Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Chudnutie po dovolenke

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Nedávno sa mi ozvala dobra známa, ktorá sa práve vrátila zo 6-dňového pobytu na Kube. Jej zúfalý hlas bol jasný indikátor toho, že sa niečo deje. Stihla mi povedať, že počas tých pár dní sa mala senzačno geniálne, avšak zo sna sa prebudila v momente, keď prišla domov a  postavila sa na váhu. Bum, čo čert nechcel. Okrem krásnych gréckych suvenírov si totiž priniesla aj 4 ,,kilečká" navrch, čo sa podľa mňa nedá nazvať inak ako ,,štandardtný model absencie pevnej vôle a sebazaprenia" hneď ako vystrčíme päty z domu. Tak to jednoducho je...

Chudnutie po dovolenke

OBŽERSTVO V PRIAMOM PRENOSE

Prečo sme však schopní tak šialene rýchlo pribrať počas dovolenky, prečo si dokážeme tak ľahko a poriadne ,,zavariť"? Úprimne, vždy sa nájde špeciálna výhovorka, ktorá nás pustí do krajiny kvalitnej prejedačky ,,á la all inclusive". Niekedy aj dve. Výhovorky si ale môžu dovoliť malé deti a politici. My si ich môžeme odpustiť. Len preto, že se celý rok tvrdo dreli na tie dva týždne sladkého ničnerobenia, nemusí to zákonite znamenať ,,obžerstvo v priamom prenose". Alebo musí?

Za všetko môžu zvyky, ktorých sme otrokmi každým dňom. Doma sa stravujeme takpovediac ,,normálne,,. Raňajky, obed, večeru máme v približne rovnakom čase a zvyčajne jeme pomalšie, pretože nie sme v zhone alebo tlačení časom. Počas voľna však máme zvýšenú tendenciu sa na náš pravidelný denný harmonogram ,,vykašlať" a tým sa zákonite spustí začiatok nášho konca - a sme tam, kde sme nechceli byť. . .

Na raňajky si nedáme nič a ak, tak príliš neskoro. Tým si posunieme čas obedu a večeru si vychutnáme v tej čo možno najnevhodnejšej časti dňa - tesne pred spaním. Máme však argument - veď som na dovolenke - no a čo?

Stravujeme sa v hotelových reštauráciach, ktoré majú diabolské poslanie spraviť z nás chodiacich ,,tučniakov" závislých na jedle a to tým, že nám nosia porcie, ktoré by mohli nasýtiť jednu celú dedinu v krajine tretieho sveta aspoň na mesiac! Je nám jedno koľko toho máme na tanieri. Do čerta, zaplatil som zato, tak to všetko zjem a hotovo! Takto sa zväčša uberajú naše myšlienkové pochody.

SUMA SUMÁRUM

Všetko toto je princípom prudkého nárastu kíl za krátky čas. Chceme pauzu od hektického tempa a preto si užívame dočasné nové prostredie spoločne s rodinou alebo priateľmi doslova ,,naplno.

Keď sa však vrátime do reality, nastáva hlavolam ako rýchlo schudnúť to, čo sa nás nalepilo doslova rýchlosťou svetla. Môže to trvať pár týždňov, ale výsledky budú stáť zato. V prípade, že si zvolíme ,,zdravé chudnutie" a pridáme adekvátne cvičenie, do cieľa sa dostaneme omnoho skôr.

PÁR TIPOV:

1. Späť k dennej rutine: zdravé stravovanie a pravidelný spánok sú základ

2. Kontrola kalórií a veľkostí porcií: hranolky, cola a jahodový shake? - berme na vedomie fakt, že racionálna výživa je jediná možná cesta k úspechu

3. Už žiaden snack: určité jedlá, ktoré sme si dopriali počas dovolenky môžu byť silno návykové. Dokážu spôsobiť závislosť na cukre, soli, tuku... Skúsme na pár dní ustúpiť od uhľohydrátov.

4. Dostatočne hydratujme: voda je náš ,,priateľ" a 8-10 pohárov vody je bez diskusie denné minimum. Okrem toho pomáha hladine cukru v krvi a prečisťuje náše telo.

5. Cvičenie: na chudnutie je potrebné ako soľ. Skáčte, behajte, bicyklujte sa, korčulujte sa...

NEZAČÍNAJTE ZAJTRA

Začnite už dnes. Áno, už dnes môžete: vypite vodu namiesto koly, namiesto eidamu použite parmezán, namiesto bravčového mäsa si dajte fazuľové chilli, namiesto výťahu choďte pešo, namiesto chipsov si k telke nakrájajte jablko, namiesto...

Rada na záver:

ÚČINNÁ DIÉTA SA ZAČÍNA V HLAVE

Preto sa vystríhajte nezmyslov, prežívajte svoje emócie a neriešte ich jedlom.

Fotka: Dani P.L

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon