Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Diagnóza cukrovka: Ako zostaviť diétu pre diabetikov

Rady pre zdravie / 24. 5. 2024

Diabetes (cukrovka) patrí medzi civilizačné ochorenia. Dnes postihuje čoraz viac ľudí rôznych vekových kategórií. Prináša so sebou množstvo otázok a nevyhnutnú zmenu jedálnička. Zistite viac o tom, aké jedlá sú dovolené, ako ich kombinovať aj koľkokrát do dňa odporúčajú odborníci jesť.

Diagnóza cukrovka: Ako zostaviť diétu pre diabetikov

Čo spôsobuje cukrovku? Spoznajte základné príčiny

Cukrovka vzniká, ak organizmus nie je schopný správne regulovať hladinu cukru v krvi – zníženou tvorbou hormónu inzulín alebo pri inzulínovej rezistencii. S tým súvisí aj porucha metabolizmu látkovej premeny nielen sacharidov, ale aj tukov a bielkovín. Preto je nevyhnutnou súčasťou liečby aj diabetická diéta.

Toto chronické ochorenie negatívne ovplyvňuje spôsob, akým telo spracováva jedlo na energiu – aj preto so sebou prináša obmedzenia v stravovaní. Dlhodobo neliečená cukrovka môže viesť až ochoreniam srdcovo-cievneho systému, obličiek, nervovej sústavy a očí.

3 najrozšírenejšie typy cukrovky

Cukrovka typu 1

Cukrovka typu 1 je autoimunitné vrodené ochorenie.

Cukrovka typu 2

Cukrovka typu 2 je získaná a zároveň najrozšírenejšia. Tento typ je často spojený s obezitou, nedostatkom fyzickej aktivity a aj genetickými predispozíciami. Rizikovou skupinou sú čoraz častejšie aj deti.

Gestačná cukrovka

Gestačná cukrovka sa vyskytuje počas tehotenstva, zvyčajne sa upraví po pôrode. U žien s tehotenskou cukrovkou je však zvýšené riziko neskoršieho výskytu cukrovky 2. typu.

Aké má cukrovka príznaky?

Príznaky cukrovky sa môžu líšiť v závislosti od typu cukrovky a jej štádia. Existujú však niektoré bežné symptómy, ktoré môžu naznačovať prítomnosť cukrovky. Ak máte podozrenie, vyhľadajte svojho lekára.

  • Častá návšteva toalety - Zvýšená hladina cukru v krvi spôsobuje, že obličky pracujú intenzívnejšie na odstránení prebytočného cukru z tela, čo vedie k častejšiemu močeniu.
  • Nadmerný smäd - V dôsledku častého močenia telo stráca veľa tekutín, čo spôsobuje zvýšený pocit smädu.
  • Extrémna únava - Nedostatok inzulínu alebo neschopnosť buniek efektívne využívať inzulín vedie k nedostatku energie, čo spôsobuje pocity únavy a slabosti.
  • Znižovanie hmotnosti - Napriek normálnej alebo zvýšenej chuti do jedla môže telo pri cukrovke strácať hmotnosť, pretože nemôže efektívne využiť glukózu ako zdroj energie a začína spaľovať tuky a svaly.
  • Rozmazané videnie - Vysoká hladina cukru v krvi môže spôsobiť opuch šošovky oka, čo vedie k dočasne rozmazanému videniu.

Diagnostiku a liečbu cukrovky konzultujte s odborným lekárom. Okrem nastavenej liečby (antidiabetiká či inzulín) lekár informuje pacientov aj o potrebných zmenách v životospráve súvisiacich s ozdravením stravovacích návykov a fyzickou aktivitou. Niekedy je nevyhnutnosťou pre úspech liečby aj zníženie hmotnosti.

Cukrovka – strava a jedálniček

Pre ľudí s diagnostikovanou cukrovkou je veľmi dôležité dodržiavať pravidelnosť stravovania a presne stanovené množstvo sacharidov. Odporúčané sú menšie porcie až 6x do dňa, pestrosť jedálnička a dodržiavanie pitného režimu.

Zo stravy je potrebné vylúčiť jednoduché sacharidy vo forme mliečnych čokolád a cukroviniek, sladených nápojov alebo aj sladidiel ako napr. med. Nevhodné sú aj potraviny s vysokým obsahom cholesterolu a nadmerný príjem alkoholu.

Denné zloženie jedálničku pre diabetika (pokiaľ nie je lekárom odporučené inak): Bielkoviny približne do 30 %, tuky približne 20 - 30 %, sacharidy 40 - 50%.

Diéta na cukrovku – povolené potraviny a ich príprava

Cukrovka je celoživotné ochorenie, obmedzenia v jedálničku sú trvalé. Aj pri obmedzení sacharidov môže byť stravovanie pestré a chutné. Základom je poznať potraviny, ktoré ľudia s diagnostikovanou cukrovkou môžu konzumovať.

Medzi také patrí kvalitné celozrnné pečivo, ryby, chudé hydinové mäso a šunku, široká škála strukovín a zeleniny. Z mliečnych potravín sú vhodné za raz čas nízkotučné aj mäkké zrejúce syry. Ak vajíčko, tak bez žĺtka. Namiesto tradičnej bielej ryže zdravšie celozrnné varianty. Z ovocia sú vhodné citrusové plody, maliny, jahody alebo čučoriedky. Z náhrad cukru umelé sladidlá ako stévia, aspartám, sacharín, sukralóza.

Preferovaný spôsob prípravy jedál predstavuje varenie, dusenie, zapekanie alebo pečenie bez oleja. Alternatívou pečenia je príprava stravy v teplovzdušnej rúre. Diabetici by nemali konzumovať vyprážané jedlá ani používať príliš veľa soli.

Ako spoznať potraviny bezpečné pre diabetikov

Každá surovina má tzv. glykemický index. Glykemický index určuje rýchlosť uvoľňovania sacharidov z potravín. Je definovaný číslom na stupnici od 0 do 100. Čím je vyšší, tým rýchlejšie prebieha spracovanie sacharidov v tele a zvyšuje sa hladina cukru v krvi. Čim je nižší, tým sa cukor uvoľňuje pomalšie.

Hodnotu glykemického indexu ovplyvňuje typ obsiahnutých sacharidov, obsah vlákniny aj spôsob prípravy potravín.

Zdroj: https://www.sdia.sk/o-nas-aktuality/62/principy-racionalnej-vyzivy/

STRAVOVANIE DIABETIK

Krabičková diéta na cukrovku 2. typu

Chutné jedlá 6x denne

Vyvážený príjem sacharidov

Objednať

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť krabičiek zvoliť?

Pomôže vám BMI kalkulačka

Kliknite pre viac info

Vypočítať veľkosť porcie
facebook-icon