Váš osobný kuchár už viac ako 13 rokov
Cukinu (alebo cuketu) máme nesmierne radi. Je bohatá na antioxidanty či fytonutrienty a dá sa výborne využiť napríklad u zdravých lasagní, kde nahradzuje často nie príliš zdravú cestovinu. Z veľkej časti ju navyše tvorí voda, takže má málo kalórií a je teda skvelá aj do diéty.
Cukiny si pokrájame po dĺžke na plátky o hrúbke asi 3mm. Mäso si pokrájame a najemno pomelieme. Paradajky zbavíme tvrdej strednej časti a pokrájame ich na kolieska. Ricottu zmiešame s pretlačeným strúčikom cesnaku a polovicou syra, osolíme okoreníme.
Cibuľu a cesnak pokrájame najemno a zľahka opečieme na oleji do sklovita. Pridáme mäso, bobkové listy a korenia. Keď sa mäso zatiahne, pridáme pretlak a drvené paradajky, štipľavú paprikovú zmes, soľ a korenie a podusíme do mäkka, aby sa časť vody odparila. Vyberieme bobkové listy.
Na dno pekáča dáme trošku oleja, položíme na dno pláty cukín, potrieme olejom a posypeme zmesou oregana a ukladáme naň mäsovú zmes, ktorú rovnomerne rozotrieme. Na ňu dáme ricottovo-syrovú zmes, potom paradajky, opäť cukiny a celý proces zase opakujeme. Na záver položíme cukiny, ktoré posypeme poslednou štvrtinou syra. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180°C asi 45-50 minút alebo do zlatista. Necháme vychladnúť aspoň 60 minút.