Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Mňam sladké!

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Ak máte rady sladké dobroty, nemusíte ich úplne vyradiť zo svojho jedálnička. Stačí si len správne vybrať. Túžite sa odmeniť po náročnom dni nejakou dobrotou, ktorá zaženie neodbytnú chuť na sladké? Nie je jedno, či sa rozhodnete pre koláčik alebo ovocie. Nabijú vás síce energiou aj uspokoja chuťové poháriky, ale je medzi nimi zásadný rozdiel...

Mňam sladké!

Sladkosti naše telo potrebuje, nielen ako úplatok za náročné chvíle, využívajú ich aj naše kosti, červené krvinky aj mozog. Sú pre nás zdrojom energie, majú tiež stavebnú aj zásobovaciu funkciu. Nedostatok eneregie, telo dopĺňa z bielkovín. Naopak, nadbytok sacharidov si telo ukladá v podobe tuku. Opäť sa zdá, že zlatá stredná cesta je ideálnou voľbou.

Chýba vám energia? Práve sacharidy dodávajú telu až polovicu energie. Preto nie je správne ich z jedálneho lístka úplne vyradiť. Postačí správny výber a zostane vlk sýty aj ovca celá. Uspokojíte aj svoje chute aj túžbu po štíhlej línii. Stačí sa zorientovať, cukry totiž delíme na jednoduché, môžeme si ich nazvať pracovne „zlé“ a zložité zas ako „dobré“.

Jednoduché cukry nájdete ich v sladkostiach, zákuskoch, sladkých nápojoch a v ovocí. Práve preto odborníci na výživu radia, že na udržanie ladných kriviek potrebujeme uprednostniť ovocie pred keksíkmi.  Ovocie obsahuje ovocný a hroznový cukor, ktorý vám rovnako ako repný cukor zo sladkostí dodá rýchlu energiu.No ovocie obsahuje aj vlákninu a práve vďaka nej sa nám „nadbytok“ neukladá v podobe tukových vankúšikov. Ak vás teda prepadne útlm a budete potrebovať rýchlo dodať energiu, doprajte si čerstvé ovocie. Ak zhrešíte kalorickým zákuskom, pamätajte si, že si z neho telo môže odložiť na horšie časy do zásoby. A po tom predsa netúžime :-)

Zložité cukry sú tými sacharidmi, čo by mali predstavovať 60 – 80 % nášho jedálnička. Nájdeme ich v strukovinách, celozrnných obilninách, zemiakoch, ryži, v mede a mlieku. Na rozdiel od jednoduchých cukrov nám dodajú energiu na dlhší čas.

Telu totiž trvá, kým ich spracuje, takže ho kvalitne zamestnáme, čím zabránime pocitom hladu. Ak si nimi chcete dopomôcť k štíhlej línii, zaraďte si ich do svojho stravovania v dopolodňajších hodinách. Energiu, ktorú z nich získate do večera isto miniete. A tak nezostane nič, čo by sa mohlo premeniť na zásoby tuku. Popoludní, naopak, jedzte veľa zeleniny a bielkovín.

BMI KALKULAČKA

Neviete, kde začať? Vypočítajte si, ako na tom ste, a my vám poradíme s výberom a dĺžkou správneho stravovacieho programu.

VÝPOČET

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Ak sa vám zapáčili naše programy, môžete si priamo vybrať a spraviť si objednávku. Vyskúšajte nás!

OBJEDNÁVKA
facebook-icon