Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Ako sa pripraviť na očistu a aké sú symptómy detoxu?

Rady pre zdravie / 27. 5. 2024

Počas detoxikácie sa v organizme deje mnoho zložitých procesov. Telo prestane zadržiavať prebytočnú vodu, vyčistia sa črevá a organizmus sa začne živiť tým, čo nepotrebuje – chorými bunkami, soľou zo zanesených kĺbov a tukom. Výsledkom toho sú pozitívne aspekty detoxu v podobe očistenia tela a často aj schudnutia a celkového ozdravenia. Detox má však okrem fyzických aj psychologické dosahy, ktoré vás môžu poriadne potrápiť – pocity hladu, bolesti a nervozita. Ako sa s tým vyrovnať?

Ako sa pripraviť na očistu a aké sú symptómy detoxu?

Negatívne prejavy detoxu

Zhoršená kvalita pokožky

Škodlivé látky sa vylučujú pórmi a žľazami pokožky, z čoho sa môžu tvoriť vyrážky. Je to normálne, keďže pleť je najväčším orgánom tela a pomáha detoxikácii aj cez póry. 

Plynatosť, hnačka alebo zápcha

Krátkodobá hnačka počas detoxikácie nie je riziková. Naopak, zápchu je nutné riešiť laxatívnou minerálkou. S užívaním laxatív však opatrne! Hoci prečisťujú črevá, môžu spôsobovať dehydratáciu, úbytok elektrolytov a narušenie normálnej funkcie čriev. Nápomocné sú v tomto smere prírodná vláknina, ľanové semienka a sušené slivky, ktoré zlepšujú priechodnosť čriev.

Pocity hladu

Nízka hladina krvného cukru spôsobená náhlym poklesom kalórií a vysoká spotreba vody prirodzene vedú k pocitom hladu aj bolestiam hlavy.

Únava, nervozita a bolesti hlavy

Ak ste náhle vylúčili kofeín alebo cukor, je pochopiteľné, že sa dostavia aj menej príjemné reakcie. Okrem už vyššie spomenutého pocitu hladu sú to bolesť hlavy, zvýšená nervozita a únava. Pri detoxikácii bunky uvoľňujú väčšie množstvo uložených toxínov, patogénnych a odpadových látok, čo spôsobuje bolesti hlavy. Pomáhajú pitie vody a niekedy aj mentolové esenciálne oleje.

Chrípka

Počas detoxu sa u vás môžu objaviť príznaky chrípky, ako sú zdurenie lymfatických uzlín, upchatý nos, výtok z nosa alebo bolesť hrdla.

Princípy zdravého detoxu

Nikdy nie je na škodu poradiť sa s odborníkom. V tomto prípade je ním výživový expert alebo lekár, ktorí vedia poskytnúť užitočné rady, aby ste sa vyhli zbytočným chybám. Nutričný špecialista vám dokáže pripraviť aj jedálniček na mieru, a to s prihliadnutím na prípadné obmedzenia a osobné preferencie. 

  • Aby bol detox úspešný, rozhodne je nutné zaradiť do stravy veľké množstvo ovocia a zeleniny v surovom stave. Zeleninu môžete upravovať na pare, krátko povariť, prípadne ju prijímať vo forme štiav.
  • Neoddeliteľnou súčasťou detoxu sú čistá voda a kvalitný zelený čaj, ktorý pôsobí očisťujúco. Každé ráno sa naštartujte pohárom vody izbovej teploty so šťavou z citróna. Počas dňa vypite minimálne 2 litre nesladených nápojov.
  • Pomáha aj potenie – veľká časť toxínov odchádza von z tela práve potom, preto sú počas detoxu žiaduce nenáročné cvičenie a saunovanie.
  • Čistý vzduch – príjemná očista v podobe prechádzky v lese je balzamom na detoxikujúce sa telo aj myseľ. Nezabúdajte ani na pravidelné vetranie.
  • Čistenie pokožky – zbavte pleť starých odumretých buniek, ideálne peelingom. Doprajte si masáž pokožky, čím ju prekrvíte, rozžiarite a zbavíte sa aj stresu.

Začiatok detoxikácie

Detox si dobre naplánujte. Rátajte s vedľajšími neželanými javmi, ktoré detox prirodzene sprevádzajú, a skúste zmierniť škody na minimum. Úvodné náročné dni, keď sa konzumujú iba polievka či zdravé šťavy a čaje, naplánujte na čas, keď nemusíte pracovať ani podávať fyzické výkony. Vítané sú skôr prechádzky, pobyt v prírode či sauna. Obmedzte aj fajčenie, alkohol je pri detoxikácii úplne vylúčený. 

Kedy detox nie je vhodný?

Detox je pre telo záťažou a rozhodne ho nezačínajte, ak vás trápi viróza, ste tehotné, máte tráviace ťažkosti, prípadne poruchy príjmu potravy, ak máte diagnostikovanú rakovinu, cukrovku, ochorenie obličiek alebo máte vredy v zažívacom ústrojenstve, respektíve inú závažnú chorobu.

VYBERTE SI PROGRAM

Detox Štart 3 dni

Detox Štart 3 dni

Občas je vhodné pomôcť tráveniu a zaradiť ľahšiu stravu. Tento trojdňový program odľahčí vaše trávenie a naštartuje proces chudnutia. Začnite cestu za svojim vytúženým cieľom s programom DETOX ŠTART.

od 19,90 € /deň
Detox Ideál 7 dní

Detox Ideál 7 dní

7 dňový detoxikačný program vás naštartuje po akomkoľvek zaťažkávacom období. Je ideálny po sviatočných prejedaniach aj sezóne letných grilovačiek či ako jarná a jesenná detoxikácia organizmu. DETOX IDEÁL vám pomôže behom 7 dní odľahčiť trávenie a naštartuje váš metabolizmus.

od 19,90 € /deň
Džúsový detox Profík

Džúsový detox Profík

Džúsový detox je tekutá očistná kúra. Môže trvať iba deň alebo aj niekoľko mesiacov. Odstraňuje následky stresu aj nahromadených toxínov a pôsobí regeneračne. Je to najlepší a najbezpečnejší spôsob detoxikácie organizmu. Spôsob, ako si udržať a obnoviť energiu. Ak ste citlivý na cukor alebo hľadáte našu najalkalickejšiu očistu, zvoľte si Profíka - obsahuje najviac zelených džúsov.

od 45,00 € /deň
facebook-icon
Viac na túto tému:detoxikácia