Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Zdravé a chutné jedlo na oslavu? Vieme, ako ho pripraviť

Rady pre zdravie / 10. 10. 2023

Na oslave narodenín či rodinnom stretnutí sa veľmi často považuje za praktické občerstvenie jedlo, ktoré si každý hosť môže jednoducho naložiť na tanier alebo vziať „do ruky“. Pripravili sme pre teba pár tipov, ako jednoducho a rýchlo pripraviť zdravé a chutné jedlo na oslavu. Možno ním inšpiruješ aj tvojich hostí.

Zdravé a chutné jedlo na oslavu? Vieme, ako ho pripraviť

Tiež máš niekedy pocit, že odchádzaš z rodinných stretnutí a posedení s priateľmi či osláv s pocitom plného a nafúknutého bruška? Stoly sú plné lákavých dobrôt. Rezne, šaláty, koláče, zemiakové lupienky či arašidy. Ako im odolať? S tým ti pomôcť nevieme, ale poradíme ti, ako môžeš pre svojich hostí nachystať zdravé občerstvenie, na ktorom si pochutnajú malí aj veľkí.

V článku nájdeš naše tipy na jednoduché zmeny, ktoré môžeš pri príprave jedla na oslavu urobiť okamžite, konkrétne nápady na hlavné jedlo, zdravé koláče, vitamínmi nabitý snack aj osviežujúce domáce nápoje.

Príprava jedla na oslavu – malé zmeny, veľký účinok

Na žiadnej oslave by nemalo chýbať lahodné občerstvenie. Na prípravu zdravších alternatív často nie je potrebné hľadať nové recepty alebo nakupovať drahé suroviny. Ako prvý krok môžeš urobiť tieto malé zmeny:

  • Ak servíruješ hlavné jedlo, uprav spôsob prípravy. Vyprážanie môžeš nahradiť dusením alebo pečením.
  • Zemiaky alebo cestoviny v šaláte zameň za obilniny alebo strukoviny.
  • Šalát ochuť namiesto majonézy kyslou smotanou / bielym jogurtom.
  • Používaj olivový alebo kokosový olej.
  • Biele pečivo nahraď celozrnným.
  • Pri pečení koláčov použi namiesto bielej múky celozrnnú alebo špaldovú. Torty, koláče čj muffiny môžeš pripraviť aj z kokosovej alebo orechovej múky.
  • Biely cukor vymeň za trstinový, stéviu, alebo med.
  • Nekupuj sladké ochutené vody, priprav domácu limonádu alebo ľadový čaj.
pohánkový šalát s lososom a šošovicou EASYDIET recept

Pohánkový šalát s lososom a šošovicou. My ho pripravujeme ako súčasť zdravého jedálnička, je však skvelý aj na oslavu narodenín alebo posedenie s priateľmi.

Hlavné jedlo na oslavu

Pri plánovaní jedálnička na oslavu je ako prvé dôležité vedieť, kto sú tvoji hostia. Jedlo na detskú oslavu bude celkom určite iné ako na grilovačku s priateľmi. Toto sú tipy na rýchle jedlá na oslavu podľa našich originálnych EASYDIET receptov:

Ak chceš svojim hosťom servírovať mäso, zvoľ hydinové alebo ryby. Klasickú ryžu môžeš nahradiť hnedou, hranolky opekanými zemiakmi či v rúre pečenými zeleninovými hranolčekmi. Cestoviny alebo zemiaky v šaláte môžeš obmeniť za quinou, strukoviny alebo celozrnný bulgur. Na chlebíčky použi celozrnné pečivo a kvalitnú šunku, namiesto masla domácu natierku.

šampiňóny, špargľa, cuketa, paradajka, losos - zdravé grilovanie s EASYDIET

Grilovačka – obľúbená forma oslavy v lete. Prečítaj si viac o najčastejších chybách pri grilovaní v našom staršom článku.

Chutné a zdravé koláče na oslavu – tipy na prípravu aj recepty

Aká by to bola oslava, keby na nej nebol lahodný koláčik? Lenže nie je koláč ako koláč. Biela múka, cukor, pol šálky oleja alebo iného tuku, to naozaj nie sú nevyhnutné suroviny na prípravu sladkých dobrôt. Ako alternatíva klasickej múky je vhodná špaldová alebo celozrnná. Namiesto bežného oleja použi do cesta kokosový. Rafinovaný cukor sa dá nahradiť medom, stéviou alebo trstinovým cukrom.

Skús namiesto tradičných koláčov upiecť niečo zdravšie. Inšpiruj sa receptami na koláče, ktoré pripravujeme u nás v kuchyni:

banánové muffiny EASYDIET recept

Muffiny – praktické sladkosti na detskú oslavu. Vyskúšaj banánové s čokoládou, sú naozaj skvelé.

Zdravý snack – stôl plný vitamínov

Snack predstavuje dôležitú súčasť každej oslavy. Priprav pre svojich hostí stôl plný vitamínov. Vedel/a si, že ľudia si skôr vezmú ovocie, keď je olúpané a nakrájané? Ovocné misy budú hitom. Melón, maliny, čučoriedky, egreše, jablká, hrušky – lokálne sezónne ovocie kúpiš na každom trhu.

Keď na hostí príde počas oslavy hlad, spoľahlivo ho zaženú zeleninové tyčinky s dipom alebo domácou nátierkou. Na pásiky nakrájaná uhorka, mrkva alebo biela reďkovka skvele chutia s humnusom, rôznymi druhmi nátierok alebo domácim dipom z kyslej smotany.

rôzne druhy orieškov a sušené ovocie v miske ako zdravý snack na oslavu

Namiesto chrumiek alebo zemiakových lupienkov naservíruj nesolené orechy alebo sušené ovocie.

Nápojový lístok na oslave

Sladké nápoje môžeš nahradiť domácou limonádou. Stačí pridať do vody kúsky citrónu, sezónne ovocie, mätu či medovku. Skvelé letné osvieženie predstavujú limonády z bazy, jahôd alebo lesného ovocia. V zime stav na hrejivé verzie s jablkom či hruškou. Osladiť ich môžeš medom alebo trstinovým cukrom.

domáca citrónová limonáda v džbáne pripravená na oslavu

Domáci ľadový čaj pripravíš z čierneho alebo zeleného čaju, sladidla a ovocia.

Zdroje obrázkov: EASYDIET, Canva

facebook-icon