Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Recept na segedínsky guláš z morčacieho mäsa

Recepty / 2. 9. 2020

Tradičná pochúťka prispôsobená pre všetkých, ktorí hľadajú menej kalorickú verziu známej klasiky. Ochutnaj segedínsky guláš s morčacím mäsom podľa nášho originálneho receptu. Hoci sa to možno na prvý pohľad nezdá, vďaka kyslej kapuste je segedínsky guláš naozaj zdravým pokrmom. Ako prílohu odporúčame zvoliť kváskovú či inú zdravšiu alternatívu ku klasickej knedle.

Recept na segedínsky guláš z morčacieho mäsa

Segedínsky guláš – aj tradičné jedlo z kuchyne starých mám môže byť menej kalorické

Bravčové mäso, kyslá kapusta, smotana. K tomu domáci kysnutý knedlík pripravený na pare a radšej dvojitá porcia, aby sa babička uistila, že ti naozaj chutí. Originálny recept na segedínsky guláš je rovnako jednoduchý na prípravu ako ten náš, na tanieri je však omnoho viac kalorický. Kým morčacie mäso obsahuje na 100 gramov približne 120 kalórií, bravčové pliecko ich má takmer 3x viac. Jednoduchou výmenou mäsa tak dokážeš výrazne znížiť kalorickú hodnotu tvojho obeda.

Prečo vymeniť v segedíne bravčové mäso za morčacie

Mäso predstavuje dôležitú súčasť vyváženého jedálnička. Je vyhľadávané najmä pre vysoký obsah bielkovín a nízku hladinu sacharidov. Konzumáciou mäsa tvoje telo získa vzácne minerály ako železo, zinok, selén či fosfor, esenciálne aminokyseliny aj vitamíny B skupiny.

Z nutričného hľadiska je bravčové mäso považované za „tučné mäso“. Obsahuje väčšie množstvo nezdravých tukov, preto nie je odporúčané na pravidelnú každodennú konzumáciu. Zdravý jedálniček by mal obsahovať viac krát v týždni najmä „chudé mäso“ s nízkym obsahom tukov – ryby alebo hydinu.

segedínsky guláš podľa EASYDIET receptu

Kvalitné morčacie mäso obsahuje v priemere menej ako 2% tuku. Priemerná porcia tohto mäsa na tanieri (150g) dodá tvojmu telu 36 gramov bielkovín, 1,5 gramu tuku a menej ako 1 gram sacharidov. Aby si spálil priemernú porciu morčacieho mäsa, potrebuješ prejsť približne 3600 krokov. Na rovnakú porciu bravčového pliecka je to takmer 9000. O dôvod viac, prečo skúsiť zdravšiu variantu segedínskeho gulášu podľa nášho receptu :). Chutí naozaj vynikajúco. Potvrdzujú to stovky našich spokojných zákazníkov, ktorým segedínsky guláš pripravujeme ako súčasť vyváženého jedálnička v našom programe Diéta Klasik.

Môže byť segedínsky guláš chutný aj bez smotany a zápražky?

Jednoznačne áno. Skôr, ako pridáš kyslú kapustu do hrnca, premy ju v sitku pod tečúcou studenou vodou. Premytie kapusty zjemní jej výrazne kyslú chuť. Takto pripravený segedínsky guláš bude chutný aj bez pridania sladkej smotany. Stačí ho dochutiť počas varenia korením, soľou a bylinkami. Smotana a biela múka používaná na zahustenie predstavujú zdroj zbytočných kalórií.

zdravý segedínsky guláš v krabičke od EASYDIET

Ako pripraviť segedínsky guláš z morčacieho mäsa

Na 2 porcie segedínskeho gulášu budete potrebovať

• 300 g morčacích pŕs

• 500 g kyslej kapusty

• 2 bobkové listy

• 3 ks nového korenia

• 2 PL mletej sladkej sušenej papriky

• 2 cibule alebo 1 väčšia

• 2 strúčiky cesnaku

• 2 PL slnečnicového oleja

• Soľ a čierne korenie

• 1/2 ČL oregana

• 1 čili paprička, ak máš rád/rada pikantné

Príprava segedínu s morčacím mäsom

Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno a v hrnci zľahka opečieme na oleji do sklovita. Potom pridáme nakrájané mäso a opečieme ho dozlatista, osolíme, pridáme koreniny a kapustu. Dusíme asi 10 minút, premiešame, ak treba podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Podávame s kváskovou alebo bezlepkovou knedľou.

segedínsky guláš s morčacím mäsom EASYDIET

Náš tip: Podľa tohto receptu pripravíš aj chutnú vegánsku verziu segedínu. Stačí vymeniť mäso za sójové kocky, tempeh alebo seitan.

Zdravšie prílohy k segedínskemu gulášu

Ak budeš mať chuť zdravšiu prílohu, ktorá sa podobá klasike, stav na kváskovú knedľu pripravenú zo špaldovej alebo celozrnnej múky. Niekto podáva segedínsky guláš aj so zemiakmi či kváskovým chlebom. Dobre dochutený segedín je skvelý aj bez prílohy.

Ako a s čím podávať segedínsky guláš

Kysnutá knedľa pripravená na pare je rokmi overená klasika. Raz za čas si ju bez výčitiek dopraj, rovnako ako tradičný bravčový segedín. Hoci ak raz ochutnáš ten podľa nášho receptu, asi už iný nebudeš chcieť :)

Ak nestíhaš variť, objednaj si vyváženú stravu zostavenú odborníkmi na zdravú výživu. V našom programe DIÉTA KLASIK ti pripravíme chutné jedlo na celý deň – v krabičke na obed dostaneš lahodný nízkokalorický segedín s morčacím mäsom aj iné kaloricky vyvážené jedlá podľa aktuálneho jedálnička.

Zdroj informácií:

https://www.healthline.com/nutrition/turkey#benefits 

https://www.healthline.com/nutrition/foods/pork#nutrition

Zdroj obrázkov: 

EASYDIET, Canva

facebook-icon