Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Jednoduchý návod, ako nepribrať počas Vianoc

Rady pre zdravie / 17. 12. 2021

Vianoce sú obdobie, na ktoré sa zrejme všetci nesmierne tešíme, netrpezlivo čakáme a viac či menej poctivo pripravujeme. Zároveň je to však často aj obdobie zbytočného stresu, výčitiek a nových kíl. Tento rok sme si preto pripravili päť jednoduchých krokov, ktoré nám pomôžu si toto obdobie vychutnať naozaj do sýtosti, no taktiež aj zdravo a “bezvýčitkovo”.

Jednoduchý návod, ako nepribrať počas Vianoc

Čo presne je naším cieľom? Užiť si Vianočné sviatky, dopriať si všetky tie dobroty a maškrty, ktoré máme k dispozícii len počas tohto obdobia a zároveň tak urobiť zodpovedne, s ohľadom na naše zdravie i číslo na váhe. Pokiaľ aj ty rok čo rok narážaš na tie isté strasti, skús nasledovať náš jednoduchý návod a uvidíš, že Nový rok sa bude vítať podstatne ľahšie. Takže ako prvým krokom…

1. Nastavíme sa správnym spôsobom

Silou mysle síce neschudneme, môžeme sa však ochrániť pred stresom a priberaním. Už tu však veľa ľudí robí chybu. Na správne mentálne (vianočné) nastavenie by sme totižto mali myslieť ešte pred sviatkami. Čo to znamená? Napríklad, že namiesto 10 druhov koláčikov (ešte k tomu aj v nezmyselnom objeme) by nám mohla postačiť aj polovica. Alebo že nemusíme stihnúť naozaj všetko ešte tento rok - práca nás počká aj do toho ďalšieho. So zdravím je to už zložitejšie…

Zhrnutie: Pokoj, relax, oddych. Skús spomaliť a vychutnávať si vianočnú atmosféru.

2. Určíme si pravidlá 

Zrejme každý z nás si už aspoň raz v živote povedal “sú Vianoce, môžem si dopriať”. Nebolo by na tom nič zlé, keby sme si určili, ako dlho bude pre nás toho obdobie trvať, tj. ako dlho si budeme môcť bezmyšlienkovito užívať. Mnoho ľudí totižto začne 24. decembra a skončí až 6. januára. My si však namiesto toho stanovíme, že tieto Vianoce si “dáme pohov” len počas 3 alebo 4 dní. To znamená, že zvyšný čas budeme fungovať ako počas roka - vynecháme vyprážané jedlá či majonézové šaláty a koláčiky si doprajeme max 2-3 a aj to až po výživnom obede.

Zhrnutie: Stanovíme si obmedzený počet dní, kedy si môžeme naozaj dopriať - takto si Vianoce užijeme a zároveň nepriberieme.

3. Urobíme rozumnejšie rozhodnutia

Našu váhu neurčuje jeden deň či pokrm. Naša váha je výsledkom každodenných (a aj tých malých) rozhodnutí. Preto tento rok…

a. Koláčiky až po jedle

Cukor na raňajky je najrýchlejší spôsob, ako počas Vianoc pribrať. Viac o sladkých raňajkách nájdeš v našom článku: Chyba, ktorú pri raňajkách robí väčšina z nás. Tieto Vianoce budeme preto konzumovať koláčiky vždy až po jedle, ako malý chutný dezert.

čokoládovo kokosové guličky

Aj vianočné koláčiky môžu byť podstatne zdravšie a pritom nestratiť nič na svojej skvelej chuti - vyskúšaj napríklad naše zdravé truffles.

b. Tekuté kalórie vynecháme

Punč, džúsy, víno či iný alkohol - všetky tieto nápoje obsahujú množstvo kalórií a zároveň minimum výživných látok. Navyše, náš žalúdok vôbec nezasýtia. V prípade alkoholických nápojov ešte k tomu platí, že dosť možno urobíme ďalšie, nie príliš rozumné rozhodnutia...

c. Na tanieri hlavne bielkoviny

Bielkoviny dokážu najlepšie zasýtiť a zároveň na ich trávenie spotrebujeme najviac energie. Mali by preto tvoriť podstatnú časť nášho celodenného príjmu, ideálne ⅕-¼ . Zároveň platí, že cca. polovicu by mala zaberať zelenina. Najmenšiu časť by mali tvoriť klasické prílohy ako napríklad zemiaky, ryža, majonézový šalát a podobne. Pokiaľ je mäso alebo ryba vyprážané, nemali by sme zabúdať, že obal obsahuje taktiež množstvo kcal.

Zhrnutie: Aj malé zlepšenia v podobe jednoduchých pravidiel, pokiaľ ich uplatňujeme konzistentne, môžu urobiť výrazný rozdiel.

4. Budeme jesť pomaly a vychutnávať

Vedomé jedenie je spôsob konzumácie, pri ktorom si doprajeme čas na každé sústo, venujeme mu plnú pozornosť a dôkladne ho požujeme. Vyhneme sa tak prejedaniu, pretože mozog dokáže včas reagovať a poslať telu signál “STOP”, pokiaľ je už načase prestať jesť. Zároveň bude strava ľahšie stráviteľná a získame z nej viac živín.

losos so šalátom na tmavom tanieri

Zrejme najdôležitejším predpokladom pre vedomé jedenie je, aby sme v danom momente naozaj iba konzumovali stravu. Vo vianočnom období by to teda mohlo vyzerať tak, že namiesto bezmyšlienkovitého napchávania sa pri rozprávkach radšej sledovanie pozastavíme a vyhradíme si zopár minút výlučne pre jedenie.

Zhrnutie: Pomaly ľahšie zájdeš. Celý rok sme sa na tie pochúťky tešili, tak si doprajme čas a vychutnajme si ich!

5. Pôjdeme spať ešte tento rok!

O tom, že počas vianočného voľna budeme mať dostatok oddychu a spánku nepochybujeme. Veď na to sviatočné leňošenie sa tešíme zrejme všetci. Skúsme však urobiť aspoň jednu, na prvý pohľad nevýznamnú zmenu. Skúsme chodiť do postele skôr ako o polnoci. Je veľmi pravdepodobné, že v podstate okamžite spozorujeme…

a) že večer máme menej času na napchávanie sa a rabovanie chladničky = menej prijatých kalórií

b) keďže vstávame skôr ako obvykle (pretože chodíme skôr spať), sme “hore” väčšiu časť dňa, počas ktorej je vonku svetlo, čo nás motivuje chodiť na prechádzky a do prírody = viac spálených kalórií

pes leží pod rozsvieteným vianočným stromčekom

A pokiaľ z nejakého dôvodu nemávame ani počas vianočného voľna dostatok spánku, určite to skúsime napraviť. Nedostatok spánku bol už mnohokrát priamo spojený s nárastom váhy a zvýšeným rizikom obezity. Niet sa ani čomu čudovať. Pokiaľ telo nedokáže dôkladne zregenerovať a načerpať energiu, hľadá ju najmä v čo najdostupnejších zdrojoch, akými sú sladkosti, pečivo a pod.

Zhrnutie: V postate platí: čím dlhšie spíš, tým menej priestoru a nutkania na napchávanie sa máš ;-)

Rada na záver

Hoci sa môže zdať, že tieto Vianočné sviatky chceme prežiť skoro až pustovnícky, nie je to tak. Chceme iba nájsť zdravý balans, vďaka ktorému si nielenže užijeme jedno z najkrajších období v roku, ale zároveň aj nezahodíme poctivé výsledky, ktoré sme doposiaľ dosiahli. Pre každý prípad však máme v zálohe aj šikovného a zdravého pomocníka pre najpopulárnejšie novoročné predsavzatie….

facebook-icon