Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Ako zvládnuť chuť na sladké počas (pred)menštruačného obdobia?

Rady pre zdravie / 11. 2. 2022

Poznáme to všetky. Počas menštruácie, ako aj tesne pred ňou, u väčšiny žien idú sladkosti na dračku. Ešte predtým, než nabehneš do najbližšieho obchodu a zásobíš sa množstvom nezdravých sladkostí, prečítaj si náš mini návod, ktorý ti pomôže prekonať túto chuť.

Ako zvládnuť chuť na sladké počas (pred)menštruačného obdobia?

Stojí ti to za to?

Prvé väčšie nutkanie na vyjedanie nezdravých vecí môžeš u seba spozorovať približne 10 až 7 dní pred očakávaným dátumom menštruácie. Za tento zlozvyk viníme zníženú hladinu progesterónu, partnera, deti či dokonca pracovný stres. Hľadanie vinníka ti nepomôže. Naopak, celú situáciu ešte zhorší, skonzumuješ oveľa viac sladkostí a v konečnom dôsledku sa budeš cítiť oveľa horšie. Ak neveríš, píš si denník, zapisuj si všetko, čo zješ. Uvidíš, že tony nezdravých pochutín, ktoré skonzumuješ počas PMS a menštruácie, zhoršia všetky nepríjemné príznaky. Tu sú najčastejšie z nich:

  • nafukovanie
  • bolesti v podbrušku
  • bolesť hlavy
  • zadržiavanie vody
  • nervozita
  • problémy s trávením

Viaceré štúdie dokázali, že ženy, ktoré konzumujú priveľa potravín s vysokým obsahom cukru, často trpia predmenštruačným syndrómom. Tak sa neraz ocitnú v začarovanom kruhu, z ktorého sa paradoxne pokúšajú dostať práve zvýšeným príjmom cukru. Aj ty patríš medzi nich? Vedci dokonca zistili priamu súvislosť konzumácie nezdravých potravín a predčasným starnutím. Aj to ti môže pomôcť udržať na uzde nezdravé maškrtenie.

žena, chladnička, donut

Zvýš hladinu horčíka

Za chuťou na čokoládu sa môže ukrývať nedostatok magnézia. Čokoláda je síce tiež bohatá na horčík, no okrem toho má aj vysoký obsah tuku. Horčík si môžeš doplniť nielen prostredníctvom výživových doplnkov, ale aj úpravou stravy. Medzi zdravé potraviny, ktoré sú vynikajúcimi zdrojmi horčíka sú:

  • listová zelenina
  • strukoviny
  • banán
  • broskyne
  • kešu oriešky, mandle
  • celozrnné pečivo
  • arašidové maslo

Ak máš na čokoládu neodolateľnú chuť, daj prednosť kvalitnej horkej čokoláde, ktorá má vysoký podiel kakaa.

Zvoľ zdravé alternatívy

Pokiaľ vieš, že mesiac čo mesiac stúpaš na tie isté hrable, môžeš sa na (pred)menštruačné obdobie vopred pripraviť. Vyhádž tajné skrýše sladkostí a miesto nich sa zásob komplexnými sacharidmi, ktoré nespôsobujú kolísanie hladiny cukru v krvi. Sú oveľa zdravšie ako rafinované. Nájdeš ich v celozrnných potravinách, cestovinách, cereáliách a strukovinách. Mnohé z nich obsahujú taktiež tiamínriboflavín, vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky PMS. Začni už od raňajok. Ovsená kaša s obľúbeným ovocím a menom ťa zasýti a zároveň uspokojí chuť na maškrtenie.

žena s tanierom, zdravá strava, ovocné šťavy

Zamestnaj sa

Nie, nemyslíme tým, že v inkriminovanom čase si máš vziať ďalšiu šichtu. Stačí, ak si zamestnáš ruky a myseľ niečím zmysluplným, aby si podvedome nešla hľadať niečo nezdravé. Zober si obľúbenú knihu, začni háčkovať, choď na prechádzku, zacvič si. Nemusíš sa vybičovať k maximálnym výkonom. V menštruačnom období daj prednosť naťahovacím a uvoľňovacím cvičeniam. Pomôže ti joga, kalanetika či pilates. Vďaka cvičeniu sa ti do krvi vyplaví viac serotonínu a ty si ho nebudeš musieť kompenzovať konzumáciou nezdravých potravín.  

Počas svojich dní sa zbytočne nestresuj a urob si čas pre seba. Uvidíš, že sa budeš cítiť oveľa lepšie!

Michaela Galambošová

facebook-icon