Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.
Mnoho ľudí má pri snahe zostaviť svoj jedálniček na chudnutie pocit, že celá zdravá strava musí pozostávať z niekoľkých základných zdrojov bielkovín, zdravých obilnín a malej porcie ovocia. Majú obavy, že budú jesť iba šaláty a diétu nezvládnu. Podobné obavy sú prehnané a pestrosť nemusí zdravému jedálničku rozhodne chýbať. Kľúčom k zaujímavým diétnym jedlám sú zabudnuté a menej známe potraviny, ktoré vedia diétnu stravu obohatiť. Napríklad špargľa – ideálna zložka jedálnička na chudnutie.
Chudnutie so špargľou je rýchle a nenáročné – vedeli to už starovekí Gréci, Rimania a Egypťania, ktorí ju považovali za elixír zdravia. Nečudo, táto zelenina je výživná, zasýti a obsahuje minimum kalórií (v 100 gramoch iba 54 kilojoulov) a veľa vody, čo je záruka úspešnej redukčnej diéty. Špargľa je ľahko stráviteľná a má močopudné účinky – odporúča sa aj v rámci detoxikácie. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, E, draslík, zinok, fosfor, železo, vápnik, selén, horčík a kyselinu listovú. Pozitívny vplyv špargle na organizmus je nespochybniteľný, a preto by mala byť pravidelnou súčasťou každého zdravého jedálnička nielen počas chudnutia.
Ak chcete, aby vám špargľa vydržala aj niekoľko dní bez toho, aby stratila svoje cenné vlastnosti, skladujte ju v chladničke zabalenú vo vlhkej utierke.
Poznáme tri základné odrody špargle. Biela špargľa má najjemnejšiu chuť, zelená obsahuje najvyšší podiel vitamínu C a fialová má korenistú až horkastú chuť. Za najchutnejšiu sa považuje biela špargľa, ktorej čerstvosť spoznáte tak, že po stlačení jej spodný koniec praskne a vytečie z neho šťava. Ak ju ohnete a špargľa je príliš ohybná a neláme sa, zrejme nebude najčerstvejšia. Dobrým indikátorom čerstvosti tejto zeleniny sú špičky výhonkov, ktoré by mali byť uzavreté a nie rozvinuté.
Najjednoduchším spôsobom, ako pripraviť špargľu, je uvariť ju. Predtým je však dôležité vyrezať jedlé časti a to ostatné zahodiť. Drevnaté konce špargle odrežte a to, čo ostane, dobre umyte, usušte a ošúpte. Začnite asi tri centimetre pod hlavičkou, pri zelenej špargli nižšie. Následne ju vložte do osolenej vody – varte približne desať minút, aby sa nerozvarila. Vodu, kde sa špargľa varí, môžete dochutiť aj lyžičkou cukru či citrónovou šťavou, prípadne pridajte kôrku z chleba, ktorá zo špargle vytiahne horkosť.
Špargľu možno okrem varenia pripraviť rôznymi inými spôsobmi. K dispozícii sú známe recepty, ako špargľové rizoto alebo grilovaná špargľa zapečená so syrom, či menej známe pochúťky zo špargle.
V rámci denného diétneho menu si môžete na večeru pripraviť uvarenú špargľu so zemiakom a dresingom. Na obed si dajte šalát z miešanej zeleniny a špargle s vajíčkom a zálievkou a k tomu špargľovo-zemiakovú polievku bez smotany. Alternatívou môžu byť grilované kuracie prsia s varenou špargľou, omeleta z vajec a špargle, prípadne tuniakový šalát so špargľou a mixom zelených listov.
Zdravý, rozmanitý a chutný jedálniček na chudnutie plný chutných jedál z výživných surovín, špargľu nevynímajúc, nájdete v každom z našich redukčných programov. Na mieru vytvorené diétne programy sú zárukou redukcie hmotnosti a zároveň šetria energiu a čas, ktorý by ste museli stráviť vymýšľaním, prípravou a varením zdravých pokrmov.