Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Chýbajúce železo v tehotenstve: Ako ho doplniť?

Rady pre zdravie / 12. 4. 2022

S anémiou, spôsobenou nedostatkom železa, sa v tehotenstve stretávajú mnohé budúce maminy. V dnešnom blogu sa dozvieš, prečo k tomu dochádza a kde si môžeš prirodzene doplniť deficit železa.

Chýbajúce železo v tehotenstve: Ako ho doplniť?

Krvné testy to prezradia

Ak čakáš bábätko, možno ťa bude zaujímať, prečo ti pri niektorých štandardných vyšetreniach u gynekológa berú krv. Z krvi sa dá zistiť mnoho faktorov, ktoré upozornia na možnú odchýlku od normálu. Na základe výsledkov krvných testov ťa lekár upozorní aj na nižšiu hladinu železa. Tá môže mať za následok vznik anémie spôsobenej práve nedostatkom železa. Jeho nižšie zásoby v tele vedú k nižšej produkcii hemoglobínu, červeného krvného farbiva, ktoré je súčasťou červených krviniek. Bez neho dochádza k horšiemu zásobovaniu krvi kyslíkom, čo môže mať za následok rôzne zdravotné problémy.

Prečo k tomu dochádza práve v tehotenstve? Krvný obeh budúcej maminy dostane poriadne zabrať. Objem prečerpanej krvi sa zvýši približne o 45 percent. Z toho prirodzene vyplýva aj väčší dopyt po zásobách železa. V tehotenstve by tvoj denný príjem železa mal predstavovať približne 27 miligramov. Nedostatok železa počas tehotenstva zvyšuje riziko predčasného pôrodu, nízkej pôrodnej hmotnosti či vzniku anémie u bábätka.

Sleduj príznaky

Keď telu chýba nejaký prvok, vysiela SOS signály. Nedostatok železa sa najčastejšie prejavuje týmito príznakmi:

  • nadmerná únava a slabosť
  • bledá pokožka
  • závraty
  • studené nohy a ruky
  • dýchavičnosť

Ak sa u teba vyskytnú viaceré z nich, choď za lekárom.

Hľadaj ho v strave

Pokiaľ tvoj jedálniček nie je fádny a dopraješ si v ňom dostatok zeleniny, ovocia a rýb, s tehotenskou anémiou sa pravdepodobne nestretneš. Najviac železa obsahuje:

  • strukoviny: sú výborným zdrojom železa najmä pre vegetariánov. V jednej šálke varenej šošovice prijmeš približne 6,6 miligramov železa. To nájdeš aj vo fazuli, hrachu či cíceri.
  • špenát: V jednej šálke čerstvého špenátu nájdeš približne 3,72 miligramov železa. Vychutnáš si ho nielen tepelne upravený, ale aj v smoothie či v šalátoch. Neveríš v jeho superschopnosti? Spomeň si na Pepka námorníka! Možno ťa inšpiruje. Železo taktiež obsahujú niektoré druhy zeleniny, ako napríklad brokolica, kel a hrach. Je z čoho si vyberať.
  • živočíšne produkty: konzumentky mäsa majú viac možností na doplnenie chýbajúceho železa v tehotenstve. Nájdeš ho v hovädzom mäse, morčacom mäse, ako aj vo vnútornostiach.
  • semienka: sezamové a tekvicové semienka vynikajúco dochutia zeleninové šaláty, sú výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín a zároveň ti pomôžu doplniť chýbajúcu hladinu tak prepotrebného železa. Ďalší skvelý dôvod, prečo po nich siahnuť aj v tehotenstve.

Never mýtom!

Počula si o tom, že najlepším zdrojom železa je hovädzie mäso? Toto tvrdenie s obľubou používajú rodičia, ktorých deti ohŕňajú nos nad plným tanierom. Veda potvrdila, že hovädzie mäso síce obsahuje železo, ale oveľa menej, než sa predpokladalo. 100 gramov hovädzieho mäsa obsahuje približne 2,5 miligramov železa. Oveľa viac ho nájdeš dokonca v ovsených vločkách, pečených zemiakoch či dokonca v tmavej čokoláde.

Doplnky výživy

Mnohí odborníci odporúčajú najmä v prvom trimestri siahnuť po výživových doplnkoch, ktoré obsahujú železo, kyselinu listovú, vitamíny B, D a C a vápnik. Pri akútnom nedostatku železa ti gynekológ na základe výsledkov krvného testu predpíše doplnok výživy s obsahom železa, ktorý ti pomôže zvýšiť jeho hladinu.

Určite si aj ty počas tehotenstva zaregistrovala nezvyčajné chute. Mnohé z nich pramenia z nedostatku živín a zo stravovacích prehreškov. Zdravá a vyvážená strava je dôležitá aj v tehotenstve. Vďaka nej budeš mať viac energie, nepriberieš desiatky kilogramov a bábätko bude mať všetky živiny, ktoré potrebuje. Nemáš čas variť a chceš sa stravovať zdravo? Vyskúšaj program zdravé stravovanie, vďaka ktorému budeš mať donášku chutného a zdravého jedla niekoľkokrát denne.

facebook-icon