Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Po pôrode opäť do formy! Najčastejšie chyby čerstvých mamičiek pri chudnutí

6. 7. 2024

Ostali vám po pôrode kilogramy navyše? Túto spomienku na tehotenstvo nemusíte so sebou vláčiť večne. Svoje telo môžete získať späť. Stačí sa vyhnúť najčastejším chybám, ktoré čerstvé mamy zvyknú robiť. Ako sa dopracovať k vytúženej „predpôrodnej“ forme zdravo a bez zbytočných chýb?

Po pôrode opäť do formy! Najčastejšie chyby čerstvých mamičiek pri chudnutí

Chudnutie po pôrode 

Možno ste to netušili, ale v priebehu šestonedelia väčšinou čerstvé mamy zhodia až polovicu kilogramov, ktoré pribrali počas deviatich mesiacov tehotenstva. To znie nádejne, však? Horšie je, že zvyšné nadbytočné kilogramy idú preč omnoho pomalšie a náročnejšie. Telo jednoducho potrebuje čas, aby sa spamätalo a zároveň plnohodnotne zvládalo náročnú úlohu matky. Rozhodne nie je pre ženu a ani pre dieťa prínosné, aby sa žena hneď po pôrode pustila do vysiľujúcej redukčnej diéty, ktorá ju zbaví všetkej energie, ktorá jej ostala.

Zvyčajne trvá 6 až 12 mesiacov, kým sa žena po pôrode prirodzene dostane naspäť do bývalej formy. Veľakrát stačí, keď si čerstvá mama sleduje kalorický príjem, ktorý nepresahuje 1 800 kalórií denne. V prípade, že dojčí, môže príjem mierne navýšiť. Samozrejmosťou aj vzhľadom na zdravie dieťaťa by mala byť vyvážená strava plná vitamínov a minerálov. Vďaka zdravému jedálničku a primeranej forme fyzickej aktivity môžete týždenne schudnúť minimálne pol kilogramu. Nezabudnite sa však vyhnúť chybám, ktoré úbytok na hmotnosti zbytočne komplikujú. Aké sú najčastejšie omyly počas diéty?

mladá žena pije vodu v prírode

Najväčšie chyby mamičiek pri chudnutí

Nedostatok tekutín

Nesprávny pitný režim výrazne brzdí proces chudnutia. Skúste denne vypiť aspoň dva litre čistej vody – v prípade dojčenia aj viac. Dôležité je, aby ste pili priebežne počas celého dňa a nedoháňali pitný deficit neskoro večer. Odborníci odporúčajú vypiť na 10 kilogramov hmotnosti približne 400 ml vody. Spočiatku vám to možno bude robiť ťažkosti, ale všetko je iba sila zvyku.

Absolútny deficit tukov v jedálničku

Nie sú tuky ako tuky. Mnohé maminy v snahe čo najrýchlejšie sa zbaviť popôrodných kilogramov radikálne vylúčia zo stravy všetky tuky. Tie zdravé však telu budú chýbať. Nízkotučné potraviny nie sú vždy tou najzdravšou alternatívou, namiesto toho pravidelne konzumujte superpotraviny s dostatkom zdravých tukov, ktoré vám pomôžu pri chudnutí a skvelo zasýtia. Plné potrebných tukov sú avokádo, syry, vajíčka, ryby, orechy, semienka, olivový a kokosový olej. Pri ich konzumácii si však dajte pozor na skonzumované množstvo. Všetkého veľa škodí a platí to aj v prípade zdravých tukov. 

Nepravidelné stravovanie

Malé bábätko a pravidelná strava? Žiadne výhovorky, že nemáte čas jesť! Ani pri dieťatku nemusíte zabúdať na seba, práve naopak. Odborníci radia čerstvým mamičkám jesť päťkrát denne. Pokiaľ dojčíte, váš kalorický príjem by sa mal zvýšiť aspoň o 500 kcal, pretože zabezpečujete výživu aj pre bábätko. Ak nejete pravidelne, telo si ukladá tuk namiesto toho, aby ho spaľovalo. Jedzte pravidelne a v menších množstvách. Nič sa nestane, keď si dáte napríklad zvyšok z raňajok na desiatu alebo nedojedenú polievku z obeda dvakrát za deň.

Jedlo na celý deň si môžete pripraviť deň vopred, prípadne skúste poprosiť partnera či niekoho iného ochotného z rodiny. Alebo vyskúšajte donášku zdravého jedla rovno domov. Stojí to za to – pravidelná a vyvážená strava sa pozitívne odzrkadlí nielen na strate popôrodných kilogramov, ale aj na celkovej psychickej pohode. Uvidíte, že s pravidelným príjmom vyváženej stravy budete mať oveľa viac energie na všetko. 

V strave chýba vláknina

Vláknine sa vyhýba mnoho žien, pretože sa obávajú, že jej prísun spôsobí nadúvanie. Ak z toho máte obavy aj vy, vyskúšajte formu vlákniny, ktorá bude vášmu telu najviac vyhovovať. Miesto strukovín môžete vyskúšať hrušky, jablká, maliny, banány, mrkvu, brokolicu, mandle alebo quinou.

Rýchla strata hmotnosti

Neriaďte sa heslom: Čím rýchlejšie, tým lepšie! Pri zdravom chudnutí to rozhodne neplatí a hoci mnohé „zaručené“ diéty sľubujú stratu desiatok kilogramov za extrémne krátky čas, skôr či neskôr sa vám to vypomstí vo forme neželaného jojo efektu. Omnoho trvácnejšie výsledky dosiahnete premyslenou úpravou stravy a vhodnou fyzickou aktivitou. Dajte tomu čas a chudnite pomaly bez prehnanej záťaže. Ak sa nebudete stresovať rýchlym chudnutím a extrémnou diétou, na svoju pôvodnú hmotnosť sa môžete dostať už do šiestich až dvanástich mesiacov po pôrode. Všetko záleží od prírastku hmotnosti počas tehotenstva. Majte na pamäti, že zdravý úbytok hmotnosti je približne 0,5 kilogramu týždenne.

Porovnávanie s celebritnými mamami

Nereálne porovnávanie sa so známymi mamičkami na sociálnych sieťach, ktoré „zázračne“ schudli prakticky ihneď po pôrode, nepomáha. Ignorujte všetky celebritné mamy, ktoré po pôrode zhodia tehotenské kilogramy doslova cez noc a z pôrodnice odchádzajú v top forme.

Neviete, čo je za tým – často zamestnávajú kuchárov, fitnes trénerov a rôznych výživových poradcov, ktorí im varia, radia a pomáhajú v chudnutí. Veľakrát si tiež pomôžu nezdravými spôsobmi, len aby dobre vyzerali.

Jednoducho sa zamerajte samy na seba, na svoje telo. Ide o vaše zdravie, váš vzhľad. Každému funguje niečo iné a vy určite prídete na to, ako chudnúť zdravo, prirodzene a s dlhodobým efektom. Prípadne vyhľadajte cielenú odbornú pomoc s naštartovaním metabolizmu a vytvorením jedálnička na mieru.

Absencia spánku 

Ste čerstvá mama a nemáte kedy spať? Áno, to je častý problém mnohých žien. Majte však na pamäti, že chudnutie a spánok idú ruka v ruke, a preto využite každú možnosť oddýchnuť si. Dožeňte spánkový deficit spolu s bábätkom, upratovanie a žehlenie počkajú (napríklad na manžela).

Jedlo so sebou nielen pre dieťa

Bábätku nesmie nič chýbať, preto mu vždy zabalíte niečo chutné so sebou. Ale čo vy? Myslíte aj na seba? Vezmite si so sebou na prechádzky malý zdravý snack – napríklad nakrájanú zeleninu, ovocie, syr či šalát, a keď na vás príde hlad, doplňte si energiu bez výčitiek.

Strava plná prázdnych kalórií

Aj vy zaháňate vlčí hlad sušienkami, veľkou čokoládou či šiškou narýchlo kúpenou v pekárni za rohom? Prázdne kalórie nielenže nezabezpečia telu potrebné živiny, ale ich častý prísun má na svedomí priberanie, ako aj vznik rôznych zdravotných problémov. A to je to posledné, čo pri bábätku potrebujete.

Ak si s celou situáciou neviete dať rady a napriek odhodlaniu nestíhate variť ani pravidelne jesť, nebojte sa priznať si to. Pomôcť vám môže špeciálny program pre dojčiace matky, ktorý vás zbaví starostí s varením aj obáv z toho, že by ste zjedli niečo nevhodné, čo by mohlo uškodiť vám alebo bábätku. 

Sústreďte sa na jedlo

Problémom mnohých čerstvých mamičiek je, že ak si aj nájdu čas na jedlo, nevenujú mu plnú pozornosť. Zároveň s raňajkami sa snažia robiť ďalšie činnosti – upratať kuchyňu, jednou rukou odložiť riad alebo rýchlo prežehliť niekoľko kúskov oblečenia. To však nie je správne ani chudnutiu prospešné. Rozptýlení jedáci majú tendenciu konzumovať viac než ľudia, ktorí sú počas jedenia maximálne koncentrovaní na to, čo majú na tanieri.

zeleninový šalát s kuracím mäsom - krabičková strava EASYDIET

Základné pravidlá stravovania pri udržateľnom chudnutí

Chudnutie po pôrode si žiada čas. Telo sa prirodzene snaží vrátiť do predpôrodnej formy a ak mu s tým pomôžete, zvyčajne to zvládne do roka. Nepomáha nič siliť, zachádzať do extrémov, hladovať ani sa utápať v depresiách. Držte sa týchto pravidiel:

  • Na jedlo si vždy vyhraďte čas.
  • Snažte sa jesť posediačky.
  • Jedzte nerušene.
  • Stravujte sa pravidelne v rámci možností.
  • Stačí menšia porcia – pokojne aj toho istého zdravého jedla viackrát za deň.
  • Uprednostnite varenú stravu.
  • Ak vás príprava jedla stresuje, riešením je jedálniček na mieru alebo donáška zdravých jedál na celý deň.
facebook-icon