Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Aké jedlo pripraviť na cesty? Toto sú tipy na zdravé alternatívy

Rady pre zdravie / 12. 7. 2023

Keď na teba v aute, vlaku či lietadle príde únava a hlad, začne stúpať nervozita. Potrebuješ telu doplniť palivo. Prezradíme ti, prečo je dobré mať so sebou vlastné jedlo. V článku nájdeš aj konkrétne tipy, čo si zabaliť na cestu.

Aké jedlo pripraviť na cesty? Toto sú tipy na zdravé alternatívy

Vieš, že medzi najčastejšie jedlá na cestách patrí bageta? Možností máš však oveľa viac. Keď ťa na cestách prepadne hlad, je len na tebe, čo si vyberieš. Ak nemáš po ruke vlastné jedlo, vo väčšine obchodov či prevádzok máš dnes široký výber potravín, ktoré ti pomôžu uspokojiť primárnu potrebu zasýtenia. Prečo by si teda mal/a pripravovať jedlo doma?

1. Môžeš ovplyvniť, čo ješ. Nielen pre ľudí s potravinovými alergiami či intoleranciami je dôležité vedieť, čo obsahuje jedlo, ktoré konzumujú. Ak si kupuješ bagetu či iné hotové občerstvenie, je pomerne ťažké zistiť jeho presné zloženie. Pri doma pripravenom jedle vždy presne vieš, čo si si zabalil/a.

2. Ušetríš. Na čerpacej stanici či letisku nájdeš aj zdravšie jedlá, väčšinou si za ne však priplatíš. Pokiaľ cestuješ pravidelne alebo na dlhé trasy, vlastné jedlo poteší nielen tvoje telo, ale aj peňaženku.

3. Zabezpečíš telu nutrične vyváženejšiu stravu, ktorá zbytočne nezaťaží trávenie. Budeš sa cítiť lepšie a mať viac energie.

Aké jedlo zabaliť na cestu

Cestuješ celý deň alebo potrebuješ vyriešiť iba jedno hlavné jedlo? Máš v kufri auta prenosnú chladničku alebo si berieš termo tašku? Stačí ti jedno jedlo, ktoré zješ pri čakaní na check-in v letiskovej hale? Pri plánovaní jedálnička na cesty by si si mal/a ako prvé premyslieť, koľko jedla približne spotrebuješ aj aké máš možnosti na prenos alebo skladovanie.

wrap s vajíčkom a zeleninovým šalátom v krabičke od EASYDIET

Hlavné jedlo do auta či vlaku

Raňajky, obed, večera. Teraz, keď už vieš, koľko jedla potrebuješ, inšpiruj sa našimi nápadmi na zdravé jedlo na cesty:

Celozrnné sendviče

Maslo môžeš nahradiť nátierkou alebo olivovým olejom či pestom. Pridať môžeš kvalitnú šunku, tuniaka, tvrdý syr, zeleninu alebo vajíčko.

Wrap s hydinovým mäsom

Wrap s hydinovým mäsom a zeleninou chutí výborne aj chladný. Môžeš si ho pripraviť už deň vopred.

Rôzne druhy šalátov

Šalát s pohánkou, quinou alebo naturálnou ryžou predstavuje zdravé hlavné jedlo, ktoré zasýti. Ak máš rád/a zálievku, máme pre teba extra tip naviac. Vezmi si ju v samostatnej nádobe a pridaj ju do šalátu tesne pred jedením. Zelenina aj obilniny v šaláte si bez zálievky uchovajú dlhšie čerstvú a chrumkavú chuť.

Zeleninové placky

Na ich prípravu môžeš použiť cuketu, mrkvu, červenú repu a rôzne iné druhy zeleniny, ktoré práve nájdeš v chladničke. Do cesta pridaj napríklad vajíčko, korenie, celozrnnú múku, ovsené, pohánkové či ryžové vločky. Inšpirovať sa môžeš aj receptami na našom blogu. Odporúčame fazuľovo-cukinové placky alebo slané lievance.

zdravé jedlo, zelenina a ovocie zbalené na cesty v obedových boxoch s priehradkami

Výborné riešenie na prenos stravy na cestách predstavujú kvalitné vzduchotesné boxy s priehradkami. Môžeš v nich oddeliť rôzne druhy potravín. Na snack využiješ silikónové vrecká alebo menšie desiatové boxy. Ak si berieš doma pripravené jedlo na letisko, zabaľ ho do voskového obrúska, ktorý neskôr jednoducho poskladáš do príručnej batožiny.

Rýchly zdroj energie na cestách

Počas cestovania potrebuje telo získať energiu. Rýchle cukry v podobe rôznych tyčiniek predstavujú krátkodobé riešenie. Hoci chápeme, že občas naozaj padne vhod, ak sa chystáš na dlhšiu cestu alebo cestuješ pravidelne, stav radšej na niektorú z týchto zdravších alternatív:

  • Orechy a semienka 
  • Sušené ovocie
  • Domáca müsli tyčinka
  • Kvalitná horká čokoláda
  • Špaldové alebo celozrnné muffiny s ovocím
krabička na cesty obsahuje oriešky, sušené marhule, baby mrkvu a celozrnný sendvič so šunkou a syrom

Keď pociťuješ stres, skôr siahneš po nezdravých cukroch. Ako núdzové riešenie ti pre takéto prípady odporúčame sušené ovocie. Po ruke ho môžeš mať napríklad aj v hrnčeku na kávu, ktorý umiestniš do stojana v aute medzi sedadlami.

Povinná výbava na cesty? Fľaša s vodou

Pravidelný príjem tekutín, najmä čistej vody, je pre tvoj organizmus veľmi dôležitý. Nedostatok vody v tele môže spôsobovať zbytočnú nervozitu, nepríjemné bolesti hlavy či závraty. Najmä počas horúcich dní by si ho nemal/a podceniť.

jablko, fľaša na vodu a zelený desiatový box so sendvičom, uhorkou, paradajkou a brokolicou

Tekutiny môžeš doplniť aj konzumáciou ovocia a zeleniny. Paradajky, uhorky aj brokolica obsahujú viac ako 90% vody, zbaľ si ich v lete so sebou ako prílohu k plackám alebo sendviču.

Stravovanie na cestách

Čaká ťa dovolenka alebo pracovná cesta na Slovensku? Ak nechceš prerušiť svoju diétu alebo premýšľať nad stravovaním, vezmi si so sebou krabičkovú stravu – doručujeme takmer po celom Slovensku, až v 17 väčších mestách a ich okolí.

krabičková strava EASYDIET

Zdroj obrázkov: EASYDIET, Canva, freepik

VYBERTE SI PROGRAM

Klasik

Klasik

Zbavte sa nadváhy, bez väčšej námahy. Prekonajte sami seba a buďte spokojnejší vo vlastnom tele. Prvý krok na vašej ceste za zdravým životným štýlom je nízkokalorická a nutrične hodnotná strava. Dokážeme vám, že chudnutie a lahodná kombinácia jedál môžu ísť ruka v ruke. Vašim úspechom bude vaša premena. 5 JEDÁL DENNE UŽ OD 17€.

od 17,00 € /deň
Vegetarián

Vegetarián

Možno ste vegetariánom z presvedčenia, možno chcete skúsiť rastlinnú stravu a jej priaznivé účinky na váš organizmus. Ak chcete schudnúť s pestrou a vyváženou rastlinnou stravou a mať istotu, že vaše telo získava počas dňa dostatok živín, program DIÉTA VEGETARIÁN je tá správna voľba.

od 17,50 € /deň
Mama

Mama

Pestrá strava plná vitamínov predstavuje v období po pôrode kľúčový faktor pre regeneráciu organizmu, zdravie aj celkovú spokojnosť. S našim jedálničkom pre dojčiace matky budete mať vyvážené a chutné jedlo bez starostí až 5x denne.

od 17,50 € /deň
facebook-icon