Váš osobný kuchár už viac ako 13 rokov
Ohľadom zdravej výživy a stravovania koluje mnoho mýtov, medzi tie najhoršie však určite patrí tvrdenie, že zdravé stravovanie = drahé stravovanie. Tento mýtus ide však ruka v ruke s domnením, že na to, aby bola naša strava naozaj zdravá, musí obsahovať rôzne exotické superpotraviny či prémiové zdroje bielkovín.
Téme zdravého stravovania sme sa venovali už niekoľkokrát, zrejme najpodrobnejšie však v poslednom článku: Zdravé stravovanie - ako má naozaj vyzerať? Ak chceš teda zistiť viac o tom, aké sú základné princípy zdravého stravovania, ako by (ne)malo vyzerať a všetko ďalšie podstatné, určite si prečítaj aj spomínaný článok.
A teraz už späť k rozpočtom a šetreniu. Prečo zdravé stravovanie nemusí byť drahé? Existuje preto hneď niekoľko dôvodov, ktoré sme zoskupili do 4 nasledujúcich bodov:
Keď sa povie “zdravé/kvalitné bielkoviny” mnohí si okamžite predstavia kuracie prsia či lososa. Bielkoviny však možno nájsť aj v iných rybách, vajíčkach, strukovinách či mliečnych výrobkoch. A práve táto rozmanitosť nám umožňuje nielen nesmierne pestré, ale aj cenovo dostupné zdravé stravovanie.
Kombinovaním jednotlivých zdrojov získavame komplexné spektrum aminokyselín, ktoré je pri príjme bielkovín najdôležitejšie a v podstate aj určuje kvalitu bielkovín.
Zároveň tak všetky zdroje prijímame v primeranej miere a nehrozí nám žiadne riziko, spojené napríklad s nadmernou konzumáciou vajec (vysoký cholesterol), strukovín (nadúvanie, plynatosť) či červeného mäsa (cholesterol, tlak,...). NO A ZÁROVEŇ…
…vajíčka
…cícer, šošovica
…tvaroh, bryndza, tvrdé syry
…sója, tempeh
…sú nielen zdravé či chutné, ale aj lacné potraviny. Prudko stúpajúce ceny nielen kuracieho či hovädzieho mäsa a rýb (ako je napríklad losos) tak možno plnohodnotne a ekonomicky nahradiť napríklad takýmito alternatívami.
Superpotraviny sú suroviny s nadpriemerným obsahom a veľmi širokým spektrom nutričných látok, takže aj v malom množstve predstavujú výraznú podporu pre zdravie a sú tak cennou súčasťou zdravého stravovania. Čo ak by sme ti ale povedali, že superpotraviny nemusia byť len exotické a teda aj drahé? A že tvoje zdravé stravovanie môžeš podporiť aj lokálnymi a oveľa lacnejšími superpotravinami? Nevieš aké sú to? Tak potom určite nevynechaj ani náš článok, v ktorom sme sa venovali výhradne tejto téme: 7 bežných potravín, ktoré sú v skutočnosti super-potravinami.
Správne plánovanie a nakupovanie môže aj pri zdravom stravovaní pomôcť ušetriť niekoľko desiatok eur, a to pri každom nákupe. Stačí sa držať niekoľkých zásad:
Každému nákupu by malo predchádzať plánovanie nášho (zdravého) stravovania na najbližšie dni. Vďaka tomu budeme vedieť, čo naozaj potrebujeme a čo musíme teda aj naozaj kúpiť.
Pokiaľ nakupujeme s prázdnym žalúdkom, málokedy sa vyhneme emočnému nakupovaniu - do košíka vkladáme to, na čo máme práve chuť (tj. často niečo nezdravé), resp. potraviny, ktoré môžeme okamžite konzumovať. Nemyslíme pritom ekonomicky a často ani zdravo - riadime sa iba našimi pudmi.
Áno, mať plán je dôležité. Čo však vždy pomôže ušetriť zopár eur, je nakupovanie potravín v zľave. Ak sme napríklad plánovali variť šošovicovú polievku, no cícer je práve v zľave, môžeme pozmeniť náš jedálniček a ušetriť tak zopár eur tým, že si pripravíme cícerovú poTievku. Samozrejme, neplatí to takto vždy - pokiaľ sme plánovali kúpiť šošovicu, no našli sme v zľave keksíky, nevymeníme keksíky za šošovicu. ;-)
Mnohí z nás nedajú dopustiť na rôzne konkrétne produkty, od konkrétnej značky. Či už je to kečup alebo horká čokoláda, väčšina veľkých obchodov ponúka vždy aj svoju, cenovo dostupnejšiu alternatívu. Tú však často vyrába rovnaký výrobca, s rovnakým zložením pričom jediným odlíšením je len obal. Kúpou takýchto produktov teda nestratíme nič na kvalite či výživnosti, dokážeme však ušetriť nemalé finančné prostriedky.
Pokiaľ je našim cieľom naozaj zdravé stravovanie, v prípadoch, že máme k dispozícii obmedzený rozpočet (napríklad v dôsledku zvýšených cien), prvou oblasťou, v ktorej by sme mali robiť škrty, sú menej zdravé potraviny - sladkosti, slané pochutiny, sladené nápoje či alkohol. Namiesto toho by sme mali náš košík zaplniť najskôr zdrojmi bielkovín, kvalitnými obilninami, zdravými tukmi, zeleninou, ovocím a až potom, zostávajúci rozpočet využiť aj na tak veľmi populárne, hoci nutrične menej bohaté sladkosti či “slanosti”.
Zdravé stravovanie nemusí byť naozaj drahé. Stačí byť pripravený, nakupovať s rozumom (nie hladom) a porozmýšľať aj nad potravinami, ktoré sme možno doteraz obchádzali. Získame tak nielen eurá navyše, ale aj väčšiu pestrosť a lepší pocit zo samého seba.