Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Očista tela a ducha

Rady pre zdravie / 21. 11. 2020

Chystáš sa podstúpiť detoxikáciu? Nech už je tvoja motivácia pre tento krok akákoľvek, je to príležitosť pre očistu nielen tvojho tela, ale aj mysle či emócií. Hlavne je to čas oddychu a napojenia sa na seba.

Očista tela a ducha

Zásadná chyba pri detoxikácii

Pred tým, ako sa pustíš do detoxikácie, by si mal/a vedieť, ako treba postupovať pred, počas a po nej. Uvedom si, že čím je zmena tvojej stravy počas obdobia detoxikácie výraznejšia, tým väčší šok to je pre tvoje telo. K tomuto procesu sa treba postaviť zodpovedne a s úctou k svojmu telu.

detoxikačný džús

Na toto mnoho ľudí nemyslí a cez detoxikáciu žijú svoj bežný život. Počas tohto obdobia je však kľúčové veľa odpočívať. Ak podstupuješ napríklad 3 dňovú detoxikáciu, je dobré si na celé toto obdobie zobrať dovolenku.

Počas intenzívnych detoxikačných programov, ktoré trvajú od jedného dňa do týždňa, sa taktiež neodporúča športovať. Počas športu sa môžu vylučovať do tela ďalšie toxíny. Pričom počas očisty má telo čo robiť, aby sa vysporiadalo s vylučovaním toxínov v dôsledku detoxu. Nestresuj ho ešte viac. ;)

Čo robiť počas detoxikácie

Predovšetkým oddychovať, oddychovať, oddychovať. Okrem toho si môžeš zájsť na masáž alebo do wellness. Pokojne môžeš detox spojiť s oddychovým pobytom. Vždy sa však treba poradiť s masérom alebo iným odborníkom, či je daná procedúra vhodná v kombinácii s detoxikačným program, ktorý podstupuješ.

Ako som však písala v úvode, tento čas môže byť vhodný na očistu nielen tela, ale aj ducha. :) Jemná joga, dychové cvičenia (pranayama) alebo Joga Nidra môžu byť skvelým sprievodcom na ceste detoxikáciou. Čas, ktorý ti ostane tým, že vynecháš prácu a cvičenie, môžeš nahradiť meditáciou.

Jógový spánok

Joga Nidra je skvelá forma meditácie. Zahŕňa úplnú fyzickú, mentálnu a emocionálnu relaxáciu. Je to stav vedomia, ktorý nie je ani spánkom, ani bdením, ani sústredením, ani hypnózou. Môže byť definovaný, ako zmenený stav vedomia.

joga nidra, oddychujúca žena

Joga Nidra doslova znamená jogový spánok. Tí, ktorí ju praktizujú ti však potvrdia, že viac, ako spánkom je prebudením. Do oddýchnutého, spokojného a prepojeného JA. Ľudia, ktorí ju praktikujú pravidelne o nej hovoria:

  • Joga Nidra mi pomáha relaxovať. Skutočne sa cítim oddýchnutý. Dokonca mám niekedy pocit, že viac oddýchnutý ako po spánku.
  • Pomáha mi nájsť pokoj v sebe, vo vnútri, upokojenie mysle, odosobnenie od tela, uzemnenie. Úžasný pocit.

Čo je jej najväčšiu výhodou? Nedá sa robiť zle! Prebieha v ľahu a tvojou jedinou fyzickou úlohou je ľahnúť si tak pohodlne, že úplne zabudnete na svoje telo. Jedinou tvojou mentálnou úlohou je počúvať hlas inštruktora, ktorý ťa sprevádza meditáciou prakticky neustále. Dostávaš sa tak do hlbokého stavu relaxácie, spojenia so svojím vedomím a podvedomím. Naučíš sa vedome relaxovať, odbúravať stres a dokonca môžeš odhaliť emócie, bloky či vzorce, ktoré negatívne ovplyvňujú tvoj život.

Práve čas detoxikácie môže byť ten pravý na začatie tejto alebo podobnej techniky. Čas na ponorenie sa do seba a možno aj vytvorenie nového návyku. Vedel/a si, že meditácia ti dokáže pomôcť aj pri redukcii váhy? Viac o tejto téme nájdeš v tomto našom článku.

Ak ťa Joga Nidra zaujala, viac sa o nej dočítaš na webe Joga Nidra s Júliou, kde ju môžeš aj zadarmo vyskúšať. Vďaka tomu zistíš, či je táto technika pre teba tá pravá. Ak sa ti zapáči a budeš chcieť ísť do hĺbky, môžeš si zakúpiť aj systematický kurz Joga Nidry, ktorý je pre všetkých klientov Easydiet s 50% zľavou.

facebook-icon