Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Čo nejesť počas tehotenstva? 9 potravín, ktorým sa radšej vyhni

Rady pre zdravie / 17. 3. 2022

Kedysi sa verilo, že budúca mamina si má dopriať všetko, na čo má chuť, inak sa jej narodí mrzuté bábätko. Je to však len jeden z mnohých tehotenských mýtov, ktorý so sebou nesie zdravotné riziko. Aj v tehotenstve existuje zoznam nevhodných potravín. Vieš, od čoho sa oplatí dať si pauzu?

Čo nejesť počas tehotenstva? 9 potravín, ktorým sa radšej vyhni

Nemusíš sa báť - aj v tehotenstve je možné konzumovať pestrú a chutnú stravu. Ak cítiš, že potrebuješ viac vedomostí nielen o tom, akým potravinám sa vyhnúť, ale ktoré naopak určite zaradiť, nezabudni ani na náš predošlý článok - Čo jesť v tehotenstve. A teraz už tie k tým "zakázaným" potravinám...

1. Sushi

Buď ho miluješ, alebo nenávidíš. Ak za zaraďuješ do druhej kategórie, máš vyhrané. Pokiaľ však patríš k milovníkom sushi, budeš musieť upraviť svoj jedálniček. Sushi, pripravované zo surových rýb, by malo byť pre teba tabu. Z ponuky si radšej vyber vegetariánske alebo vegánske sushi.

2. Niektoré druhy rýb

Konzumácia rýb v tehotenstve nie je zakázaná, no aj pri ich konzumácii pamätaj na to, že nie je ryba ako ryba. Z jedálnička vylúč ryby s vysokým obsahom olova. Najviac ho obsahujú tieto druhy:

  • mečiar obyčajný
  • žralok
  • makrela
  • tuniak

3. „TATARÁK“ A SPOL.

Tatársky biftek sa pripravuje zo surového mäsa. Preto by si sa v tehotenstve mala jeho konzumácii radšej vyhnúť. Konzumácia surového mäsa nesie v sebe riziko potravinovej infekcie, čo môže v tehotenstve vážne ohroziť bábätko. Najčastejšími pôvodcami infekcií sú baktéria E. coli, Listeria či salmonela.

4. Surové vajíčka

Surové vajíčka môžu spôsobiť salmonelózu. Tá sa prejavuje nevoľnosťou, horúčkou, zvracaním, kŕčmi v žalúdku a hnačkou. Počas tehotenstva by salmonelóza mohla viesť k predčasnému pôrodu. Preto sa vyhni:

  • domácej majonéze
  • domácej zmrzline
  • domácim zálievkam na šalát, ktorých súčasťou sú vajíčka
  • holandskej omáčke

5. Príliš mastné a ťažké jedlá

Ich konzumáciou síce bábätku neublížiš, no môžeš čeliť nadmernému priberaniu, páleniu záhy a žalúdočným problémom. Raz za čas pravdepodobne zhrešíš, vyhovárajúc sa na tehotenské chute, no pokús sa ich konzumáciu znížiť na minimum.

6. Nepasterizované výrobky

Nepasterizované výrobky taktiež patria medzi zakázané potraviny v tehotenstve. Síce chutia výborne, no keďže neprešli dostatočnou tepelnou úpravou, ich konzumácia zvyšuje riziko bakteriálnej infekcie. Medzi nepasterizované výrobky patrí:

  • bryndza
  • plesnivé syry
  • čerstvé mlieko, ktoré neprešlo pasterizáciou
  • domáci tvaroh
  • žinčica

Pri výrobe mliečnych produktov pozorne čítaj zloženie a vyberaj si výrobky, ktoré sú pasterizované.

7. Pečeň a vitamín A

Vitamín A je výborným pomocníkom v pleťovej kozmetike. V tehotenstve sa však jeho konzumácia vo výživových doplnkoch priveľmi neodporúča. Niektoré štúdie spájajú veľké množstvo vitamínu A s vrodenými vývojovými chybami bábätka. Zo svojho jedálnička môžeš vynechať aj pečeň a výrobky z pečene, pretože pečeň má taktiež vysoký obsah vitamínu A.

8. Priveľa kofeínu

Pokiaľ patríš medzi milovníčky kávy, dbaj na to, aby počas tehotenstva nepresiahla denná spotreba kofeínu 200 miligramov. Ak si na káve doslova závislá, množstvo kofeínu znižuj postupne. Priveľa kofeínu môže viesť k nízkej pôrodnej váhe bábätka.

9. Alkohol

Absencia alkoholu je v tehotenstve samozrejmosťou. Jeho pitie je spojené s rizikom predčasného pôrodu či s nízkou pôrodnou hmotnosťou bábätka. Treba mať na pamäti i to, že alkohol sa z obehového systému budúcej mamičky dostáva priamo do krvného obehu bábätka, v ktorom sa odbúrava oveľa pomalšie. Bábätko v brušku tak zažíva ťažké chvíle.

Zmena jedálnička (nielen) v tehotenstve môže spôsobiť hotové zázraky. Správne zloženie stravy, s tým spojený dostatok energie i množstvo ušetreného času ti môže priniesť krabičková diéta - program MAMA sme navrhli nielen pre čerstvé, ale aj budúce mamičky, ktoré sa chcú vyhnúť problémom s nadúvaním, nedostatku vitamínov i zbytočnému stresu. 

facebook-icon