Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Mám veľký zadok!

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Bojíte sa, že keď schudnete zmenšia sa vám aj krásne prsia a so zadkom to ani nepohne? Pátrali sme, ako si upraviť stravu, aby ste schudli najmä zo zväčšujúceho sa pozadia. Len – tak z rozmaru ste si skúšali obľúbené letné šaty a zistili, že ste v nich poriadne „naprataná“? Neprepadajte panike, v zime sa na mnohé z nás prilepili nepozvané kilogramy...

Mám veľký zadok!

Na vine môže byť čokoľvek – zmena životného štýlu, ale aj vek. To, že popri práci a rodine nám už na seba nezostáva toľko času a jedlo často odbavíme polotovarmi, sa predsa na našich rozmeroch prejaviť musí.

Pribúdajúci vek so sebou prináša aj zmenu nášho hormonálneho obrazu. Preto časť z nás patrí do kategórie, v ktorej si stravu či dostatok pohybu strážime, a napriek tomu nám pozadie pomaly prerastá cez hlavu. Odborníci sa však zhodujú v tom, že priberanie v oblasti zadku a stehien má u žien na svedomí zvýšená hladina ženského hormónu estrogénu.

Preprogramujte si metabolizmus. Začnime od stola. Nemá zmysel od neho vstávať polosýta. Hlad vás skôr či neskôr dobehne. Niektorá vydrží dlhšie, iná kratšie. Raz sa však všetky stretneme vyhladované v kuchyni a zjeme všetko, čo sme si počas celého dňa odopierali.

Tadiaľto však cesta k zmenšeniu zadočka nevedie. Hlad je nepriateľom štíhlej línie a „kamarátom“ prebytočných kilogramov. Takže nám nezostáva nič iné, iba proti nemu bojovať. Ak si zvolíme účinné zbrane, tak sa zbavíme hladu a tukových vankúšikov jednou ranou.

Hlavné chody musia obsahovať najmä bielkoviny – chudé mäsko, ryby a sóju. Pomáhajú zrýchliť metabolizmus a tak spaľovať tuk. Okrem toho prispievajú k tvorbe svalov, vďaka čomu zbránia ručičke na váhe opäť vyskakovať vyššie, ako je nám príjemné.

Doprajte si zdravé tuky. Olivový alebo rybí olej zmierňujú chuť na jedlo, prospievajú pokožke aj imunite. Pokojne si ním polejte šalát i pečené mäso. Na rozdiel od masla či keksíkov sa vám na krivky určite nenalepia.

Medzi hlavnými jedlami nehladujte. Zamerajte sa na sacharidy obsahujúce vlákninu: zeleninu, ovocie a celozrnné obilniny. Okrem toho, že sa dlhšie jedia, dlho ich aj trávime. Preto by nám okrem energie mali dodať dostatočný pocit sýtosti. Odnaučia tak od zbytočného vymetania sladkostí. A práve toto tajomstvo nás vraj zbaví ťažkého zadočka a silných stehien.

Vsaďte na tukožrútske potraviny. Ovocie, zelenina, a celozrnné obilniny obsahujú veľa vlákniny a práve tá podľa odborníkov odbúrava tuk na stehnách. Ryby zmenšujú v našom tele tukové bunky. Môžeme ich jesť bez obmedzenia. Omega-3 mastné kyseliny sa postarajú svojím dielom o našu štíhlu postavu.

Ak vás odrádza od ich konzumácie nafúknuté brucho, pridajte k strukovinám fenikel a rozmarín. Mlieko a jogurty sú zdrojom vápnika. Pomáha nášmu telu spaľovať tuky. Na jeho nedostatok organizmus reaguje produkciou hormónu kalcitriolu, ktorý ho zase núti prijatý tuk ukladať. Ak teda obľubujete milečne výrobky, siahnute po tých kyslých. Okrem vápnika obsahujú probiotické baktérie podporujúce trávenie.

Najjednoduchšiu cestu, ako sa zbaviť kíl pomocou zdravej výživy Vám prináša EasyDiet.

BMI KALKULAČKA

Neviete, kde začať? Vypočítajte si, ako na tom ste, a my vám poradíme s výberom a dĺžkou správneho stravovacieho programu.

VÝPOČET

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Ak sa vám zapáčili naše programy, môžete si priamo vybrať a spraviť si objednávku. Vyskúšajte nás!

OBJEDNÁVKA
facebook-icon