Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Ako schudnúť po 40-tke?

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Zdá sa vám, že po štyridsiatke priberiete už len pohľadom na tortu? Nestrácajte hlavu. Vypátrali sme, prečo máme v tomto veku nižšiu energetickú spotrebu aj to, prečo nám viac chutí jesť. Dôvodom je, že naše telo produkuje menej hormónov a tempo látkovej premeny sa znižuje asi o 15 percent. Práve preto máme nižšiu energetickú spotrebu a rýchlejšie priberáme. Zároveň nižšia hladina estrogénu zvyšuje chuť na jedlo a podporuje ukladanie tuku na burchu...

Ako schudnúť po 40-tke?

AKO TEDA SCHUDNÚŤ PO 40-TKE?

Teraz je pre nás najdôležitejšie udržať si svalovú hmotu. Čím viac svalovej hmoty máme, tým viac energie spotrebujeme. Najvhodnejšie na to sú vytrvalostné športy – bicyklovanie, plávanie alebo nordic walking. Trpíte stresom? Pokúste sa ho odbúrať radšej jógou alebo dychovými cvičeniami, nie sladkosťami či čipsami.

VSAĎME NA ZDRAVÚ VÝŽIVU:

Neoddeliteľnou súčasťou plánu ako schudnúť po 40-tke, je vzdať sa jedál bohatých na tuky a cukry. Kombinácia nízkotučného mäsa alebo rýb, ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov nasýti. Dodáva dôležité výživné látky a neusadzuje sa v podobe tuku. Chudé mäso a ryby vďaka obsahu bielkovín urýchľujú látkovú premenu.

Konzumujme omega-3 mastné kyseliny, sú dôležité na odbúravanie tukov. Najlepšie je 2x do týždňa jesť ryby alebo používať repkový olej. Pime 3x denne zelený čaj, aktivizuje látkovú premenu a odbúrava tuk. Na zahnanie hladu medzi hlavnými jedlami je ideálny nízkotučný jogurt, tvaroh alebo ovocie. Listový šalát, napríklad rukola, má i pri veľkom objeme málo kilojoulov.

VYHRADENÉ PRE 50-TNIČKY

Po päťdesiatke telo produkuje čoraz menej ženských hormónov. Vďaka tomu sa nielen zvyšuje chuť na jedlo, ale sa aj ukladá tuk – najmä na bokoch, stehnách a bruchu. Problémy spôsobuje aj hromadenie vody v tele a nedostatok pohybu. Pri rovnakom spôsobe stravovania ako doteraz priberáme, pretože energetická spotreba klesá.

Čo zaberie? Venujme sa čo najviac športu, aby sme zvýšili energetickú spotrebu. Ideálna je turistika, bicyklovanie, pilates a strečing. Medzi hlavnými jedlami nemaškrťme, vlčiemu hladu zabránime malou porciou müsli alebo ovocím. Čo najviac siahajme po výrobkoch zo sóje.

Sója totiž obsahuje prírodné estrogény. Vápnik je v tomto veku dôležitý pre kosti, ale aj na otimálne spaľovanie tukov. Ideálne sú nízkotučné mliečne výrobky. Konzumujme potraviny s veľkým obsahom vlákniny. Nestráviteľné sacharidy v žalúdku napučia, vyvolávajú pocit nasýtenia a urýchľujú trávenie.

Obzvlášť veľa týchto látok sa nachádza v celozrnných produktoch, strukovinách, ovocí a zelenine. Vďaka obsahu bielkovín a vlákniny strukoviny zasýtia a zároveň zoštíhľujú.

Náš tip: Ideálnym riešením je objednať si menu od Easydiet, profesionálov v oblasti zdravej výživy.

facebook-icon