Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Emócie v chladničke

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Zvyčajne svoje nájazdy na chladničku tajíme. Pred manželom, deťmi, kamoškami. Počas dňa sa snažíme jesť zdravo a potom príde večer, otvoríme chladničku a vyrabujeme ju. Prvý pocit blaženosti vystriedajú vyýčitky svedomia so sľubom – nikdy viac! A o pár dní, možno týždňov si to pekne zopakujeme.Ako môžeme nad nespútanými chúťkami vyhrať? V prvom rade si musíme priznať, že podobné excesy už prežívať nechceme. S odpoveďou na otázku, či trpíme syndrómom emocionálneho jedenia nám pomôže aj malý test...

Emócie v chladničke

OTESTUJME SA!

Odpovedajme pravdivo na všetky otázky. Ak bude hoci len jedna odpoveď kladná, je možné, že skutočne máme problém s emocionálnym jedením. Tak poďme na to.

  • Často jem, hoci vôbec nie som hladná?
  • Myslím počas dňa veľakrát na jedlo?
  • Pomáha mi jedlo vyrovnať sa s rôznymi pocitmi?
  • Jedávam často potajomky?
  • Keď začnem jesť neviem prestať, hoci už dávno nie som hladná?
  • Necítim sa dobre, keď hneď nemôžem jesť jedlo, po ktorom mi duša piští?
  • Často sa spolieham na to, že ma jedlo upokojí alebo si vďaka nemu odpočiniem?

Aj vám vyšlo, že máte možno problém s emocionálnym jedením? Odborníci tvrdia, že emocionálne jedenie je problémom takmer každej druhej ženy. Je to stav, keď sa človek nevie ovládnuť a nahádže do seba všetko, čo mu príde pod ruku.

Podľa zistení špecialistov po tučnejších a sladkých jedlách siahajú najmä ľudia prežívajúci smútok a stresy. Vtedy je mozog „citlivejší“ a preto si pýta tieto jedlá. A tohoto návyku sa potom len veľmi ťažko zbavuje. Vraj nás často prevalcujú aj zvyky z detstva.

Ak sme dostávali za dobrú známku lízanku alebo želé cukríky, túžime sa podobne odmeňovať aj v dospelosti. Všetky biologické zvyky si totiž naše telo pamätá celý život.

AKO Z TOHO VON?

Odborníci tvrdia, že najdôležitejšie je násť motiváciu. Všetkým nám predsa záleží na tom, aby sme boli pekné v letných šatočkách a najmä, aby sme boli zdravé. Nezdravý životný štýl, prejedanie a obezita totiž stoja na začiatku mnohých zdravotných problémov.

Napríklad s cukrovkou, infarktom, či s kĺbami. Ďalším krokom je upratať si chladničku, aby v nej bolo len to, čo potrebujeme pre zdravú výživu seba a svojej rodiny. Zdôrazňujú pravidelnosť, vďaka nej sa ľahšie zbavíme zlozvykov v jedení. Ideálne je konzumovať vyvýžených päť porcií denne, presne taký režim vám ponúka aj EasyDiet.

Na to, aby každá bunka dobre fungovala, potrebuje každý deň 50 – 60 % cukrov, 15 % bielkovín a najviac 30 % tuku. Nezabúdajme ani na dostatočný pitný režim. A nakoniec sa obrňme trpezlivosťou. Podľa odborníkov totiž platí, že čím dlhšie si emocionálne prejedanie človek pestuje, tým dlhšie mu potrvá zbaviť sa ho.

Zverte sa do rúk odborníkov na zdravú výživu, ktorí zostavujú menu EasyDiet. A doprajte si dokonale vyváženú a chutnú diétnu stravu, ktorú vám kuriér prinesie domov každý deň čerstvú!

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon