Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Aké jedlo pripraviť na cesty? Toto sú tipy na zdravé alternatívy

Rady pre zdravie / 12. 8. 2024

Keď vás v aute, vlaku či lietadle prepadnú únava a hlad, začne stúpať nervozita. Jednoducho potrebujete telu doplniť palivo. Prezradíme vám, prečo je dobré mať so sebou vlastné zdravé jedlo. Ponúkame vám konkrétne tipy, čo zdravé si zabaliť na cestu.

Aké jedlo pripraviť na cesty? Toto sú tipy na zdravé alternatívy

Kupované verzus domáce jedlo na cestách 

Medzi najčastejšie jedlá na cestách patrí bageta. To zrejme nikoho neprekvapí. A asi ani to, že v súčasnosti aj bežné benzínky ponúkajú omnoho viac možností na občerstvenie. Vo väčšine obchodov a prevádzok je dnes široký výber potravín, ktoré pomôžu uspokojiť primárnu potrebu zasýtenia. Prečo je teda stále výhodnejšie – finančne aj zdravotne – pripravovať si jedlo na cesty doma? Objasníme vám hneď niekoľko zásadných dôvodov, ktoré vás hádam presvedčia, že domáce jedlo so sebou je tou najzdravšou alternatívou.

wrap s vajíčkom a zeleninovým šalátom v krabičke od EASYDIET

Aj mimo domu môžete ovplyvniť, čo jete

Nielen pre ľudí s potravinovými alergiami či intoleranciami je dôležité vedieť, čo obsahuje jedlo, ktoré konzumujú. Ak si kupujete bagetu alebo iné hotové občerstvenie, je pomerne ťažké zistiť ich presné zloženie. Pri doma pripravenom jedle vždy presne viete, čo ste si zabalili.

Domáce jedlo šetrí peniaze

Na čerpacej stanici či letisku sú dostupné aj zdravšie jedlá, no zväčša s extra príplatkom. Pokiaľ cestujete pravidelne alebo na dlhé trasy, vlastné jedlo je jedným zo spôsobov, ako zbytočne nemíňať a ušetriť.

Nutrične vyvážená strava v krabičkách 

Nielen doma sa môžete stravovať vyvážene a zdravo. Krabičkové stravovanie si pokojne prenesiete, kamkoľvek sa vyberiete. Ak budete jesť to, čo vám najviac chutí a na čo ste zvyknutí z domu, zaručene sa budete cítiť lepšie a mať viac energie. Nehrozia vám ani tráviace ťažkosti a iné komplikácie, ktoré na dovolenkách veľakrát spôsobí práve jedlo. 

Jedzte pravidelne aj na výlete

Jesť pravidelne je základom či garanciou toho, že telo je neustále sýte a spokojné. Len tak sa môžete vyhnúť chutiam na nezdravé sladké a mastné jedlá a neprejedať sa. Aj na cestách sledujte svoj časový harmonogram a nezabúdajte do doma pripravených pochúťok zahryznúť každé dve až tri hodiny.

zdravé jedlo, zelenina a ovocie zbalené na cesty v obedových boxoch s priehradkami

Plánovanie jedálnička na cesty

Cestujete celý deň alebo potrebujete vyriešiť iba jedno hlavné jedlo? Máte v kufri auta prenosnú chladničku, prípadne si beriete termotašku? Pri plánovaní jedálnička na cesty by ste si mali ako prvé premyslieť, koľko jedla približne spotrebujete aj aké máte možnosti na jeho prenos a skladovanie.

Hlavné jedlo do vlaku a auta

Raňajky, obed, večera. Teraz, keď už viete, koľko jedla potrebujete, inšpirujte sa našimi nápadmi na zdravé jedlo na cesty:

  • Celozrnné sendviče – maslo môžete nahradiť zdravou nátierkou, olivovým olejom či pestom. Pridať môžete kvalitnú šunku, tuniaka, tvrdý syr, zeleninu alebo vajíčko.
  • Wrap s hydinovým mäsom a zeleninou – teplý či studený, vždy chutí výborne. A na chuti mu neuberá ani to, že si ho pripravíte deň vopred. Namiesto majonézových dresingov doň použite avokádovú nátierku alebo inú zdravšiu náhradu.
  • Zeleninové šaláty – šalát s pohánkou, quinoou alebo naturálnou ryžou predstavuje zdravé hlavné jedlo, ktoré dostatočne zasýti. Ak máte radi šaláty so zálievkou, zabaľte ju do samostatnej nádoby a pridajte do šalátu až tesne pred konzumáciou. Zelenina aj obilniny v šaláte si bez zálievky dlhšie zachovajú čerstvú a chrumkavú chuť.
  • Placky z rôznych druhov zeleniny – na ich prípravu môžete použiť cuketu, mrkvu, červenú repu a rôzne iné druhy zeleniny, ktoré doma nájdete. Nastrúhajte ich a pridajte do cesta spolu s vajíčkom, korením, soľou a celozrnnou múkou (môžete ju nahradiť pomletými ovsenými, ryžovými či pohánkovými vločkami). Rozhodne odporúčame vynikajúce fazuľovo-cukinové placky alebo slané lievance.
  • Domáce sušienky – dopredu si môžete pripraviť rozmanité zdravé sušienky podľa chuti či stavu chladničky. Stačí pridať čokoládu, ovocie alebo oriešky, ktoré razom ochutia keksy z mlieka, špaldovej múky a oleja.
  • Banánový chlieb – prezreté banány už nikdy nevyhadzujte, namiesto toho z nich upečte chutný banánový chlebík. Vychutnáte si ho čerstvý ráno ku káve aj na výlete, keď dostanete chuť na niečo sladké, sýte a zdravé.
krabička na cesty obsahuje oriešky, sušené marhule, baby mrkvu a celozrnný sendvič so šunkou a syrom

Prenos stravy pri cestovaní 

Praktickým riešením, ako domáce jedlo zabaliť, dopraviť a udržať dlho čerstvé, sú kvalitné vzduchotesné boxy s priehradkami. Môžete v nich oddeliť rôzne druhy potravín. Na snack zasa využijete silikónové vrecká, respektíve menšie desiatové boxy. Ak si beriete doma pripravené jedlo na letisko, zabaľte ho do voskového obrúska, ktorý neskôr jednoducho poskladáte do príručnej batožiny.

Rýchly zdroj zdravej energie na cestách

Počas cestovania potrebuje telo získať energiu. Veľakrát nie je času nazvyš – napríklad pri zložitých presunoch po letisku, prípadne prestupoch z jedného autobusu do druhého. Aj preto vtedy často siahnete po rýchlych cukroch v podobe rôznych tyčiniek. Ide však o neefektívne krátkodobé riešenie, ktoré príliš nezasýti – sú to skrátka zbytočné kalórie. Lepším a zdravším riešením sú rozhodne alternatívy jedál, ktoré si zabalíte z domu so sebou – orechy a semienka, sušené ovocie, domáca müsli tyčinka, kvalitná horká čokoláda, prípadne špaldové alebo celozrnné muffiny s ovocím. 

Proteínové doplnky ako zdravý zdroj rýchlej energie

Proteínové doplnky sú stávkou na istotu, ak nemáte čas či nápady chystať si na cestu niečo iné. Proteínové nápoje sú praktickým riešením, ktoré spoľahlivo zasýti, a navyše doplnia váš denný príjem bielkovín. Ich príprava je jednoduchá, stačí mať so sebou menší shaker s odmerkou a vodu. Počas chvíle si pripravíte chutný a nutrične vyvážený drink obohatený o mnoho prospešných látok. Prípadne si na cesty vezmite proteínové smoothie, ktoré je tiež dostupné v práškovej forme, kaše a overené proteínové tyčinky na chvíle najvyššej núdze.

jablko, fľaša na vodu a zelený desiatový box so sendvičom, uhorkou, paradajkou a brokolicou

Povinná výbava na cesty? Fľaša s vodou

Pravidelný príjem tekutín, najmä čistej vody, je pre organizmus veľmi dôležitý. Nedostatok vody v tele môže spôsobovať zbytočnú nervozitu, nepríjemné bolesti hlavy a závraty. Prísun vody by ste určite nemali podceniť nielen počas horúcich dní. 

Skvelé je, že tekutiny môžete doplniť aj konzumáciou ovocia a zeleniny. Paradajky, uhorky aj brokolica obsahujú viac ako 90 % vody, tak si ich zbaľte v lete so sebou ako prílohu k plackám alebo sendviču a vychutnajte si ich čerstvosť, kdekoľvek práve budete.

krabičková strava EASYDIET

Diétne stravovanie na cestách po Slovensku 

Čaká vás dovolenka alebo pracovná cesta na Slovensku? Ak nechcete prerušiť svoju diétu, prípadne sa celé dni trápiť, čo a kde budete jesť, vezmite si so sebou overenú krabičkovú stravu. Zdravé jedlá doručujeme takmer po celom Slovensku – naša diéta je dostupná až v 17 väčších mestách a ich okolí, takže sa stačí lokalizovať a my dovezieme jedlo priamo k vám.

 

Zdroj obrázkov: EASYDIET, Canva, freepik

VYBERTE SI PROGRAM

Klasik

Klasik

Zbavte sa nadváhy, bez väčšej námahy. Prekonajte sami seba a buďte spokojnejší vo vlastnom tele. Prvý krok na vašej ceste za zdravým životným štýlom je nízkokalorická a nutrične hodnotná strava. Dokážeme vám, že chudnutie a lahodná kombinácia jedál môžu ísť ruka v ruke. Vašim úspechom bude vaša premena. 5 JEDÁL DENNE UŽ OD 18,5€.

od 18,50 € /deň
Vegetarián

Vegetarián

Možno ste vegetariánom z presvedčenia, možno chcete skúsiť rastlinnú stravu a jej priaznivé účinky na váš organizmus. Ak chcete schudnúť s pestrou a vyváženou rastlinnou stravou a mať istotu, že vaše telo získava počas dňa dostatok živín, program DIÉTA VEGETARIÁN je tá správna voľba.

od 19,00 € /deň
Mama

Mama

Pestrá strava plná vitamínov predstavuje v období po pôrode kľúčový faktor pre regeneráciu organizmu, zdravie aj celkovú spokojnosť. S našim jedálničkom pre dojčiace matky budete mať vyvážené a chutné jedlo bez starostí až 5x denne.

od 20,00 € /deň
facebook-icon