Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Zapekaná polenta s opekanou zeleninou

Recepty / 21. 5. 2021

Polenta bola vždy cenená pre svoju variabilitu, jednoduchú prípravu i vysoký obsah vlákniny, vďaka čomu dokázala vždy spoľahlivo zasýtiť aj veľkých labužníkov. Výhodou polenty je však aj to, že neobsahuje lepok.

Zapekaná polenta s opekanou zeleninou

Čo budeme potrebovať

  • 200g kukuričnej jemnej polenty
  • 500ml mlieka
  • 2PL olivového oleja
  • 40g masla
  • ½ ČL muškátového orieška, nstrúhaného
  • ½ ČL pomletého čierneho korenia
  • ½ Čl soli
  • 20g parmezánu

Na opekanú zeleninu

  • 1 červená hrubostenná paprika
  • 200g cukety
  • 200g šampiňónov
  • 1 ČL provensálskeho korenia
  • 2PL oleja
  • 10g masla
  • 1 červená cibuľa, pokrájaná nadrobno
  • 1-2 strúčiky cesnaku, posekané
  • 1 bobkový list
  • ½ ČL čierneho korenia

Postup

V hrnci zmiešame mlieko, maslo, olej, korenie a soľ. Zahrejeme asi na 70°C a prisypeme za stáleho miešania polentu. Varíme asi 7-10 minút a neprestávame miešať. Na konci prisypeme 15g parmezánu a premiešame. Vylejeme do formy na pečenie a necháme vychladnúť. Potom stuhnutú polentu nakrájame, preložíme na papierom na pečenie vystlaný plech, pokrájame na rovnaké kúsky, posypeme ich zvyšným parmezánom a zapekáme v rúre na hornom pečení asi 10-15 minút alebo do zlatista.

Opekaná zelenina

Na panvicu dáme olej a maslo, pridáme cibuľku a cesnak a opekáme do sklovita. Prisypeme pokrájané šampiňóny, papriku a cuketu, okoreníme provensálskym a čiernym korením a krátko opekáme, cca 5 minút na silnom plameni.

paprika, šampióny, cukina, kukuričná polenta, koreninycuketa, paprika, šampióny, polenta v hrncipolenta posypaná syrom pripravená na zapekanierestovaná zelenina
facebook-icon