Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Škodí chudnutie imunite? Zdravá redukcia hmotnosti bez rizík

Rady pre zdravie / 21. 6. 2024

Mnoho ľudí si myslí, že chudnutie a imunita sú nezlučiteľné. Dôležité je rozlišovať, o aký typ redukcie hmotnosti ide. Pravdou však je, že imunita predstavuje schopnosť organizmu brániť sa pred rôznymi vírusmi, baktériami a chorobami a okrem iných faktorov má na ňu vplyv aj strava.

Škodí chudnutie imunite? Zdravá redukcia hmotnosti bez rizík

Môže chudnutie uškodiť imunite? Aký typ redukčnej diéty je pre zdravie organizmu vhodný? 

Chudnutie verzus imunita

Škodí chudnutie imunite? Záleží na tom, aký štýl chudnutia zvolíme. Prísne reštriktívne a rôzne bláznivé diéty majú rozličné následky, no efektívne chudnutie ani silnejšia imunita medzi ne nepatria. Naopak, vyvolávajú zvýšený stres, nervozitu či vlčí hlad. V dôsledku toho telo nefunguje optimálne a nie je stopercentne pripravené čeliť nástrahám vo forme vírusov a baktérií – výsledkom je oslabená imunita.

Prepojenie imunity a psychiky počas diéty 

Imunita je so psychikou úzko prepojená. Už dávno vieme, že vplyvom stresu dochádza k zvyšovaniu hladiny kortizolu (stresového hormónu), ktorého nadmerná hladina obmedzuje fungovanie prirodzenej schopnosti organizmu liečiť sa. Zároveň klesá hladina melatonínu, ktorý ovplyvňuje kvalitu spánku a jeho pokles má podobný účinok ako zvyšovanie kortizolu – oslabenú imunitu. Ak je stres bežnou súčasťou procesu chudnutia, nielenže nejde o efektívnu a zdravú redukciu hmotnosti, ale takéto „diétovanie“ ubližuje aj našej imunite. 

Nezdravé chudnutie

Rýchle diéty sú veľmi riskantné pre celkové zdravie organizmu. Drastickú redukciu hmotnosti by rozhodne nemali podstupovať ľudia s ochorením tráviaceho traktu alebo cukrovkou, ale radikálne chudnutie potrápi imunitný systém každého, aj zdravého človeka.

Prvé príznaky oslabenej imunity sa môžu objaviť veľmi rýchlo. V prípade drastickej diéty, keď klesne kalorický príjem na menej ako 10 % dennej energie, začína výrazne klesať počet imunitných buniek. 

Drastické diéty rovnako trápia aj psychiku a v konečnom dôsledku pôsobia veľmi stresujúco. Pritom stres je v súčasnosti jedným z najvýraznejších faktorov, ktoré oslabujú imunitu.

Dôvody, prečo ľudia nechudnú zdravo

Najčastejším dôvodom, prečo ľudia nechudnú zdravým spôsobom, je snaha dosiahnuť stanovené ciele nezmyselne rýchlo. Z toho pramení, že telu nedoprajú dostatok času a zaťažia ho absolútne šialenou diétou. Ak chcete chudnúť zdravo a so želaným výsledkom, ktorý pretrvá a nedostaví sa jo-jo efekt, najdôležitejšie je dať telu dostatočný priestor. To znamená, že:

  • denný kalorický príjem znížite len mierne, aby ste netrpeli hladom a dodali telu dostatok živín,
  • jete častejšie, ale menšie porcie – vyhnete sa vlčiemu hladu,
  • nájdete si čas na pohyb a pred znižovaním príjmu uprednostníte zvyšovanie výdaja energie,
  • chodíte spať v normálnom čase.

Áno, vyžaduje si to trpezlivosť a pevnú vôľu – kilogramy budú ubúdať len postupne, nebudete mať toľko času na iné obľúbené aktivity a možno si niekedy budete musieť aj niečo odoprieť. Výsledky však nie sú zanedbateľné – posilnená imunita, psychická pohoda a celkový zdravotný stav. To všetko zdravé chudnutie nijako nepoškodí, ale naopak, prirodzene podporí.

Základné princípy zdravého chudnutia

  • Umožňuje telu aj naďalej prijímať dostatok živín,
  • ponecháva človeku energiu na bežné fungovanie aj športovú aktivitu,
  • motivuje k pohybu a zdravšiemu životnému štýlu,
  • zdravá redukcia hmotnosti posilňuje organizmus odstraňovaním nahromadených toxínov.

Pri dodržaní princípov zdravého stravovania je telu dodávaná plnohodnotná zdravá strava plná kvalitných bielkovín, ľahko vstrebateľných vitamínov a minerálov aj postupná energia v komplexných sacharidoch. Pri dodržaní týchto princípov nie je zmyslom chudnutia čo najrýchlejšia strata kilogramov, ale dlhodobá zmena jedálnička a celkového životného štýlu. Telo má pri diéte dostatok času, aby hmotnosť redukovalo postupne a chudnutie bolo nielen zdravé, ale aj udržateľné. 

Výsledky zdravého chudnutia sa prejavia nielen na nižšej hmotnosti, ale aj po vizuálnej a psychickej stránke. Cítite sa lepšie, zdravšie a každý, hoci aj malý progres je motiváciou dlhodobo žiť a jesť zdravšie. Vďaka týmto efektom môže chudnutie pozitívne ovplyvňovať imunitu. Mnoho ľudí totiž nezostane len pri zdravej strave, ale svoju snahu o väčšiu vitalitu podporia aj pravidelným športom, otužovaním, meditáciou alebo častejším oddychom. Všetky tieto činnosti priamo alebo nepriamo podporujú aj celkovú imunitu organizmu.

Vyvážená strava na posilnenie zdravia

  • Najdôležitejšie je, aby ste schudli postupne, inak hrozí enormná záťaž na organizmus a psychiku.
  • Základom je zdravo sa stravovať a pravidelne cvičiť, aby imunita nebola oslabená a nijako netrpela.
  • Nezabúdajte do diétneho jedálnička pridať celozrnné potraviny, mäso s nízkym obsahom tuku, strukoviny, ryby a vlákninu v podobe čerstvej zeleniny a ovocia.
  • Jedzte dostatok bielkovín, čím zabránite strate aktívnej telesnej hmoty.
  • Obmedzte, prípadne zo stravy celkom vylúčte vyprážané jedlá, sladkosti a alkohol. 

Majte na pamäti, že neexistujú zázračné potraviny, ktoré sú garanciou chudnutia. Funguje len zdravý prístup k diéte – vyváženosť denného energetického príjmu a výdaja v kombinácii s pravidelným pohybom a pozitívnym nastavením. Ak budete vytrvalí a dáte si záležať na kvalitnej strave, výsledky v podobe vysnívanej postavy sa určite dostavia.

facebook-icon