Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Gado gado šalát

Recepty / 2. 8. 2019

Máte v obľube netradičné jedlá? Potom určite vyskúšajte šalát Gado gado. Tento veľmi chutný, zdravý a sýty pokrm pochádzajúci z indonézskej kuchyne patrí k petici indonézskych národných jedál, ktoré boli v roku 2018 vyhlásené indonézskym ministerstvom turistiky.

Gado gado šalát

Čo budeme potrebovať

Na 4 porcie

  • 250 g zelených fazuľových lúskov
  • 180 g tuhého lahôdkového tofu
  • 190 g smaženého tempehu
  • 4 vajcia
  • 200 g čínskej kapusty
  • 60 g klíčkov mungo fazuľky
  • ½ šalátovej uhorky (cca 200 g)
  • 4 cherry paradajky
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL soli

Omáčka:

  • 200 – 250 ml horúcej vody
  • 200 g opečených nesolených arašidov
  • 4 PL thajskej sladkej čili omáčky
  • ½ PL feferónky (červenej špicatej)
  • 2 – 3 PL sójovej omáčky
  • 2 ČL trstinového cukru
  • 2 ČL jemne nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL citrónovej šťavy

Postup:

Fazuľové struky umyjeme, odkrojíme stonky a spodky asi 3 mm na každej strane. Potom blanšírujeme v horúcej vode 3 minúty, scedíme a hneď preložíme do ľadovej vody (vody s ľadom). Ostatnú zeleninu nakrájame na rezance. Prekrojíme paradajky, vajíčka uvaríme natvrdo a ošúpeme. Tofu a tempeh nakrájame na prúžky alebo kocky a dozlatista opečieme na oleji na panvici. Jemne dozlatista potom opečieme aj arašidy. Pridáme zvyšné suroviny spolu s horúcou vodou a miešame, prípadne krátko zahrievame dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Potom rozmixujeme a vzniknutou omáčkou prelejeme šalát. Jemne premiešame. Podávame s vajíčkom, pikantnosť regulujeme množstvom feferónky.

fazuľové lusky, čínska kapusta, tofu, vajíčka, klíčky mungo fazule     

fazuľové lusky, čínska kapusta, tofu, vajíčka, klíčky mungo fazule, zázvor, uhorka

gado gado šalát podľa EASYDIET receptu     

facebook-icon