Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Zdravé stravovanie a jesenné chudnutie

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

A je po lete. Odzvonilo horúcim dňom, melónom a rýchlosťou blesku sa vyparila aj chuť robiť pre seba čosi extra. Kamsi sa vytratil aj ten tlak spred leta vyzerať čo najúžasnejšie - veď kto by sa chcel strápňovať tými troma pneumatikami na miestnom kúpalisku? No ďakujem pekne - a po zvyšok roka si tak liečiť traumu u psychológa...

Zdravé stravovanie a jesenné chudnutie

NEDAJTE ŠANCU ZIMNEJ SLANINKE

Faktom je, že jeseň sa dovalila aj so svojím kufrom plným sychravých dní, počas ktorých sa pri troche šťastia teploty vyšplhajú na ,,pätnástku’’. Zákonite sa nám von nechce, sedíme teda doma pri telke a ,,kysneme’’. Niektorí tomu hovoria ,,zásoby na zimu’’, že keby náhodou... My predsa ale nie sme medvede, či?!

Je v záujme vlastnej psychickej pohody a pocitu vyzerať neodolateľne túto ,,misiu ,,maskovanie urastenej slaninky’’ pod hrubý štrikovaný sveter od babky a následné si stanovovanie novoročných predsavzatí ako ju ,,roztopiť’- zrušiť hneď na začiatku!

Celé leto sme mali nato dosýta sa vyrelaxovať - teraz prišla chvíľa nakopnúť naše lenivé ,,ja’’ a uvedomiť si, že byť štíhly nie je len synonymom neustáleho držania diét, dobrej kondície a zdravia, ale aj sebadisciplíny.

Nepopieram fakt, že chladné októbrové večery sú obrovským lákadlom ostať doma v teple pod dekou a pri sledovaní poslednej epizódy Paneláku si otvoriť balíček Slovakia chips so šunkou v ,,limitke’’. Aké je teda reálne percento úspešnosti, že si po zime nebudete kupovať ,,baloňák’’ o dve čísla väčší?

Úspešnosť je takmer stopercentná a pokiaľ si zavediete do denného režimu jesennú náladu a dodržíte pár tipov spojených so zdravým stravovaním, pôjde to ako po masle:

1. ZAČNITE CHODIŤ DO FITKA

Počasie si na jeseň robí čo chce. Teplo strieda chlad a do toho sa spustí poriadny lejak. Ak vás však nebaví behať pomedzi kvapky, kúpte si permanentku do najbližšieho fitnesscentra. Ak bude treba naučia vás cviky na chudnutie. Tam zaručene neprší, nefúka vietor, nepotrebujete dáždnik ani si kupovať funkčnú čiapku či čelenku. Členská kartička bude extra motiváciou zdvihnúť sa a ísť aj keď sa vám nechce - nenecháte predsa prepadnúť vaše ťažko zarobené korunky.

2. ZORGANIZUJTE SI S PRIATEĽMI VÝLET DO LESA

Listy hrajú všetkými farbami, vzduch je svieži a vy máte aspoň šancu prebrať posledné klebety. Dáte si ,,do tela’’, spálite kalórie a zároveň to pre vás bude relax. Je to ideálny spôsob ako odštartovať vaše chudnutie a tým motivovať ľudí okolo vás urobiť to isté.

3. STRAVUJTE SA ..SEZÓNNE’’

Vyhnite sa bufetovej strave a dajte si záväzok, že na vašom stole bude prevládať len racionálna výživa ako sezónna zelenina a ovocie:

- jablká: skrývajú v sebe tajomstvo jesenného chudnutia. Jedno jablko denne udrží vaše tukové bunky na uzde! Navyše: obsahuje vitamíny a vlákninu, ktorá dá telu pocit sýtosti.

Tip: namiesto Margotky si naordinujte jablko - celé, na kúsky alebo aj strúhané

- tekvica: má extrémne málo kalórií a telo ju ľahko trávi. Kde je napísané, že ju máme mať len ako dekoráciu na Halloween?

Tip: čakáte návštevu? upečte si tekvicový koláč s hrozienkami a uvidíte aký bude mať úspech

- brokolica: okrem vitamínu A a C má toľko vápnika ako pol plátku syru. Je obľúbená pri diétach vďaka obsahujúcej vláknine, keďže tá urýchľuje látkovú výmenu

Tip: zapekaná brokolica s kuracím mäsom zasýti a posilní

- reďkovka: má minimum tuku a vysoký obsah céčka

Tip: chlieb s maslom a kolieskami reďkovky je ideálny ako snack alebo večera

- orechy: tie nám teraz doslova padajú zo stromov, tak ich neváhajme pozbierať, keďže sú nevyhnutné pre náš zdravý jedálniček

Tip: doprajte si dezert tak ako ho robia praví Gréci. Do misky s jogurtom nasypte vlašské orechy a zalejte lyžicou medu

4. VRÁŤTE SA KU SVOJIM ZABEHNUTÝM NÁVYKOM

V praxi to znamená zjesť 5 malých porcií denne. Rozprúdi sa váš metabolizmus a postaví na štartovaciu čiaru vaše chudnutie. A už len ,,vystreliť a bežať’’.Nezabudnite! Len preto, že je chladno nemusíte znížiť dennú dávku tekutín. Optimálne je vypiť 8 pohárov vody a tým dopomôcť vášmu telu k odbúraniu tukových vankúšikov.

RADA NA ZÁVER:

Pokiaľ sa u vás doma nechystá tzv. ,,veľké sťahovanie vtákov,, do teplých krajín južnej Európy, neostáva vám nič iné len sa prispôsobiť miestnym poveternostným podmienkam. Október je všeobecne považovaný za depresívny mesiac a človek má nábeh cítiť sa ,,pod psa’’. Dobrá správa je, že vašu smutnú dušičku môžete rozveseliť len vy sami. Buďte v predstihu. Odštartujte prípravu na ,,plavkovú sezónu’’ už teraz a pravidelným cvičením vás tak uvoľnené endorfíny udržia v konštantne dobrej nálade. Jahodovú Milku vymeňte za zeleninový šalát, zbavte sa ĺudí okolo seba, ktorí sú 24 hodín denne prepnutí na znamienko mínus a myslite pozitívne.

Verte – neverte, úsmev na tvári je energia bez námahy a prvý krok k udržaniu si psychickej pohody, ktorá je nevyhnutnou podmienkou zdravej redukcie váhy.

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon