Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

4 dôvody, prečo je krabičková diéta ideálna na chudnutie

Tipy diét / 3. 11. 2022

Princíp krabičkovej diéty je vlastne nesmierne jednoduchý - vopred pripravená strava, rozdelená do presných porcií, v praktických krabičkách. Môžeš si ju zobrať so sebou, mať pripravenú aj na niekoľko dní vopred a v prípade potreby len vytiahnuť, obsah zohriať v mikrovlnke a hotovo. To však ideme na príliš všeobecne - tu sú 4 konkrétne dôvody, prečo je krabičková diéta ideálnym spoločníkom pri chudnutí.

4 dôvody, prečo je krabičková diéta ideálna na chudnutie

Krabičková diéta je pre chudnutie ideálna, pretože: vieš presne, koľko stravy máš zjesť.

Správne množstvo živín je pre chudnutie a celkovo náš organizmus rovnako dôležité, ako ich správny pomer. Jednoducho platí, že dôležitá je nielen kvalita, ale aj kvantita. Vďaka krabičkám je tvoje chudnutie maximálne optimalizované, pretože máš vždy istotu, že neprijímaš ani málo, ani príliš veľa kalórií, ale optimálne množstvo pre tvoj cieľ (chudnutie). 

žena s krabičkou, chlieb, nôž, tráva

Prečo je dôležité nejesť ani príliš veľa, ani príliš málo

Nedostatočný príjem môže byť pritom pre tvoje chudnutie rovnako nebezpečný, ako nadbytok. Pokiaľ vystavujeme telo príliš veľkému kalorickému a nutričnému deficitu, telo reaguje znížením miery metabolizmu (tj. prechádza na tzv. udržiavací režim) a v krajných  prípadoch môže nedostatok dôležitých živín viesť až ku závažným zdravotným problémom.

Krabičková diéta je pre chudnutie ideálna, pretože: ti šetrí čas

Chcel/a si vždy viac športovať, chodiť skôr spať či mať dostatok času na poriadny oddych po práci? Krabičková diéta ťa nielenže namotivuje k týmto činnostiam, ale taktiež ti aj ušetrí čas, ktorý im tak môžeš venovať. Väčšina ľudí strávi prípravou pokrmov denne minimálne 1-1,5 hodiny. Ty však nemusíš. Namiesto toho máš teraz o 1,5 hodiny viac času a žiadnu výhovorku, prečo sa nevenovať vyššie uvedeným (alebo iným, zdraviu-prospešným) aktivitám.

Krabičková diéta je pre chudnutie ideálna, pretože: ťa motivuje k ďalším pokrokom

Chudnutie je často beh na dlhé trate. Je teda dôležité byť dostatočne motivovaný, aby si tak zotrval/a na správnej ceste a tvoje chudnutie bolo nielen efektívne, ale malo aj dlhodobý pozitívny efekt.

žena, nohy, tenisky, obúvanie

A teraz si predstav, že si si objednal/a krabičkovú diétu na celý mesiac - takýto záväzok funguje výborne ako externý faktor, ktorý ti pripomína, že si rozhodol/rozhodla zmeniť svoje návyky a viesť zdravší život. Môže to tak byť skvelým odrazovým mostíkom k ďalším aktivitám (športovanie, aktívny oddych, zlepšenie tzv. work/life balance,...), ktoré sú prospešné nielen pre samotné chudnutie, ale aj celý tvoj životný štýl.

Krabičková diéta je pre chudnutie ideálna, pretože: ťa len tak neomrzí

Krabičková diéta neuznáva len jeden štýl stravovania. Nie je striktne spätá s racionálnou či nízkosacharidovou stravou. Ak ťa teda jeden spôsob stravovania omrzí, môžeš veľmi ľahko prejsť na iný a spraviť tak proces chudnutia opäť o čosi príjemnejším a jednoduchším. Vyhneš sa tak aj negatívnym emóciam, ktoré sú veľmi často spájané s “diétovaním”. Takéto emócie vytvárajú negatívny vzťah k hocičomu, čo je spojené  s chudnutím a robia tak naplnenie cieľov zbytočne náročným a niekedy dokonca až nemožným. Krabičková diéta ti však ponúka neobmedzené možnosti, vďaka ktorým si po čase zrejme ani neuvedomíš, že si ešte stále “na diéte”.

Hoci krabičková diéta a chudnutie patria bezpochyby k sebe, takýto spôsob stravovania je vhodný aj pre ľudí s inými cieľmi. Či už je to každodenné zdravé stravovanie, budovanie svalov či detoxikácia a teda prečistenie organizmu, krabičková diéta je ideálnym pomocníkom v každom z vyššie spomenutých prípadov. 

facebook-icon