Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Strava po pôrode: tie najlepšie pochúťky pre čerstvú mamičku

Rady pre zdravie / 22. 10. 2021

Možno ešte nevyzeráte tak, ako by ste si želali. Všetko má svoj čas, váš organizmus má za sebou heroický výkon. Deväť mesiacov vyživoval bábätko a samotný pôrod taktiež nebol prechádzkou ružovou záhradou. Zaslúži si odpočinok a vyváženú stravu. Viete, čo by nemalo chýbať vo vašom jedálničku?

Strava po pôrode: tie najlepšie pochúťky pre čerstvú mamičku

1. Pravý slepačí vývar

Tu sa vytvára skvelý priestor na pomoc pre babičky. Poproste ich, nech vám pripravia silný vývar. Stará dávna klasika vám dodá silu, základné živiny, ako aj doplní príjem tekutín. To, čo nezjete, si zamrazte. Po pôrode môžete zaregistrovať, že sa potíte oveľa viac než predtým. Tento nepríjemný efekt dokáže eliminovať dostatočný pitný režim. Aj konzumácia polievok vám pomôže doplniť chýbajúce tekutiny. Dbajte však i tak o to, aby ste vypili minimálne 2 litre čistej vody denne. Pomôže vám to rozbehnúť dojčenie.

2. Zdravé kaše

Možno by ste si dali radšej niečo nezdravé. Hranolky, čipsy či čokoládu, ktorú ste dostali od kamarátky. Skúste odolať pokušeniu. Ovsená kaša prinesie vášmu telu oveľa väčší úžitok. Nezaťaží trávenie, zasýti a zároveň pomáha bojovať so zápchou, ktorá je nepríjemným spoločníkom mnohých čerstvých mamičiek. Kaša nemusí byť fádna. Vyskúšajte rôzne druhy rastlinných mliek, pridajte do nej oriešky, ovocie či semiačka. Fantázie sa medze nekladú.

ovsená kaša s ovocím, káva

3. Zelenina patrí na tanier

Príprava jednoduchého zeleninového šalátu vám nezaberie veľa času. A čas, to je najvzácnejšia komodita všetkých mamičiek. Zeleninu si vyberajte podľa chuti a sezónnosti. Pokiaľ vám jej konzumácia robí problémy, uduste ju na pare, urobte z nej polievku alebo ju použite v smoothie.

4. Ovocie

Hoci exotické ovocie rôzneho druhu a chuti už dostanete v každom supermarkete, dajte prednosť radšej lokálnemu ovociu. Na jeseň nebýva núdza o hrozno, jablká, slivky či hrušky. Ak nemáte vlastnú záhradu alebo vás ovocím nezásobuje najbližšie okolie, poproste partnera nech skočí na trh. A vy zatiaľ oddychujte s bábätkom  náručí.

5. Vajíčka

Ešte pred pár rokmi sa vajíčka stali strašiakom, dnes odborníci opäť upozorňujú na benefity konzumácie vajec. Strava čerstvej maminy po pôrode by mala obsahovať dostatok bielkovín. Tie nájdete nielen v mäse a v strukovinách a v mliečnych výrobkoch, ale aj v (ne)obyčajných vajíčkach. Miesto volského oka si radšej uvarte vajíčko na tvrdo. Perfektne sa hodí k zeleninovému šalátu a celozrnnému pečivu.

vajíčka, šalát

6. Ryby, rybky, rybičky

Pri zotavovaní po pôrode myslite aj na príjem dostatočného množstva rýb. Vyberte si tie, ktoré majú nízky obsah ortuti. Sú to napríklad:

  • losos: oceníte rýchlu a jednoduchú prípravu
  • sardinky: sú bohatým zdrojom minerálov a omega-3 mastných kyslín
  • tuniak: áno, môže byť aj ten v konzerve

S konzumáciou surových rýb a plodov mora však buďte opatrné. Vydržte kým skončí obdobie šestonedelia.  Surové ryby neuškodia, no mohli by vám spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť. A tú pri starostlivosti o bábätko rozhodne nepotrebujete.

Doprajte si viac

Mnohé čerstvé mamičky v snahe čo najskôr sa zbaviť tehotenských kilogramov sa púšťajú do radikálnych diét. To je však chyba. Váš kalorický príjem by sa mal po pôrode pohybovať v rozmedzí od 1800 do 2200 kilokalórií. Dojčíte? Tak si doprajte o 500 kilokalórií viac. Vaše mliečko je pre bábätko to najlepšie.  

Pre každú čerstvú mamičku, ktorá nemá čas pripraviť si kvalitné zdravé jedlo, máme pripravený špeciálny stravovací program pre kojacie matky. Obavy z toho, že by ste v strave narazili na nevhodné potraviny či koreniny, prípadne strach z priberania (alebo naopak príliš výrazného chudnutia), tak môžete hodiť za hlavu a sústrediť sa len na seba a svoje bábätko.

Michaela Galambošová

facebook-icon