Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov
Quinoa patrí medzi superpotraviny. Dodá vášmu telu množstvo dôležitých látok. A navyše skvele chutí! Ak hľadáte chutné a zdravé jedlo, ktoré oživí váš jedálniček, máme pre vás tip na rýchly šalát z quinoy.
Mrlík čilský alebo aj quinoa pochádza z južnej Ameriky, obľube sa teší na celom svete. Toto sú hlavné dôvody, pre ktoré by táto superpotravina nemala chýbať v žiadnom zdravom jedálničku.
Na svete je viac ako 100 druhov quinoy. Medzi najbežnejšie dostupné patrí biela (alebo aj zlatá), červená a čierna quinoa. Biela quinoa je používaná asi najviac, má najjemnejšiu textúru a najmenej výraznú chuť, preto sa jednoducho kombinuje s rôznymi typmi potravín. Červená quinoa má o niečo hutnejšiu konzistenciu a mierne orieškovú príchuť. Najviac chrumkavá je čierna quinoa s výrazne zemitou chuťou. Ak si neviete zvoliť iba jeden druh, využite na prípravu chutného pokrmu mix troch druhov quinoy.
Z quinoy môžete pripraviť výživnú kašu, použiť ju ako základ do šalátu, ako súčasť hlavného jedla či prílohu alebo dokonca aj v koláči. My sme si pre vás pripravili recept na rýchly šalát, v ktorom hrá hlavnú úlohu biela quinoa a cícer.
Medzi základný spôsob prípravy quinoy patrí varenie. Varí sa podobne ako ryža. 1 šálku quinoy zalejete 2 šálkami vody, pridáte soľ a na miernom ohni varíte približne 15 minút. Aby nebola príliš horká, namočte ju pred varením aspoň na 5 až 10 minút do studenej vody.
Je chutný, bohatý na zdraviu prospešné látky, zasýti na dlhší čas. Šalát z quinoy si môžete pripraviť na obed alebo večeru počas celého roka. Suroviny v recepte môžete obmieňať podľa sezóny alebo vašich chuťových preferencií. Takto chutí nám v EASYDIET.
Na prípravu tohto šalátu potrebujete tieto suroviny:
Quinou namočte na 10 minút do studenej vody. Po 10 min. ju prepláchnite a uvarte podľa návodu. Kým sa varí quinoa, v druhom hrnci uvarte v slanej vode do mäkka cícer. Doma varený cícer môžete nahradiť aj cícerom v slanom náleve.
Medzitým si môžete pripraviť zeleninu, syr a oriešky. Uhorku nakrájajte na kocky, cibuľu na drobno. Nasekajte pistácie, chilli a koriander. Syr môžete nakrájať alebo rozdrobiť rukami na menšie kúsky, podľa chuti. Do malej misky si očistite pár kúskov granátového jablka.
Keď máte pripravené všetky suroviny, zmiešajte ich a ochuťte kvapkou olivového oleja, soľou a korením. Servírujte na tanier. V lete môžete podávať s lístkami čerstvého šalátu alebo cherry paradajkou, v chladnejších mesiacoch chutí skvele s fermentovanou cviklou.
Dobrú chuť.