Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Strata váhy vs strata tuku alebo ako chudnúť správne

Rady pre zdravie / 14. 9. 2021

Chudnúť sa dá pomaly aj rýchlo, postupne aj nárazovo, pomocou zdravej i nezdravej stravy. Ako už iste tušíš, vyššie spomenuté spôsoby chudnutia by sme mohli zaradiť, resp. prerozdeliť na správne a nesprávne. Ak sa rozhodneš chudnúť pomaly, postupne a pomocou zdravej výživy, teda SPRÁVNE, môžeš dosiahnuť aj tie správne výsledky. Nie každý úbytok na váhe totižto znamená krok k zdravšiemu organizmu…

Strata váhy vs strata tuku alebo ako chudnúť správne

Ak chceš mať nielen štíhlu (štíhlejšiu) postavu, ale aj pevné zdravie, je dobré rozlišovať nasledujúce pojmy.

Strata váhy predstavuje zníženie hmotnosti v dôsledku úbytku vody, svalov alebo tukov. Takéto chudnutie nie je príliš vhodné, pretože hoci strácaš aj z tukových zásob, strata svalov je niečo, čo negatívne ovplyvňuje nielen tvoj výzor, ale aj celkové zdravie. 

Strata tukov na druhej strane predstavuje taký ubýtok hmotnosti, pri ktorom dochádza viac-menej iba k úbytku tukov (tj. podkožného alebo viscerálneho tuku). 

To sú dva spôsoby ako chudnúť. Zatiaľ čo prvá možnosť je tou jednoduchšou, tá druhá je zase zdravšia. Ako sme už spomínali, pri strate váhy dochádza k úbytku nielen tuku, ale aj svalov a vody. 

Prečo je úbytok svalov nebezpečný?

Svaly majú v našom tele niekoľko dôležitých funkcií. Od zabezpečenia trávenia, pohybu, podpory fungovania srdca cez reguláciu cukru v krvi či krvného tlaku až po ochranu kostí a udržiavanie nášho tela v pevnom tvare. 

žena v zrkadle, oblečená v bielom

Ako si udržať/budovať svaly?

Ako vidieť, svaly sú nielen na krásu a pózovanie. Ak sa teda rozhodneš schudnúť, pokús sa schudnúť primárne len zo svojich tukových zásob. Aby si to dokázal/a, odporúčame podniknúť niekoľko krokov, ktoré ti umožnia zachovať či dokonca budovať svaly a zároveň spaľovať tuk. 

Začni cvičiť aj silovo

Silový tréning je pre budovanie a následné udržanie svalov kľúčový. Pri zaťažovaní svalov dochádza doslova k ich poškodeniu. Tým je telo stimulované k ich obnove, resp. budovaniu, aby podobnému poškodeniu v budúcnosti zabránilo.

žena počúva hudbu a cvičí brušné svaly

Ty však musíš postupne zvyšovať záťaž, čím dosiahneš, že svaly budú aj naďalej poškodzované (čo je v tomto prípade pozitívny jav) a aj naďalej bude dochádzať k ich obnove a budovaniu.

Dbaj na dostatok bielkovín v jedálničku

Ak sú už svaly poškodené a pripravené na obnovu (a budovanie), je nutné zabezpečiť im správne stavebné jednotky. Tie predstavujú aminokyseliny, ktoré nájdeš práve v bielkovinách. Pre zaručenie celého spektra týchto mimoriadne dôležitých živín odporúčame striedať jednotlivé zdroje bielkovín vo svojom jedálničku - chudé mäso, vajíčka, mliečne výrobky, ale taktiež aj sója či niektoré druhy zeleniny sú ideálnym zdrojom bielkovín.

Nezabúdaj na dostatočnú regeneráciu

Svaly buduje (a udržiava) nielen dostatočný príjem bielkovín a pravidelné cvičenie, ale aj následný oddych a regenerácia. Zrejme ti nemusíme hovoriť, čo je najlepšou možnosťou pre plnohodnotný a nenahraditeľný oddych - áno, je to spánok. Ak však chceš zistiť, ako zlepšiť svoju kvalitu spánku, určite si pozri náš článok s 15 tipmi, ako ľahšie zaspávať a vstávať

Chudni postupne a pomaly

Vďaka dostatku bielkovín a regenerácie bude jednoduchšie nielen budovanie svalov, ale aj spaľovanie tukov a s tým spojené chudnutie. Určite by si sa však nemal/a nechať strhnúť rôznymi “zaručenými” návodmi na “superrýchle chudnutie”, ktoré vo väčšine prípadov iba drasticky redukujú celkový objem prijímanej stravy alebo určitý druh potravín.

zelenina, tekvica na stole, na tanieri a v krabičke

Len pestrá strava v primeranom množstve v spojení so správnym životným štýlom ti zabezpečí udržateľný progres (tj. postupné chudnutie) a s tým spojené zachovanie svalov a teda aj krajšiu zdravú postavu.

Upozornenie na záver

Pokiaľ budeš naozaj dôsledne dodržiavať vyššie uvedené rady, môže sa pokojne stať, že tvoja váha sa v určitých obdobiach nebude takmer vôbec meniť. To ale nemusí nutne predstavovať niečo negatívne. Dôležité je sledovať aj progres v tom, ako bude tvoja postava vyzerať a najmä ako sa budeš cítiť - nie ako sa bude meniť číslo na nejakej váhe. :)

facebook-icon