Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Dobroty proti chrípke

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Chrípka už zúri všade vôkol nás. Trasiete sa pri každom zakašľaní okoloidúceho, že ju dostanete? Ako odborníci na zdravé stravovanie poradíme päť účinných jedál, ktoré zvýšia imunitu.

Dobroty proti chrípke

1. Liečiteľ med...

Med je výnimočným zdrojom vitamínov, minerálnych látok a organických kyselín. Posilňuje imunitu. Vedecké štúdie potvrdili jeho mnohé liečivé vlastnosti. Osvečil sa ako vynikajúci prostriedok, ktorý zaberie, keď vás začne bolieť v hrdle alebo trpíte častými nachladnutiami či chrípkou. V tráviacom trakte pôsobí ako prírodné antibiotikum. Vyskúšajte osvedčený recept našich starých mám: med zmiešaný s čerstvo pomletou škoricou, ktorý sa užíva po lyžičkách. Vedci dokázali, že táto kombinácia zaberá pri infekciách dýchacích ciest aj močového mechúra, zápaloch, zaháňa únavu, dokonca aj chronickú. No najmä, podporuje imunitu.

2. Bojovník chren

Už naše babičky využívali chren na podporu imunity ale aj pri liečení chrípky. Vhodný je pri vírusových ochoreniach dýchacích ciest, nádche a zápale hrdla. Jedenie chrenu podporuje vylučovanie a vykašliavanie hlienov. Navyše obsahuje veľa vitamínu C a látky s antibakteriálnym účinkom. Celkovo táto nenápadná koreňová zelenina, ktorá upadá v našom jedálnom lístku takmer do zabudnutia, posilňuje imunitu.

3. Zázvor – zdroj energie

Ďumbier lekársky zahreje, prekrví telo a dodá mu energiu počas sychravých zimných dní.  Postaví na nohy oslabenú imunitu, chráni pred náporom vírusov, urýchľuje zotavenie počas chrípky a prináša úľavu pri nádche. Je obľúbenou potravinou tradičnej čínskej medicíny, tamojší lekári ho predpisujú na zohriatie a stimuláciu žalúdka aj na vykašliavanie. Podľa nich je aj ideálnym prostriedkom na vypotenie a ochranu srdcovo-cievneho systému.

4. Pomocník cesnak

Patrí k najsilnejším prírodným antibiotikám a mali by sme ho jesť tak často, ako sa len dá. Staré povery hlásajú, že vás ochráni pred zlými silami, súčasná veda zas tvrdí, že pred útokom zimných vírusov a baktérií. Cesnak pomáha vylučovať škodlivé látky z tela, preto ho prečisťuje a posilňuje jeho imunitu. Zjedzte denne strúčik cesnaku a uvidíte, že všetci tí kýchajúci a kašľajúci ľudia navôkol vašu imunitu len ťažko zdolajú.

5. „Obľúbenec“ mrkva

V Easydiet veľmi radi používame mrkvu na prípravu našich jedál, pretože poznáme jej blahodarné účinky. Surová mrkva je bohatým zdrojom provitamínu A, čiže karoténu a nemá vysokú energetickú hodnotu. Obsahuje mnoho vzácnych vitamínov, minerálov, ktoré pomáhajú telu zvyšovať obranyschopnosť voči sezónnym ochoreniam, ako sú chrípka a nachladnutie sprevádzané kašľom.

Spomínané dobroty ponúkame pravidelne aj v menu Easydiet :-)

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon