Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

5 najčastejších chýb počas keto a low carb diéty

Rady pre zdravie / 4. 4. 2022

Diéty s nízkym podielom sacharidov - low carb a keto - môžu byť nesmierne účinným nástrojom ako schudnúť. Prečo “môžu”? Pretože stále veľa ľudí robí hneď niekoľko, na prvý pohľad možno prehliadnuteľných, no o to závažnejších chýb, kvôli ktorým sa tak keto, ako aj low carb diéta môžu veľmi rýchlo stať nielenže neefektívnymi, ale dokonca nebezpečnými diétami. O aké chyby ide?

5 najčastejších chýb počas keto a low carb diéty

1. Príliš náhla zmena

Príprave na keto diétu sme sa venovali už v článku "Ako sa pripraviť na keto diétu" - bez toho, aby si sa na nízkosacharidovú diétu pripravil/a (najmä pokiaľ ide o keto diétu), bude pre teba tento prechod naozaj náročný. Veď si to len predstav - ešte dnes si dáš k obedu porciu zemiakov, poobede dezert, na večeru cestoviny a tvoj celkový denný príjem sacharidov je hneď na úrovni 250-300 gramov.

No a zrazu máš prejsť na režim, ktorý ti umožní povedzme len jednu štvrtinu alebo pätinu z toho. Čo potom? Šok to bude nielen pre telo, ale aj hlavu. Ak teda plánuješ prejsť na nízkosacharidovú diétu, určite si najskôr prečítaj náš článok ako sa pripraviť na keto diétu. Vhodnou prípravou si uľahčíš život a sám/sama sebe tak zvýšiš šance na úspech.

2. Nevenuješ pozornosť detailom

Či už ide o keto alebo low carb diétu, príjem sacharidov je jednoducho obmedzený. Ak však nevenuješ dostatočnú pozornosť jednotlivým potravinám, ktoré počas dňa konzumuješ, veľmi ľahko sa môže stať, že žiadnu low carb či keto diétu nedržíš. Zistiť túto skutočnosť je ľahké najmä pri keto diéte - stav ketózy je zrazu preč a ty sa čuduješ ako je to možné. Nuž, narazil/a si zrejme na jeden z dvoch problémov: buď konzumuješ potraviny, ktoré okrem bielkovín a tukov obsahujú aj sacharidy a ty o tom ani nevieš (skvelý príkladom sú napríklad proteínové tyčinky,...) alebo… 

cukinové špagety s paradajkovou omáčkou a syrom na tanieri

Druhou možnosťou je, že konzumuješ potraviny, o ktorých síce vieš, že obsahujú sacharidy, nemáš ale reálnu predstavu o tom, aké množstvo týchto potravín (a teda aj sacharidov) naozaj konzumuješ. Skvelým príkladom sú napríklad omáčky - máš síce predstavu o tom, koľko gramov sacharidov obsahujú v jednej porcii, zrejme však vôbec netušíš, koľko porcií bežne skonzumuješ. Hoci aj po malých množstvách sa to postupne nazbiera a tvoj celkový príjem sacharidov je odrazu o 20-40 gramov vyšší, ako by si mal/a počas keto či low carb diéty konzumovať.

3. Ješ akékoľvek tuky

Tuky - táto makroživina bola dlhé roky neprávom zatracovaná. Dnes už veľmi dobre vieme, že tuky majú svoje miesto prakticky v každej diéte. Sú dôležité pre zdravie celého organizmu a nie je dôvod, prečo by si ich mal/a vyškrtnúť z jedálnička. To platí ešte o to viac pri keto či low carb diéte, ktoré dokonca vyžadujú vysoký obsah tukov. Dáva to aj zmysel - kedže sacharidy sú výrazne obmedzené a bielkoviny môžeme prijímať iba do určitého objemu (maximálne cca. 1,5 gramu na kilogram hmotnosti), nezostáva nám nič iné, ako zaplniť jedálniček práve tukmi

Tu však mnohí robia veľmi nebezpečnú chybu - akékoľvek predpoklady pre zdravý jedálniček a tým pádom aj zdravú stravu ničia nekontrolovaným príjmov nezdravých tukov. Medzi také patria predovšetkým potraviny s vysokým obsahom nasýtených mastných a transmastných kyselín - fast foody, potraviny obsahujúce stužené tuky, lacné čokolády, chipsy, nekvalitné cereálie či omáčky. Najmä transmastné kyseliny môžu pritom veľmi výrazne zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení a v akejkoľvek diéte by preto mali byť čo najviac obmedzené. 

4. Preferuješ najmä rýchle sacharidy 

Pokiaľ je tvoj príjem sacharidov limitovaný na 5-10 % z celkového príjmu (u keto diéty), prípadne na cca 10-15 % (u low carb diéty), mal/a by si o to viac dbať na to, aké sacharidy prijímaš. Ako už určite vieš, zdroje sacharidov sú veľmi často taktiež nositeľmi dôležitých vitamínov, antioxidantov či vlákniny. Medzi takéto potraviny patrí napríklad ovocie, zelenina či celozrnné obilniny. 

rýchle vs komplexné sacharidy - ktoré sú lepšie pre zdravie?

Pokiaľ však povolených 5-10% zaplníš jednoduchými cukrami zo sladkostí, bieleho pečiva či sladených nápojov, tvoj zdravý keto, prípadne low carb, jedálniček tým utrpí vážnu ranu. Množstvo týchto živín si totižto len ťažko doplníš iným spôsobom a pokiaľ budeš takúto keto či low carb diétu držať dlhodobo, nedostatok živín sa bohužiaľ negatívne prejaví aj na tvojom zdraví.

5. Snažíš sa chudnúť príliš rýchlo

Na záver tu máme chybu, ktorá sa vyskytuje u všetkých, nielen nízkosacharidových diét. Po rokoch priberania chceš zrazu schudnúť 30 kíl za jeden mesiac? S tým ti nepomôže ani keto diéta, ani low carb, ani žiadna iná. Hoci sú obidve spomínané diéty pri chudnutí naozaj efektívnym nástrojom, nemôžeš od nich čakať zázraky. Rovnako ako u iných zdravých diét, aj u ketogénnej a low carb diéty platí, že chudnutie by malo byť postupné, maximálne však okolo 1,2-1,5 kilogramu za týždeň. 

Ak si zvolíš keto s očakávaním, že z obezity 3. stupňa sa za pár týždňov dostaneš rovno na normálnu váhu, budeš nielen rýchlo vyvedený z omylu, ale taktiež aj sklamaný, frustrovaný a možno dokonca aj ešte o čosi menej zdravý. Ak od tela požaduješ skutočnú zmenu, daj mu skutočne aj čas - stojí to za to. 

Aké z toho všetkého vyplýva ponaučenie? Pokiaľ nemáš potrebné skúsenosti a vedomosti s keto či low carb diétou, prípadne ti chýba čas, aby si sa svojej strave mohol/mohla naozaj venovať, zver celý problém radšej do rúk odborníkov. Či už to bude výživový poradca alebo rovno hotová diéta na chudnutie, mysli predovšetkým na to, že to robíš pre svoje zdravie a štastie. Pamätaj - čo dnes zdravo schudneš, zajtra len tak ľahko NEnájdeš. 

facebook-icon