Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

EASYTIPY: Chyba, ktorú pri raňajkách robí väčšina z nás. Poznáš ju?

Rady pre zdravie / 19. 11. 2021

Veľa ľudí má pocit, že ak si ráno dopraje müsli s mliekom, prípadne dva rožky s trochou šunky a zeleniny alebo raňajky úplne vynechá a až okolo desiatej či jedenástej si doplní energiu “výživnou” proteínovou tyčinkou alebo rovno sladkou kolou, nič až-tak zlé sa nestalo.

EASYTIPY: Chyba, ktorú pri raňajkách robí väčšina z nás. Poznáš ju?

Pravda je však taká, že ak “doprajeme” telu ako prvé jedlo (alebo nápoj) dňa niečo sladké, spúšťame celý rad nezdravých a nevhodných procesov. Medzi takéto nevhodné raňajky možno zaradiť napríklad aj:

  • ochutený jogurt/tvarohové dezerty
  • raňajkové cereálie
  • akékoľvek sladké pečivo
  • sladená káva 
  • ovocné šťavy

Je však naozaj rozdiel medzi tým, či sa dáme cukor po výdatnom jedle alebo nalačno? A prečo by rožok so šunkou nemal byť vôbec súčasťou tvojho “jedálnička na chudnutie”?

Pozn.: dnes nebudeme rozoberať dôležitosť raňajok, nakoľko v tomto prípade nie je podstatné, o aký pokrm sa jedná, pokiaľ je to prvé jedlo dňa (resp. prvé prijaté živiny/kalórie). 

1. Cukor nalačno vystrelí inzulín do nebies

Ak prijmeš cukor spolu s podstane väčšou porciou bielkovín či vlákniny, tieto živiny spomalia vstrebanie nezdravého cukru a zabezpečia, že telo dokáže zareagovať správnym spôsobom, tj. hladina cukru (a s ním aj inzulínu) zostane relatívne pokojná.  

Vyhneš sa tak potenciálnemu vzniku inzulínovej intolerancie, ktorú spôsobujú práve náhle výkyvy hladiny cukru v krvi, na čo telo reaguje podobne náhlym vypúšťaním inzulínu, ktorý potrebuje, aby hladinu cukru (po jej prudkom náraste) zase znížilo. To však postupne otupuje a znižuje schopnosť tela reagovať na takéto výkyvy (tj. inzulínovú senzitivitu) a časom vedie až ku vzniku cukrovky.

2. Cukor vyvoláva chuť do jedla

Pokiaľ si dáš kúsok čokolády po výživnom a výdatnom obede, je dosť veľká šanca, že na druhú porciu už nebudeš mať chuť ani miesto. Ak však čokoláda (alebo iný zdroj cukru) predstavuje tvoje prvé jedlo, tj. prijmeš ho nalačno, cukor hlad nepotlačí, práve naopak. 

káva, sladký croissant s čokoládou

Rýchle (jednoduché) sacharidy vyvolajú ešte väčšiu chuť do jedla, čo zrejme vyriešiš ďalšou porciou danej sladkosti a celý kolobeh sa môže znovu zopakovať… Výsledkom bude nielen viac skonzumovaného cukru, ale aj celkovo kalórií, pretože namiesto jedného normálneho jedla zješ ešte navyše aj daný zdroj cukru s XY kalóriami. 

Prečo rožok so šunkou nemožno považovať za zdravé raňajky?

Takže v skratke - rožok je typickým príkladom bieleho pečiva, ktoré obsahuje jednoduché sacharidy, ktoré prudko zvyšujú hladinu cukru v krvi atď. Pokiaľ je takéto pečivo najväčšou zložkou tvojich raňajok, môžeš si byť istý, že o chvíľu budeš znovu hladný, bez energie, zato však s narušenou inzulínovou senzitivitou. 

Biele pečivo by sa v tvojom jedálničku (najmä pokiaľ chceš schudnúť) vlastne nemalo vôbec nachádzať. Prečo? Ak sa pozrieme na jeho prínos z hľadiska živín, kalorickosť či schopnosť zasýtiť, pre tvoju diétu neexistuje veľa horších druhov potravín, ako práve biele pečivo.

Čo namiesto toho? Tip na zdravé raňajky

Máš v podstate dve možnosti. Nahradiť rožok celozrnným pečivom s vysokým obsahom vlákniny a komplexných sacharidov alebo pečivo do raňajok vôbec nezahrnúť. Namiesto neho si môžeš dať napríklad vajíčko natvrdo, ktoré si môžeš pripraviť aj deň dopredu.

celozrnný chlieb s avokádom a vajíčkom

Ak hľadáš zdravý jedálniček na chudnutie, si na správnej adrese. Každý týždeň prinášame nové, svieže, chutné a samozrejme zdravé recepty, ktoré ti pomáhajú nielen chudnúť, ale napríklad aj znižovať (a stabilizovať) hladinu cukru v krvi, zlepšujú trávenie či dodávajú dostatok energie počas celého dňa.

facebook-icon