Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Alkohol v diéte? 5 dôvodov prečo ho radšej vynechať

Rady pre zdravie / 8. 7. 2021

Zrejme v každom aspekte nášho života platí príslovie “všetko s mierou” či “všetkého veľa škodí”. Platí to u práce, zábavy, opaľovania sa, pozerania do displejov, jednoducho u všetkého. Výnimkou nie je ani strava.

Alkohol v diéte? 5 dôvodov prečo ho radšej vynechať

Príliš veľa cukru môže spôsobiť vznik cukrovky, príliš veľa mäsa zaťažuje trávenie a napríklad taký alkohol má pri príliš častej konzumácii hneď niekoľko negatívnych účinkov na naše telo.

Tie sú často ešte viditelnejšie pokiaľ sa snažíme schudnúť a držíme určitú diétu. Dnes ti povieme o 5 negatívnych vlastnostiach alkoholu, ktoré “ohrozujú” tvoje chudnutie.

1. Cukor, všade samý cukor

Cukor nielenže spôsobuje prudké kolísanie inzulínu v krvi, čo môže viesť až ku vzniku cukrovky, ale navyše aj zvyšuje náš apetít, čo je pri chudnutí obzvlášť neželaný efekt.

Keď sa zvýšený apetít navyše spojí aj so zníženou schopnosťou sebakontroly, môže takáto situácia viesť k bezmyšlienkovitej konzumácii čohokoľvek, čo je v danom momente k dispozícii (a väčšinou sú to nezdravé snacky, fast-food atď).

2. Tekuté kalórie sa ľahko stratia

letné miešané drinky nie sú vhodné pri diéte

Vysoký obsah cukru priamo v alkohole či rôznych miešaných drinkoch je o to nebezpečnejší, že ich konzumácia je naozaj jednoduchá a väčšina ľudí dokáže v priebehu pár minút bez väčších problémov vypiť niekoľko stoviek kalórií. Tekutiny však nedokážu udržať žalúdok naozaj sýty, čo potom vedie k ďalšej konzumácii a spomaleniu procesu chudnutia.

3. Rýchla energia okamžite k dispozícii

Pokiaľ chceme dosiahnuť, aby telo spalovalo tuky musíme zabezpečiť, že nemá iný, ľahšie stráviteľný zdroj energie. To však alkohol presne predstavuje - rýchlu energiu, ktorú organizmus okamžite po prijatí začne využívať ako zdroj energie a komplexné sacharidy či tuky uloží do tukových zásob.

4. Vznik pivného brucha

Vyšší príjem alkoholu bol už mnohými štúdiami priamo spojený so vznikom a hromadením viscerálneho tuku. Ten je ešte nebezpečnejší ako “obyčajný” podkožný tuk, pretože sa ukladá najmä v oblasti brucha a môže spôsobiť stukovatenie pečenie či horšie fungovanie inzulínu. Samotné chudnutie potom znehodnocuje práve viditeľné hromadenie tuku v oblasti brucha, nie náhodou nazývané aj “pivné brucho”.

obézny muž v bielom tričku sa drží za brucho

5. Alkohol ovplyvňuje produkciu testosterónu a kvalitu spánku

Testosterón má vplyv na budovanie svalov i spaľovanie tukov - narušenie jeho fungovania tak môže zásadne narušiť akúkoľvek snahu schudnúť. Práve alkohol, resp. jeho nadmerná konzumácia, môže produkciu a fungovanie testosterónu negatívne ovplyvniť.  S hormonálnou rovnováhou súvisí aj spánok - jeho dĺžka a kvalita. Aj tu sa môže negatívne prejaviť konzumácia alkoholu, ktorý narúša jednotlivé cykly a degraduje tak náš čas na nočnú regeneráciu.

Posledná kvapka

Okrem toho všetkého vplýva alkohol negatívne aj na mozog a ďalšie dôležité súčasti ľudského organizmu. Nechceme samozrejme tvrdiť, že jeho konzumáciu musíš zredukovať na absolútnu nulu. Ako si však už určite počul/a, všetkého veľa škodí a preto si určite dávaj pozor aj pri konzumácii alkoholu - prospeje to tvojej snahe schudnúť a aj tvoje zdravie sa ti taktiež určite poďakuje.

facebook-icon