Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Čo nejesť v tehotenstve? Potraviny, ktorým sa radšej vyhnite

Rady pre zdravie / 12. 6. 2024

Kedysi sa verilo, že budúca mamička si má dopriať všetko, na čo má chuť, inak sa jej narodí mrzuté bábätko. Je to však len jeden z mnohých tehotenských mýtov, ktorý so sebou nesie mnohé zdravotné riziká.

Čo nejesť v tehotenstve? Potraviny, ktorým sa radšej vyhnite

Aký je zoznam nevhodných potravín, ktoré v tehotenstve radšej vynechajte? Viete, od ktorých pochúťok sa oplatí dať si pauzu?

Pestrá strava v tehotenstve

Čo jesť v tehotenstve a čoho sa, naopak, na čas vzdať? Nemusíte sa báť, aj počas tehotenstva možno konzumovať pestrú a chutnú stravu. Akurát je nutné viac čítať zloženie potravín a dbať na zvýšenú hygienu pri konzumácii čerstvého ovocia a zeleniny. Jednoducho je dobré mať dostatok vedomostí o tom, ktorým potravinám sa počas tehotenstva vyhnúť, aj o tom, ktoré potraviny a nápoje do jedálnička zaradiť. 

Zakázané potraviny a nápoje počas tehotenstva

Sushi

Sushi – buď ho milujete, alebo nenávidíte. Pokiaľ patríte k milovníčkam tohto jedla, budete musieť upraviť svoj jedálniček. Sushi pripravované zo surových rýb by malo byť v tehotenstve tabu. Z ponuky si radšej vyberte vegetariánske alebo vegánske sushi.

Určité druhy rýb

Konzumácia rýb v tehotenstve nie je zakázaná, no nie je jedno, na akú rybu dostanete chuť. Z jedálnička určite vylúčte ryby s vysokým obsahom olova – makrela, tuniak, mečiar obyčajný, žralok. Taktiež sa vyhnite kyslým a údeným rybám. Obsahujú priveľa soli, octu, umelých sladidiel a konzervantov. Ak boli ryby navyše údené studeným dymom, nemáte istotu, či neobsahujú listérie a iné baktérie.

Morské plody

Morské plody sú úžasným zdrojom vitamínov, minerálov a bielkovín, ale aj zdrojom parazitov a baktérií. Navyše môžu vyvolať alergickú reakciu, preto si ich konzumáciu počas tehotenstva pre istotu odoprite.

Nedostatočne spracované mäso

V tehotenstve sa neodporúča konzumácia nedostatočne prepečeného, respektíve surového mäsa. Zabudnite na tatársky biftek. Konzumácia surového mäsa v sebe nesie vysoké riziko potravinovej infekcie, čo môže v tehotenstve vážne ohroziť bábätko. Najčastejšími pôvodcami infekcií sú baktéria Escherichia coli, listéria či salmonela.

Stráňte sa aj nedostatočne prepečených stejkov a buďte opatrné na grilovačke. Platí, že mäso a mäsové výrobky je potrebné dobre upiecť, iba tak v nich neprežijú nebezpečné baktérie.

Pečeň a vitamín A

Nekonzumujte pečeň – obsahuje vysoké množstvo vitamínu A, ktorý môže poškodiť plod. Kvalitných a tepelne upravených vnútorností (napríklad srdca) sa však obávať nemusíte.

Surové vajcia

Surové vajíčka môžu spôsobiť salmonelózu. Tá sa prejavuje nevoľnosťou, horúčkou, zvracaním, kŕčmi v žalúdku a hnačkou. Počas tehotenstva by salmonelóza mohla viesť k predčasnému pôrodu. Preto sa vyhnite domácej majonéze, doma vyrobenej zmrzline, domácim zálievkam na šalát, ktorých súčasťou sú surové vajcia, aj holandskej omáčke.

Fastfood a instantné jedlo

V tehotenstve viac ako inokedy dbajte na vyváženú, ideálne domácu zdravú stravu. Rýchle občerstvenie a smažené jedlá síce priamo neohrozujú zdravie dieťaťa, ale ich pravidelnou konzumáciou počas tehotenstva môžete čeliť nadmernému priberaniu, páleniu záhy a žalúdočným problémom. Navyše platí, že fastfoodové a polotovarové jedlá obsahujú veľa tukov, konzervantov, farbív a prídavných látok (tzv. éčka). Zabudnite aj na instantné polievky, ktoré sú plné soli a glutamanu. 

Nepasterizované mliečne výrobky

Pri výrobe mliečnych produktov pozorne čítajte zloženie a vyberajte si výrobky, ktoré sú pasterizované. Nepasterizované produkty patria medzi zakázané potraviny v tehotenstve – síce chutia výborne, no keďže neprešli dostatočnou tepelnou úpravou, ich konzumácia zvyšuje riziko bakteriálnej infekcie. Medzi nepasterizované výrobky patria bryndza, plesňové syry, čerstvé mlieko, domáci tvaroh a žinčica.

Huby

Ak môžete, dajte si od húb v tehotenstve prestávku. Keďže dokážu viazať všetky škodlivé látky z prostredia a sú ťažšie stráviteľné, lepšie je huby v tehotenstve nejesť.

Exotické ovocie

Vyhnite sa exotickým druhom ovocia, pretože hrozí riziko alergickej reakcie. Pozor tiež na jahody – obsahujú histamín, na ktorý môžete v tehotenstve citlivo reagovať, a citrusy, pri ktorých hrozí alergia. Ostatné druhy ovocia, ktoré ste mali rady aj pred otehotnením, pokojne konzumujte. Všetko však dôkladne umývajte, vyhnete sa tým toxoplazmóze.

Bylinky, ktorým sa v tehotenstve vyhnite 

Bylinky ako klinčeky, šalvia či palina, ktoré prekrvujú orgány malej panvy, ovplyvňujú činnosť svaloviny maternice a majú preháňajúci účinok, v tehotenstve radšej vynechajte. Opatrne aj so škoricou a zázvorom, ktorých konzumáciu výrazne obmedzte.

Čaje z mäty, medovky, žihľavy či šípok však rozhodne nevynechávajte. Sú cennými zdrojmi vitamínov a slúžia ako účinná prevencia rôznych sezónnych viróz a na prečistenie močových ciest. 

Pozor na kofeín

Ak patríte k milovníčkam kávy, dbajte na to, aby ste počas tehotenstva nepresiahli odporúčanú dennú spotrebu kofeínu 200 miligramov. V prípade, že ste od kávy doslova závislé, množstvo kofeínu znižujte postupne. Pamätajte si, že priveľa kofeínu môže viesť k nízkej pôrodnej hmotnosti bábätka.

Káve sa úplne vyhnite, keď trpíte vysokým krvným tlakom, často ste nervózne, trápia vás zrýchlené dýchanie a nespavosť, máte gastroezofageálny reflux alebo pri vysokom riziku preeklampsie. Preeklampsia je tehotenská komplikácia, ktorá sa vyznačuje vysokým krvným tlakom a známkami poškodenia orgánov (najčastejšie pečene a obličiek). Ak sa nelieči, môže mať tragické následky pre tehotnú ženu aj dieťa. 

Pozor aj na čokoládu počas tehotenstva! V kakaových bôboch sa prirodzene nachádza určité množstvo kofeínu – najviac ho obsahuje horká čokoláda. 

Alkohol

Absencia alkoholu je v tehotenstve samozrejmosťou. Jeho pitie je spojené s rizikom predčasného pôrodu, nízkou pôrodnou hmotnosťou bábätka, poruchami rastu či spontánnym potratom. Treba mať na pamäti, že alkohol sa z obehového systému budúcej mamičky dostáva priamo do krvného obehu bábätka, v ktorom sa odbúrava oveľa pomalšie.

Pravidelná konzumácia alkoholu v čase gravidity dokáže spôsobiť rozvoj fetálneho alkoholového syndrómu, ktorý sa okrem už spomínanej nízkej pôrodnej hmotnosti novorodenca prejavuje dysfunkciou centrálneho nervového systému, spomalením psychomotorického vývoja, hyperaktivitou, poruchami správania, učenia, pozornosti i intelektu dieťaťa.

Zmena jedálnička v tehotenstve

Zmena jedálnička v tehotenstve môže spôsobiť hotové zázraky. Viac ako inokedy je dôležité brať ohľad na seba i dieťatko a všímať si, čo jete a pijete. Predídete tým mnohým ťažkostiam a zdravotným komplikáciám – jednoducho robíte všetko pre zdravie seba a bábätka.

Správne zloženie stravy a s tým spojený dostatok energie i množstvo ušetreného času prináša overená krabičková diéta. Stavte na program MAMA – špeciálne navrhnutý jedálniček nielen pre čerstvé, ale aj budúce mamičky, ktoré sa chcú vyhnúť problémom s nadúvaním, nedostatku vitamínov a zbytočnému stresu. Jedzte zdravo a chutne počas celého tehotenstva.

facebook-icon