Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Letné osvieženie: Paradajková polievka s kokosom a chilli

Recepty / 30. 7. 2023

V Taliansku si ju vychutnáš s parmezánom. V Amerike sa preslávila vďaka plechovke s grafikou Andyho Warhola. Babka ti servíruje paradajkovú s ryžou alebo cestovinou. My sa podelíme o náš originálny recept na paradajkovú polievku s kokosom a chilli a 3 tipy, ako ju pred podávaním ozdobiť.

Letné osvieženie: Paradajková polievka s kokosom a chilli

Máš rád/a rajčiny a pikantné? Tak potom neváhaj a vyskúšaj netradičnú paradajkovú polievku s kokosom a chilli. Skôr ako recept ti prezradíme, prečo je táto zelenina označovaná ako superpotravina a ako si pripravíš domáce lúpané paradajky.

Paradajky - lokálna superpotravina

Paradajky zaraďujeme medzi nízkokalorické potraviny. Obsahujú až 90% vody. Okrem vody majú vysoký obsah antioxidantov, lykopénu, flavonoidov, karotenoidov, vitamínu A, C, E aj K a minerálov ako draslík, mangán či zinok. Zlepšujú imunitu a metabolizmus. Pôsobia ako prevencia srdcovo-cievnych aj chronických ochorení. Podporujú regeneráciu drobných poranení kostí.

Rôzne druhy malých a väčších paradajok v drevenej debničke

Základ receptu paradajkovej polievky - drvené paradajky

V niektorých receptoch nájdeš čerstvé paradajky, v iných ako náhradu paradajkové pyré. Na paradajkovú polievku podľa nášho receptu budeš potrebovať lúpané. Ak sa ponáhľaš, môžeš si ich kúpiť hotové. Ak máš viac času, priprav si ich doma. Je to veľmi jednoduché. Stačí paradajky obariť horúcou vodou, po 2-3 minútach olúpať a nadrobno nakrájať. Domáce drvené paradajky sú výborný základ do polievok alebo omáčok.

drvené paradajky v sklenenej mise položenej na tanieri s celými a krájanými rajčinami

Nevyhadzuj, spracuj. Na domáce drvené paradajky môžeš využiť aj mäkké a popraskané plody alebo prebytky zo záhrady.

Recept na paradajkovú polievku s kokosom a chilli

Na 4 porcie paradajkovej polievky potrebuješ

1 strúčik cesnaku

1 menšiu červenú cibuľu

Zázvor

Chilly papričky

Čerstvý koriander

1 PL olivového oleja

400 ml kokosového mlieka

400 g drvených paradajok

Šťavu z citróna

Trstinový cukor

Soľ

Ako pripraviť paradajkovú polievku

Na olivovom olej opražíme nadrobno nasekaný cesnak spolu s cibuľkou a zázvorom. Pridáme nasekaný koriander s čerstvou alebo sušenou chilli papričkou (množstvo podľa chuti). Opekáme približne 5 minút – do mäkka. Pridáme drvené paradajky a dusíme. Približne po 5 až 10 minútach prilejeme kokosové mlieko. Varíme na miernom ohni za občasného miešania asi 30 minút. Odstavenú polievku rozmixujeme dohladka. Takto pripravenú paradajkovú polievku s kokosom a chilli ochutíme citrónovou šťavou. Podľa chuti pridáme štipku soli alebo trstinový cukor.

paradajková polievka v bielej miske posypaná nasekanou bazalkou

3 varianty, ako zdravo a chutne ozdobiť paradajkovú polievku pred servírovaním

  • pridaj  čerstvé klíčky  alebo bylinky
  • pridaj opražené semienka
  • nastrúhaj tvrdý syr, napr. parmezán

Čerstvo pripravená paradajková polievka predstavuje skvelý spôsob, ako dodať telu energiu a zdraviu prospešné látky bez zbytočných kalórií. Ak si ju nestíhaš uvariť doma, naši kuchári ti ju pripravia spolu s inými výbornými jedlami ako súčasť zdravého jedálnička. Počas leta si ju môžeš vychutnať aj studenú - príjemne osvieži.

Zdroj informácií:

https://zdravopedia.sk/zelenina/paradajky-10-ucinkov-na-zdravie

https://www.healthline.com/nutrition/tomato-soup-benefits#4.-Promotes-healthy-skin-and-vision

Zdroj obrázkov: EASYDIET, Canva, freepik

CHUDNUTIE MÔŽE BYŤ AJ JEDNODUCHÉ

5 jedál denne. Žiadne nakupovanie, varenie ani zdĺhavé umývanie! Stačí otvoriť, zjesť a počkať, kým sa dostaví výsledok.

facebook-icon