Zdravý jedálniček na efektívne chudnutie
Zlaté pravidlo zoštíhľujúceho programu znie – najedzte sa do sýtosti. Prísna redukčná diéta až hladovka je kontraproduktívna a spomaľuje metabolizmus. Telo sa zľakne nedostatku živín a začne si robiť zásoby na horšie časy, v dôsledku čoho priberiete.
Omnoho rozumnejším spôsobom, ako zhodiť neželané kilá, je konzumácia potravín, ktoré dlhodobo zasýtia a sú ľahko stráviteľné. Zdravý odľahčený jedálniček by mal obsahovať potraviny, ktoré nenafukujú, ale naopak, zlepšujú trávenie. Siahnite častejšie po bylinkách a korení. Proti nafukovaniu pomáhajú tymián, aníz, oregano, petržlen, rasca a mäta. Ideálne diétne menu od EasyDiet obsahujúce sezónnu zeleninu a bylinky si môžete objednať priamo domov a vychutnávať si zdravú stravu bez námahy a stresu.
Základné tipy proti nadúvaniu
- Dodržujte pitný režim – nepite však počas jedla ani bezprostredne po ňom.
- Pri jedle nerozprávajte, jedzte pomaly, v pokoji a dôkladne prežúvajte každý kúsok jedla.
- Pri varení používajte bylinky.
- Udržiavajte svoju mikroflóru zdravú pomocou laktobacilov.
- Zaraďte do každodennej rutiny pravidelný pohyb.
Zdravé potraviny na chudnutie
- Reďkovka proti kilogramom – reďkovka zbavuje tukových záhybov, prečisťuje pečeň a žlčník. Pomáha telu neukladať tukové zásoby. Skúste vypiť pred jedlom pohár reďkovkovej šťavy alebo ju jedzte samotnú v šalátoch. Najlepšie je, keď ju dopestujete priamo vo svojej záhradke, vtedy máte istotu, že reďkovka obsahuje výlučne zdravé vitamíny a žiadnu chémiu.
- Žerucha pôsobí ako brzda apetítu. Obsahuje chróm, ktorý ovplyvňuje hladinu cukru v krvi a dodáva telu pocit sýtosti. Dajte si denne dve polievkové lyžice žeruchy – buď v šaláte, alebo s celozrnným chlebom – a ozdravte sa. Bylinku si môžete vypestovať na kuchynskom okne, vďaka čomu budete mať prísun čerstvých vitamínov vždy poruke.
- Kučeravý listový kel plný antioxidantov má zo zelenej zeleniny najvyšší obsah antioxidantov. Je bohatý na sulforafán a indol-3-karbinol, ktoré sú cennou prevenciou rakoviny hrubého čreva.
- Púpava pomáha účinne chudnúť. Natrhajte si počas prechádzky lístky púpavy na jarnú omladzovaciu a chudnúcu kúru. Odporúčame ju dodržiavať minimálne sedem dní a výsledky v podobe zdravej redukcie hmotnosti a vitality sa dostavia. Pripravte si liečivý púpavový šalát – stačia dve hrste púpavy, ktoré naložíte na chvíľu do studenej vody. Listy nesekajte, zmiešajte ich s vlašskými orechmi, mladou cibuľkou, citrónom, soľou a olivovým olejom.
- Čakanka na rýchle zasýtenie – listová zelenina s pikantnou chuťou, ktorá obsahuje cenné látky na lepší a dlhodobý pocit sýtosti. Je bohatá na vitamíny a je skvelým doplnkom k mäsu.
- Brusnice urýchľujú látkovú premenu. Je to bobuľovité ovocie, ktoré ukrýva veľa vitamínov a živín. Optimálne nimi zásobia telo a okrem lepšej látkovej premeny chránia tráviacu sústavu pred zdraviu škodlivými baktériami a hubami.
- Červená šošovica proti záchvatom hladu – strukovina, ktorá má v porovnaní s inými druhmi mnoho výhod a zdravotných benefitov – má močopudné účinky, priaznivo vplýva na činnosť obličiek a nenafukuje. Netreba ju pred prípravou namočiť, je ľahko stráviteľná a je zdrojom rastlinných bielkovín. Nutričné zloženie červenej šošovice (obsahuje železo, selén, fosfor, vápnik, horčík, zinok a vitamín B6) z nej robí výbornú alternatívu k mäsu. Ide o skvelú potravinu pri chudnutí, keďže prispieva k regulácii funkcií čriev a odstraňovaniu problémov so zápchou. Odporúča sa aj ľuďom s vysokým cholesterolom a chudokrvnosťou.
- Zemiaky ako súčasť diétnej stravy – škrob v zemiakoch zasýti a dodáva telu rovnováhu. V zemiakoch sú dôležité vitamíny, draslík, fosfor a ďalšie látky, ktoré by mali tvoriť prirodzenú súčasť diétnej stravy, keďže sú obľúbenou prílohou k mnohým jedlám. Zemiaky obsahujú komplexné cukry, ktoré sú pre telo prospešné, na chudnutie má vplyv najmä dĺžka prípravy zemiakov. Počas diéty uprednostnite druh zemiakov, ktoré sú pevné a ani pri dlhšom varení sa nerozpadávajú.
- Cibuľa má vysoký obsah vitamínu C, kyseliny listovej, zinku a železa. Pomáha predchádzať infekciám a ochoreniam cievneho systému, pomáha proti chrípke a prechladnutiu, dezinfikuje, posilňuje imunitu, pôsobí preventívne proti nádorovým chorobám, vysokému tlaku a cukru v krvi a má antidepresívne účinky. Okrem toho obsahuje minimum kalórií a je základom prakticky všetkých jedál našej aj svetovej kuchyne. To robí z cibule potravinu číslo 1 na zozname diétnych surovín a skvelých spaľovačov joulov v každom ročnom období.