Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Zdravá strava a laktózová intolerancia - ako na to?

Tipy diét / 9. 12. 2022

Zdravá výživa (zdravá strava) znamená pre každého čosi iné. Tak napríklad celiatici nemôžu do svojej zdravej stravy rozhodne zaradiť celozrnné pečivo, hoci je bohaté na vlákninu a poskytuje zdravé sacharidy. Obsahuje totižto aj lepok, na ktorý sú bohužiaľ citliví a jeho konzumácia spôsobuje tráviace ťažkosti, opuch hrdla, či hnačku.

Zdravá strava a laktózová intolerancia - ako na to?

Podobný problém zažívajú aj ľudia s intoleranciou na laktózu. Ako by si teda mala vyzerať zdravá strava u takýchto jedincov?

Bezlaktózová intolerancia a zdravá výživa

Poďme pekne po poriadku - čo všetko obsahuje laktózu? Tak v prvom rade je to mlieko. Či už ide o kravské, kozie či hocijaké iné živočíšne. Ďalej sú to bežné mliečne výrobky - syry, smotana, tvaroh, bryndza, maslo, cottage cheese, acidofilné mlieko atď. Platí pritom, že množstvo laktózy závisí aj od konkrétneho typu danej potraviny - napríklad mäkké syry obsahujú výrazne viac laktózy ako syry tvrdé.

Ako zistiť, či trpíme intoleranciou na laktózu (tj. Mliečny cukor - pozor, nie BIELKOVINU)? Okrem krvných testov ti môže pomôcť aj jednoduchý test doma - stačí na pár dní vyradiť všetky potraviny obsahujúce laktózu a následne nalačno vypiť pohár obyčajného mlieka - ak sa do 2-3 hodín dostavia príznaky ako nadúvanie, bolesť v oblasti čriev, pálenie záhy a pod. 

Množstvo a intenzita príznakov závisí od tvojej citlivosti na laktózu - ojedinelá konzumácia mliečnych výrobkov nemusí prekročiť jej hranicu a príznaky tak vôbec nemusíš pozorovať, hoci intoleranciou naozaj trpíš.

Poslednou pomyselnou kategóriou potravín s obsahom laktózy sú produkty, kde mlieko netvorí najväčšiu časť, je však stále prítomné - sú to napríklad nanuky, pudingy, rôzne kokteily, čokoláda, dresingy a samozrejme aj zmrzlina (hoci tá obsahuje čoraz menej mlieka).

Je teda jasné, že okrem menej zdravých potravín  (pudingy, nanuky…) obmedzuje laktózová intolerancia konzumácia aj potravín, ktoré by sme do zdravej stravy určite zaradili. 

Ak by sme teda len vynechali potraviny obsahujúce laktózu, naša (zdravá) výživa by tým určite utrpela. Ako ich teda nahradiť? 

Zdravá strava bez laktózy

Mlieko a mliečne výrobky sú bohatým zdrojom vápnika a bielkovín. Ich vyradenie z jedálnička a absencia výživných alternatív by tak mohla znamenať, že naša zdravá strava utrpí. Najjednoduchším riešením sú preto bezlaktózové potraviny - mlieko, tvaroh, cottage chesse, smotana či dokonca už aj maslo. Všetky tieto potraviny sú rovnako ako ich klasický “predchodcovia” plné bielkovín i vápnika. Ich nevýhodou je len mierne vyššia cena a občas aj horšia dostupnosť, najmä pokiaľ nemáš k dispozícii väčší supermarket. 

Ďalšou alternatívou sú rastlinné produtky - napríklad také mlieko môžeš v obchodoch nájsť už nielen kravské, ovčie či kozie, ale taktiež aj ryžové, mandľové, ovsené či kokosové. Pozor si daj len na ochutené a teda aj sladené verzie - väčšina rastlinných mliek je prirodzene sladkých a ďalší cukor len zbytočne zvyšuje tvoj denný príjem rýchlych sacharidov.

Intolerancie, alergie a zdravá výživa

Hoci to tak nemusí na prvý pohľad vyzerať, intolerancia na laktózu nie je tak príšerným bremenom ako napríklad rôzne iné obmedzenia v oblasti stravovania - celiakia či diabetes, ale aj rôzne ďalšie intolerancie či alergie dokážu spôsobiť oveľa častejšie a väčšie zdravotné ťažkosti a nepríjemnosti. 

Tým samozrejme nechceme tvrdiť, že život s laktózovou intoleranciou nie je nijak obmedzovaný - práve preto nájdeš v našej ponuke už aj bezlaktózovú diétu, ktorá ti pomôže nielen s chudnutím, ale aj so zvládaním tvojej intolerancie. Získaš tak zdravú stravu s plnohodnotným nutričným profilom i skvelými receptami, pri ktorých absenciu laktózy naozaj vôbec neucítiš. Tak teda dobrú (bezlaktózovú) chuť!

facebook-icon