Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Štíhla po 30-tke

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Cítime sa na vrchole fyzických síl, ale ak si nestrážime „jedálniček“, ľahko sa na nás prilepí tukový vankúšik. Ako si v tomto veku udržíme štíhlu postavu? Darmo, máme po tridsiatke a už si nemôžeme bez následkov na postave dovoliť také stravovacie prešľapy, ako keď nám bolo sladkých dvadsať. Prečo? Kilá už nejdú dolu tak rýchlo, musíme byť omnoho vytrvalejšie, aby sme zhodili päť či šesť kíl.

Štíhla po 30-tke

Zvyčajne nám to aj dlhšie trvá ako kedysi. Po tridsiatke sa mnohé v našich životoch mení. Žijeme v pevnom vzťahu, vychutnávame si spoločné obedy či večere a možno aj preto nám rýchlo pribúdajú kilogramy...

Žijeme jednoducho „usadenejším“ životom. Svoje urobia aj tehotenstvá, dojedanie zvyškov po deťoch i nedostatok spánku, ktorý zvyšuje hladinu stresových hormónov v tele a vedie tak k spomaleniu látkovej premeny.

Ale aj ženy, ktoré v tomto veku nežijú rodinným životom, prežívajú mnohé životné zmeny. Zvyčajne sa spájajú so stresom a s nesprávnymi stravovacími návykmi. Mnohé z nás sa nárazovo snažia dostať do formy pomocou rozličných diét, ktoré aj tak nikdy nedodržíme.

A ich častým výsledkom nakoniec je, že zhodené kilogramy sa na nás zakrátko prilepia naspäť. A zvyčajne si so sebou prinesú ešte aj nejaké to kilo naviac.

AKO BUDEME OPÄŤ FIT?

Počúvajme telo: Potrebujeme rešpektovať, čo a koľko naše telo potrebuje. Máme menšiu energetickú spotrebu ako muži, preto musíme jesť menej.

Nedojedajme po deťoch: Jedzme zdravo ako naše deti, ale nedojedajme aj to, čo zostane na ich tanieroch.

„Nezobkajme“: Vyhraďme si dostatok času na jedlo a mimo neho nič „nezobkajme“.

Veľa spime: Postarajme sa o dostatok spánku.

Hýbme sa: Zabezpečme si dostatok pohybu. Do práce alebo na nákup sa vyberme radšej pešo. Každý deň potrebujeme zvýšený energetický výdaj.

Venujme sa športu: Po tridsiatke sú pre nás vhodné ešte všetky druhy športu. Ak však väčšinu dňa presedíme, neskúšajme všetko dohnať počas víkendu, pretože zvyšujeme riziko zranenia. Potrebujeme cvičiť dva – trikrát do týždňa a venovať sa aeróbnej aktivite v kombinácii so strečingom.

VSAĎME NA ZDRAVÚ VÝŽIVU

Dobrým štartom do nového dňa sú nízkotučné mliečne výrobky, obilné vločky či celozrnný chlieb a ovocie. Rastlinná strava upravuje trávenie a látkovú premenu a napomáha odbúravaniu tukových vankúšikov. Mala by hrať hlavnú úlohu na obed a to v kombinácii s chudým mäskom či s rybami a s trochou ryže alebo cestovín.

Dve porcie ovocia, zeleniny či ryže denne zabezpečia dostatok draslíka dôležitého na odplavovanie vody z tela, ktorá sa zvykne zadržiavať v tele pred „našimi“ dňami. Pre chudnutie je nenahraditeľný vitamín C, stačí zjesť dve kiwi alebo papriky denne. Kiwi vďaka bohatej dužine skvelo zasýtia. Výborne sa hodia do jogurtov či ovocných šalátov.

Chudé mäso a ryby vďaka vysokému obsahu bielkovín zabezpečujú pocit sýtosti a pomáhajú budovať svalstvo. Čerstvá mrkvová šťava je vynikajúcim nápojom na prečistenie organizmu a vďaka draslíku pomáha vyplavovať vodu z tela.

Extra tip: Objednajte si Easydiet a schudnite s profesionálmi na výživu!

BMI KALKULAČKA

Neviete, kde začať? Vypočítajte si, ako na tom ste, a my vám poradíme s výberom a dĺžkou správneho stravovacieho programu.

VÝPOČET

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Ak sa vám zapáčili naše programy, môžete si priamo vybrať a spraviť si objednávku. Vyskúšajte nás!

OBJEDNÁVKA
facebook-icon