Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Detox a.k.a. detoxikácia - riadené odstraňovanie toxínov z tela

Tipy diét / 24. 5. 2022

Základný biologický program sa v živom organizme deje neustále. Detoxikáciu môžeme výrazne podporiť svojím správaním. Keď znížime zaťažujúce procesy, ako napr. trávenie ťažkých jedál, vytvoríme novú kapacitu, ktorú telo využije na regeneráciu. Bude môcť efektívnejšie odstraňovať nahromadené nečistoty, ktorými sú najmä:

Detox a.k.a. detoxikácia - riadené odstraňovanie toxínov z tela
  • odpadové látky vzniknuté pri každodenných metabolických premenách,
  • odumreté bunky (kožné bunky sa obmieňajú po troch týždňoch, bunky hrubého čreva dokonca po troch dňoch),
  • odpadové látky uložené formou prebytočných tukov (nadváha) a solí v pohybovom ústrojenstve.

Mýty a fakty

V komplexnom procese detoxikácie významnú úlohu zohráva psychika, emócie a vzťahy, miera stresu, atď. Náprava v niektorých ohľadoch vyžaduje viac času, zatiaľ čo zmena stravovania je dosiahnuteľná relatívne rýchlo. Úprava stravovania je skvelým začiatkom na ceste k zdraviu.

Je pre všetkých

Detoxikačné programy sú určené každému, kto sa snaží sa o zlepšenie svojho zdravia v dlhodobom horizonte. Výborný je program Detox Štart. Menej je totiž v začiatku vždy viac. Pozvoľné a vedomé zmeny, ktoré človek berie za svoje, sú vždy účinnejšie ako jeden veľký detox a potom návrat k starým zvykom.

EASYDIET odporúča trojdňový detox (ovocný deň, zeleninový deň, ryžový deň) ako vhodný reštart na začiatku akejkoľvek diéty, pretože už za tri dni vyladíte vašu myseľ.

Keď prerušíte bežný kolobeh stravovania, na ktorý ste zvyknutí, navodíte si psychicky „nový začiatok“. Tieto tri dni vám poskytnú priestor na to, aby ste si určili konkrétny cieľ, za ktorým idete a uvedomili si, prečo sa do zmien púšťate. Navyše, trojdňový detox pripraví vaše telo na nový režim. Žalúdok sa postupne prispôsobí menšiemu množstvu potravy, ktorá je nutrične hodnotnejšia. Skvelý začiatok!

Ako často detox robiť?

Je to úplne individuálne. Základom je vedieť pociťovať potreby vlastného tela, vedieť sa zamerať smerom „dovnútra“. V prípade, že sa nám podarí nastaviť životosprávu tak, aby v nej neboli žiadne nežiaduce výkyvy, zistíme, že potreba intenzívnej detoxikácie sa vytráca, pretože detox sa stáva prirodzenou súčasťou každého dňa.

Telo na odstránenie škodlivín využíva všeobecne známe mechanizmy

Vylučujeme ich potom, močom, stolicou, tvoria sa hlieny. Zmena v stravovaní môže byť pre telo stresujúce. Snaží sa vyrovnať s novou situáciou, očistné procesy si vyžadujú energiu navyše. Počas detoxikácie sa tiež môže objaviť plynatosť, malátnosť, preto si nepridávajte ďalšiu záťaž. Namiesto cvičenia odporúčame prechádzky na čerstvom vzduchu a dychové cvičenia.

Alkohol a fajčenie sú jasnou brzdou

Zakysľujú organizmus a prinášajú množstvo látok, ktorých sa potrebujeme okamžite zbaviť. To zaberá podstatnú časť detoxikačnej kapacity a dostávame sa tak do začarovaného kruhu, kedy sa zbavujeme stále novej a novej záťaže. Káva tiež zakysľuje, ale z vyššie uvedených látok škodí najmenej.

Posilňuje sa počas detoxu imunita?

Počas detoxu sa môže imunita chvíľkovo oslabiť. Zmeny, ktoré zavádzame, nás trochu „rozhodia“, pretože zrazu bojujeme so svojou chuťou, meníme zaužívané zvyky, prekonávame rôzne nutkania. Akonáhle túto kritickú fázu prekonáme a dostaneme sa do psychickej pohody, prejaví sa to aj celkovým zlepšením imunity. Telo by nemalo strácať vodu, ktorá je jeho prirodzenou súčasťou. V detoxikačnom režime príjem tekutín ľahko zvýšte a vytvorte tak optimálne podmienky pre látkovú výmenu.

Ako správne z detoxu vyjsť?

Záleží na intenzite a dĺžke očistnej kúry. Platí, že pred akoukoľvek detoxikačnou kúrou by sme mali pozvoľna nabehnúť do disciplinovaného režimu. Šetrný návratový režim má trvať rovnako dlho ako samotný detox.

Detoxikačné programy v ponuke EASYDIET

Detox Štart

Obsahuje: ovocný, zeleninový a ryžový deň.

Detox Ideál 

Sedem dňová kúra posilní vašu imunitu, nestratíte pri nej svalovinu, iba nadbytočnú vodu a stimulujete svoje trávenie.

Džúsový Detox

Kilá budú ubúdať, energia pribúdať. Stačí sa do toho pustiť a hlavne vydržať. Podstatou je, že neprijímate žiadnu tuhú stravu a na výber sú tri typy džúsového detoxu: začiatočník, pokročilý, profík.

facebook-icon