Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Skvelá kaša už za pár minút: Ovsené vločky na raňajky nemusia byť nudné

Recepty / 3. 10. 2023

Ak hľadáš jedlo, ktoré ťa po zobudení zasýti a dodá ti energiu do nového dňa, vyskúšaj na raňajky ovsené vločky. Podelíme sa s tebou o náš extra rýchly recept na základnú ovsenú kašu, ktorú si ochutíš podľa toho, na čo budeš mať práve chuť. Si tím ovocie alebo čokoláda?

Skvelá kaša už za pár minút: Ovsené vločky na raňajky nemusia byť nudné

Ovsené vločky na raňajky? Jednoznačne áno

Raňajková kaša pripravená z ovsených vločiek predstavuje výborný zdroj vlákniny, ktorá podporuje trávenie a navodzuje pocit sýtosti. Ovsené vločky obsahujú aj komplexné sacharidy, ktoré sa vďaka vláknine uvoľňujú postupne, čím sa efektívne rozloží energia získaná z raňajok na celé dopoludnie.

Ovsená kaša chutí skvele teplá i studená. Teplú kašu oceníš na raňajky počas chladných mesiacov, kedy ťa ráno príjemne zahreje. V lete si môžeš dopriať chladnú kašu s čerstvým ovocím zo záhrady alebo trhu. Priprav si ju večer do pohára, ráno ju len rýchlo vyberieš z chladničky a zdravé výživné raňajky máš hotové.

ovsené vločky s jahodami a banánom v miske na raňajky

Ovsené vločky sú prirodzene bezlepkové. Kaša pripravené z ovsených vločiek a rastlinného mlieka je tak vhodná pre celiatikov aj ľudí s intoleranciou laktózy.

Ovsené vločky na raňajky – recept na základnú ovsenú kašu

Instantné ovsené kaše dnes nájdeš takmer v každom obchode. Chápeme, že zaliať ovsené vločky na raňajky vriacou vodou znie už na prvý pohľad lákavo. Instantné kaše však často obsahujú viac cukru, ako je potrebné a prospešné pre tvoje telo. Skús náš EASYDIET recept, je naozaj jednoduchý a rýchly. Príprave ovsenej kaše ti zaberie menej ako 5 minút.

Na 1 porciu ovsenej kaše potrebuješ:

30 g ovsených vločiek

200 ml nízkotučného alebo rastlinného mlieka

1 zarovnaná PL trstinového cukru

Škorica alebo citrónová kôra podľa chuti

Ako pripraviť ovsenú kašu

Do hrnca nalejeme mlieko a pridáme ovsené vločky. Ak máš rád/a škoricu, nasyp do hrnca 1/4 čajovej lyžičky. Sviežu chuť a vôňu kaši dodá citrónová kôra. Takto pripravenú zmes dobre premiešame a privedieme k varu. Varíme za stáleho miešania na miernom ohni približne 3 minúty. Hotovú ovsenú kašu môžeme servírovať do misky a ozdobiť podľa chuti.

ovsené vločky na raňajky - rýchly recept na kašu a spôsoby ochutenia

Recepty na raňajky – ako ochutiť ovsenú kašu?

Záleží len na tebe, ako si svoju ovsenú kašu dochutíš. Toto sú naše tipy na potraviny, ktoré jej dodajú okrem skvelej chuti aj makro nutrienty, vitamíny a minerály:

  • Orechy a semienka obsahujú rôzne vitamíny a minerály, sú zdrojom zdravých tukov. Odporúčaná denná dávka je približne za hrsť. Ozdob si s nimi rannú kašu, získaš ďalší výborný zdroj energie. Orechy a semienka môžeš pridať do každej kaše, ktorú si na raňajky pripravíš.
  • Maliny, černice, čučoriedky – lesné ovocie je ako stvorené na raňajky a v kaši chutí naozaj výborne. Navyše obsahuje antokyanýli, látku, ktorá je zodpovedná za ich tmavú farbu, a podporuje pamäť.
  • Med predstavuje jedinečný zdroj vitamínov, minerálov a organických kyselín. Ak chceš osladiť kašu, pár kvapiek medu je výborná voľba. Počas zimy lyžičkou medu denne navyše efektívne podporíš svoju imunitu.
  • Škorica harmonizuje a zahrieva organizmus. Znižuje cholesterol, podporuje trávenie, posilňuje imunitu. V ovsenej kaši je veľmi obľúbená v kombinácii s jablkom alebo hruškou.
  • Pravé kakao z kakaových bôbov zaraďujeme medzi komplexné superpotraviny. Kakao predstavuje zdroj dôležitých antioxidantov, minerálov ako železo, vápnik či horčík, vitamínov B, C, E. Ráno ťa určite poteší, že stimuluje tvorbu „hormónov šťastia“ a tým pomáha zlepšiť náladu. V kombinácii s banánom alebo kokosom je v ovsenej kaši neodolateľné.

Ovsené vločky na raňajky – 5 netradičných kombinácií, ktoré odporúčame vyskúšať

  • Banánová ovsená kaša s kokosom
  • Maková ovsená kaša s lesným ovocím alebo čerstvými figami
  • Jablkovo-hrušková ovsená kaša so zázvorom
  • Ovsená kaša so sušeným ovocím a kvapkou javorového sirupu
  • Slaná ovsená kaša so zeleninou dusenou na bylinkách
ovsená kaša s figami a banánom na raňajky

Raňajky, desiata, obed, olovrant, večera – krabičková diéta EASYDIET predstavuje komplexné riešenie stravovania počas celého dňa. Dopraj si zdravé a chutné jedlá bez starostí. S nami máš istotu, že tvoje získa dostatok energie a živín nielen na raňajky, ale počas celého dňa.

Zdroj obrázkov: Canva

CHUDNUTIE MÔŽE BYŤ AJ JEDNODUCHÉ

5 jedál denne. Žiadne nakupovanie, varenie ani zdĺhavé umývanie! Stačí otvoriť, zjesť a počkať, kým sa dostaví výsledok.

facebook-icon