Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

AKO SA ROBÍ A ČO SA DEJE POČAS DETOXIKÁCIE?

Rady pre zdravie / 28. 3. 2024

Kombinácia nedostatku pohybu a prejedania sa vedie k oslabeniu správneho fungovania organizmu, nadmernej únave a k mnohým zdravotným ťažkostiam. Riešením je detoxikácia celého tela. Detoxikácia predstavuje účinnú očistu organizmu. Prečo je dobré dopriať si z času na čas detox? Ako proces detoxikácie prebieha a aké sú jej zdravotné benefity?

AKO SA ROBÍ A ČO SA DEJE POČAS DETOXIKÁCIE?

Očista tela formou detoxu 

Detoxikácia je očista tela, počas ktorej sa organizmus zbavuje toxínov a škodlivých látok. Značná časť týchto škodlivín sa usádza v pečeni, ktorá zohráva dôležitú úlohu v metabolickom procese a je tiež zásobárňou cenných živín. Práve detox prispieva k jej prečisteniu, ako aj ozdraveniu celého tela a mysle. Napomáha opätovne naštartovať prirodzenú obranyschopnosť a neraz dokáže odstrániť mnohé príčiny rôznych ochorení. V neposlednom rade je detoxikácia výborným riešením, ak sa chcete zbaviť nadbytočných kilogramov.

Detoxikácia a jej význam pre celkové zdravie

Aby bola detoxikácia organizmu úspešná, je vhodné ju absolvovať v obdobiach, ktoré sú vhodné a prirodzené pre organizmus. Obľúbená je jarná očista po zimnom období či sezónne detoxikačné kúry v priebehu celého roka. Ako s ňou začať? 

V prvom rade si nastavte povolenú stravu a stanovený plán dodržiavajte po vymedzený čas. Môže to prebiehať vylúčením živočíšnej či mäsitej stravy – počas detoxikácie konzumujete výlučne ovocie a zeleninu. Prípadne si vyberte tekutý detox, počas ktorého prijímate iba tekutiny (šťavy, čaje a polievky). K dispozícii je mnoho detoxikačných plánov – môžete si objednať hotový jedálniček na týždeň aj dlhšie obdobie s tepelne upravenou stravou na každý deň alebo za studena lisované šťavy s množstvom cenných vitamínov.

Návod, ako zvládnuť detoxikáciu

  • Stanovte si presný začiatok detoxikácie – konkrétny dátum budete vnímať ako záväzok, ktorý nechcete porušiť. Je to zaväzujúcejšie, ako len nejasné plány, že s detoxom začnete niekedy v jarných mesiacoch.
  • Detoxikačný plán netajte – povedzte o svojom cieli dať si detox blízkym a rodine. To na Vás vytvorí tlak, akýsi záväzok, ktorý Vám nedovolí cúvnuť.
  • Dajte si reálny cieľ – premotivovanosť po dlhom čase ničnerobenia aj nastavenie si nereálnych cieľov sa Vám môže ľahko vypomstiť. Často sa stáva, že keď po pár dňoch nevidíte žiaden väčší pokrok či pozitívne zmeny, máte chuť to vzdať. Ciele si stanovte tak, aby ste ich mohli reálne naplniť -odrazí sa to aj na vašej ďalšej motivácií.
  • Pozitívne naladenie – detoxikačnú kúru chcete absolvovať len a len pre seba. Túžite vyzerať a cítiť sa lepšie a zdravšie. Myslite na to a nevzdávajte boj so sebou samým.

Čomu sa počas detoxu vyhnúť?

  • Vymeňte rannú kávu za zelený čaj.
  • Zvýšte príjem ovocia a zeleniny počas dňa.
  • Vylúčte zo stravy lepok.
  • Pite detoxikačné džúsy alebo smoothie.
  • Nezabudnite piť dostatok vody.
  • Jedzte viac vlákniny.
  • Obmedzte jednoduché sacharidy ako biely cukor a múku.
  • Eliminujte kofeín, alkohol a tabak.
  • Doprajte si kvalitnú masáž.
  • Zamerajte sa na kvalitný spánok.

Cenné rady pre úspešnú detoxikáciu

Nezabúdajte na pitný režim

V prípade, že počas detoxu „len“ popíjate šťavy a džúsy, nezabúdajte na čistú vodu. Doprajte si aspoň osem pohárov neperlivej vody denne. Dobrou voľbou sú aj bylinkové čaje bez kofeínu.

Doprajte si čas na oddych

Očista môže byť únavná. Pokúste sa neplánovať si počas nej náročné aktivity a doprajte si dostatok spánku! Za každých okolností počúvajte svoje telo – ono najlepšie vie, kedy je potrebné spomaliť a ubrať tempo.

Dobite si energiu zdravým spôsobom

Súčasťou detoxikácie je aj počiatočná strata energie. Telo so spomaleným metabolizmom si postupne zvyká na nový režim, a to je náročné. Prijímanie výlučne tekutej stravy, prípadne zmenšenie porcií a zmena jedálnička, môžu spočiatku so sebou priniesť pocit únavy.. Riešením je však doplnenie cenných vitamínov a ďalších zložiek prostredníctvom zdravej stravy presne na mieru.

VYBERTE SI PROGRAM

Detox Štart 3 dni

Detox Štart 3 dni

Občas je vhodné pomôcť tráveniu a zaradiť ľahšiu stravu. Tento trojdňový program odľahčí vaše trávenie a naštartuje proces chudnutia. Začnite cestu za svojim vytúženým cieľom s programom DETOX ŠTART.

od 19,90 € /deň
Detox Ideál 7 dní

Detox Ideál 7 dní

7 dňový detoxikačný program vás naštartuje po akomkoľvek zaťažkávacom období. Je ideálny po sviatočných prejedaniach aj sezóne letných grilovačiek či ako jarná a jesenná detoxikácia organizmu. DETOX IDEÁL vám pomôže behom 7 dní odľahčiť trávenie a naštartuje váš metabolizmus.

od 19,90 € /deň
Džúsový detox Profík

Džúsový detox Profík

Džúsový detox je tekutá očistná kúra. Môže trvať iba deň alebo aj niekoľko mesiacov. Odstraňuje následky stresu aj nahromadených toxínov a pôsobí regeneračne. Je to najlepší a najbezpečnejší spôsob detoxikácie organizmu. Spôsob, ako si udržať a obnoviť energiu. Ak ste citlivý na cukor alebo hľadáte našu najalkalickejšiu očistu, zvoľte si Profíka - obsahuje najviac zelených džúsov.

od 45,00 € /deň
facebook-icon