Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Zdravé stravovanie - ako má naozaj vyzerať?

Rady pre zdravie / 6. 5. 2022

Viete, aký je rozdiel medzi jedom a liekom? Často len aplikované množstvo. O tom, či daná látka spôsobí škodu, teda rozhoduje (často) len to, koľko jej prijmeme. Rovnako je to aj so zdravými a nezdravými potravinami. Zdravé stravovanie totižto neznamená, že konzumujeme len “zdravé” potraviny, v množstve aké si zmyslíme.

Zdravé stravovanie - ako má naozaj vyzerať?

Už samotné delenie potravín na zdravé a nezdravé je tak trochu nesprávne. 

Zoberme si napríklad taký cukor - obyčajný, biely cukor. V neprimeranom množstve spôsobuje vznik cukrovky, nadmerné ukladanie viscerálneho tuku, únavu a tak ďalej. 

V malom množstve, napríklad ako súčasť malej porcie nedeľného dezertu, sa s ním telo dokáže bez väčších problémov (pokiaľ nejde o človeka, ktorý už trpí cukrovkou) vysporiadať, prijatú energiu vhodne využiť a akékoľvek negatívne účinky tak v podstate vynulovať. Naopak, je dosť možné, že takýto dezert nám prinesie množstvo radosti, pôžitku a celkovo pozítívnej energie, ktorá je pre naše (aj FYZICKÉ!) zdravie veľmi dôležitá. 

kokosové guličky na podnose

Aj dezert môže byť zdravý - naše avokádovo-čokoládové truffles ocenia nielen vyznávači keto diéty ;-) 

Môžeme teda cukor v tomto dezerte označiť za nezdravý, pokiaľ bol jeho účinok viac-menej len pozitívny? Určite nie. Nezáleží totižto len na samotnej potravine, ale taktiež aj na jej množstve.

Zdravé stravovanie môže obsahovať aj “nezdravé” potraviny a jedlá (sladkosti, smažené jedlá, polotovary) - pokiaľ ich konzumujeme občas (raz za týždeň, raz za mesiac) a v malých množstvách, naše zdravé stravovanie (tým pádom aj náš organizmus) tým naozaj netrpí. 

A čo opačná situácia?

Ondrej sa kvôli svojej nadváhe stal tvrdým zástancom “zdravého” stravovania - chce schudnúť a preto konzumuje viac-menej len zdravé tuky, komplexné sacharidy a bielkoviny prijíma najmä z kvalitných a rôznorodých potravín, ako sú napríklad mliečne výrobky, tofu, chudé mäso, ryby či vajíčka. Jeho obzvlášť oblúbené potraviny sú avokádo a orechy, ktoré preto konzumuje každý deň. 

Po týždni zdravého stravovania sa Ondrej odvážil a k svojmu prekvapeniu zistil, že váha sa smerom dole rozhodne nepohla, práve naopak - ešte trochu stúpla. Nakoľko už trpí nadváhou, takýto stav predstavuje ešte väčšie komplikácie. Ako je možné, že mu “zdravé stravovanie” vlastne uškodilo? 

Vráťme sa k spomínanému avokádu a orechom. Tieto potraviny sú nabité nielen zdravými živinami, ale taktiež aj množstvom kalórií. To znamená, že hoci samotné živiny nám prospievajú, množstvo kalórií, ktoré spolu s nimi skonzumujeme môžu navýšiť náš denný príjem až nad požadovanú hranicu

zelenina na tanieri

A čo sa stane pokiaľ je náš príjem vyšší ako výdaj? Energia sa ukladá vo forme tukových zásob. 

A presne preto Ondrej, aj po prechode na zdravé stravovanie, stále priberá. Nezáleží totižto len na samotnej potravine, ale ta  tiež aj na jej množstve.

Ako teda definovať ZDRAVÉ STRAVOVANIE

  • zdravé stravovanie musí telu dodávať okrem energie aj pestrú paletu živín 
    • vďaka tomu chráni organizmus pred civilizačnými chorobami, znižuje riziko ich vzniku a celkovo podporuje fyzické aj psychické zdravie
  • zdravé stravovanie musí dbať na primeraný príjem energie ako aj všetkých živín (nie príliš málo, ani príliš veľa)
    • vďaka tomu chráni organizmus pred stavom podvýživy a taktiež aj obezity

Pokiaľ sa chceme držať zdravého stravovania, je vhodné dodržiavať jeho základné zásady, ako napríklad:

  • zelenina - najmä surová, prípadne dusená, varená; mala by tvoriť najväčšiu časť taniera
  • bielkoviny - malo by ich obsahovať každé jedlo a z celkového denného príjmu by mali tvoriť cca 15-25%
  • sacharidy - preferujte komplexné sacharidy (celozrnná múka, quinoa, jačmeň, tmavá ryž, vločky) pred rýchlymi (biela ryža, cukor a jeho rôzne formy, biela múka,...)
  • tuky - preferujte zdravé (avokádo, orechy, mliečne výrobky, semienka, ryby) pred nezdravými (ztužené tuky v pečive a iných polotovaroch, smažené pokrmy, tučné červené mäso)
  • pitný režim - aspoň 2-3 litre denne (najmä obyčajná voda, čaj, menej už potom minerálky, sladené nápoje, káva)

Zdravý tanier by mal obsahovať rozmanitú paletu potravín - ovocie, zeleninu, kvalitné zdroje bielkovín, zdravé tuky či zdroje komplexných sacharidov

Zdravý tanier by mal obsahovať rozmanitú paletu potravín - ovocie, zeleninu, kvalitné zdroje bielkovín, zdravé tuky či zdroje komplexných sacharidov.

Všimli ste si, že odporúčania zdravého stravovania pre sacharidy či tuky obsahujú slovíčko “preferujte”? To znamená, že hoci väčšinu z týchto makroživín by mali tvoriť “zdravé” zdroje, neznamená to, že si nemôžete dopriať aj napríklad jednoduché cukry či nezdravé tuky. Vždy je však nutné dbať na zdravý pomer “dobrých” a “zlých” potravín, resp. pokrmov. 

Medzi ďalšie, menej dôležité, odporúčania zdravého stravovania možno zaradiť:

  • olivový olej v studenej kuchyni, na vysmážanie radšej repkový, ghee maslo, masť
    • cukor radšej po veľkom jedle, nie nalačno

    A nakoniec zásada, ktorá je príznačná pre celý tento článok:

    • aj zdravý tanier musí mať primeranú veľkosť!

    Zdravé stravovanie a psychika

    Ako sme už spomenuli aj v riadkoch vyššie, zdravé stravovanie má vplyv nielen na fyzické, ale taktiež aj psychické zdravie. V podstate možno povedať, že strava ovplyvňuje každý aspekt nášho života. O to dôležitejšie je, vytvoriť si k nej zdravý vzťah. Zdravé stravovanie by teda malo zahŕňať aj nasledujúce zásady:

    • strava je zdrojom nielen energie, ale taktiež aj zdravého (a primeraného) pôžitku
      • odmeniť sa, resp. dopriať si raz za čas aj nutrične menej bohaté jedlo je v poriadku a takéto správanie by nemalo byť zdrojom výčitiek

    A ZÁROVEŇ

    • strava musí byť nástrojom, nie riadiacou jednotkou 
      • prejedanie sa zo stresu, kompenzácia negatívnych pocitov sladkosťami - to všetko vytvára nezdravý vzťah ku strave a má negatívny dopad na celkové zdravie

    Na záver: pravidlo 80/20

    V zdravom stravovaní sa veľmi často využíva pravidlo 80/20 - to znamená, že 80% energie by malo byť pochádzať zo zdravej stravy a 20% môže (nemusí však!) pochádzať z menej zdravých pokrmov. To všetko pri dodržaní primeraného objemu stravy - nezabúdajme, pribrať sa dá aj zo zdravej stravy, pokiaľ je jej príliš veľa.

    facebook-icon