Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov
Existuje jej viac ako 100 druhov a je zdrojom komplexných proteínov. Vyzerá ako kuskus alebo proso, no nie je ani jedným z nich. Za exotickým názvom sa skrýva tradičná juhoamerická plodina s vysokým obsahom hodnotných látok. Široké možnosti kuchynskej úpravy z nej vytvárajú ideálneho pomocníka pre spestrenie jedálnička, obzvlášť pre vegetariánov.
Na prvý pohľad nenápadná quinoa patrí medzi výživové „bomby“. Môže sa pochváliť vysokým obsahom bielkovín a pýši sa aj radom vitamínov, napr. beta-karoténom, vitamínom C, kyselinou listovou, thiamínom alebo riboflavínom. A aby toho nebolo málo, ponúka aj rad vzácnych minerálov. Obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík. Vďaka vláknine je aj ľahko stráviteľná.
Quinoa je skvelou alternatívou k ryži, cestovinám či kuskusu. Zvyčajne sa podáva ako príloha, môže sa však stať aj súčasťou studených či teplých raňajok. Pripravte ju podobne ako ovsené vločky, ale vodu nahraďte mliekom, mandľovým, kravským, kokosovým alebo sójovým. Pridajte svoje obľúbené prílohy na dochutenie, či už sú to orechy, sušené brusnice, grécky jogurt, škorica, jahody alebo med. Tieto raňajky vás zasýtia na celé dopoludnie. Vyskúšajte!
Zdroj:
http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/quinoa-je-jednou-z-najzdravsich-potravin-na-sve
http://www.whfoods.com/foodstoc.php
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!