Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Uspávanka z taniera

Rady pre zdravie / 4. 12. 2018

Bojíte sa ľahnúť do postele, pretože viete, že spánok nepríde? Nervózne sa prehadzujete, počítate ovečky a popritom znepokojene kontrolujete ručičky na budíku? Nakoniec si pospíte vždy len niekoľko hodín? Naservírujte si sladké sny večer na tanieri. Poradíme ako. Prebdené noci majú na svedomí nielen kruhy pod očami, ale aj nepríjemnú podráždenosť a nesústredenosť v práci. Vyskúšajte si vrátiť sladké sny úpravou večere...

Uspávanka z taniera

Správna kombinácia potravín dokáže uvoľniť svaly a upokojiť myseľ. A aká večera vám zaspieva tú najlepšiu uspávanku?

Upokojte labužnícke chúťky – Namiesto mäska si na pár dní doprajte na večeru ovsenú kašu, ktorá patrí k najvýživnejším potravinám vôbec. Ovos obsahuje melatonín, ktorý pomáha znižovať stres a napätie. Pre nás, ktorí sme sa navyše rozhodli chudnúť nám aktívne látky z tejto obilniny pomôžu znižovať ukladanie tuku na bruchu ale aj v celom tele.Šetrne pripravené vločky – napríklad na pare - posilnia oslabený organizmus a dobijú ho koktejlom vitamínov a minerálov.

Zažeňte nočné mory – Večer sa vyhýbajte ostrým koreninám v jedlách. Ostré večere majú veľkú silu, dokážu vyvolať nočné mory a živé sny. Štipľavé jedlá síce pomáhajú zrýchliť metabolizmus, čo potrebujeme aj počas chudnutia. Ako bonus však tiež zvýšia telesnú teplotu a podporia činnosť mozgu. A preto nás v posteli prepadnú buď nočne mory alebo nepríjemná spoločníčka – nespavosť. 

Uvoľnite svaly - Počas dňa si pochutnávajte na potravinách bohatých na horčík. Hrá kľúčovú rolu pri príjemnom uvoľnení svalov a tým aj pri zaspávaní. Obsahuje ho väčšina orechov a semien, napríklad slnečnica, sezamové semienka či para orechy. Vaše telo ho nájde aj vo fazuli, šošovici, zelených fazuľkových strukoch a dokonca aj v niektorých druhoch rýb.

Upokojte dušu – Dajte na zaručené babské rady a večer si doprajte upokojujúci medovkový čaj. Prečo? Lebo pomáha „učičíkať“ napäté nervy, odstrániť podráždenosť a stres a navyše podporuje imunitu aj trávenie. Pre pokojnejší spánok odporúčali naše babičky vyrobiť si ľanové vrecúško, do ktorého schováme pár lístkov medovky a uložíme pod vankúš. Privolá nám sladké sny.

Uspávanka detských čias: Aj vám maminka ako dieťaťu na večeru pripravila aj teplé mlieko? Spomeňte si na bezstarostné detské chvíle a naservírujte si ho doma aj teraz. Teplé mlieko je totiž zdrojom aminokyseliny tryptofán, ktorá má uspávací účinok. Spolu s vápnikom donútia mozog preladiť na úsporný režim.

+ + + Odborníci radia cvičiť: Je dokázané, že pravidelné cvičenie počas dňa vás môže uchrániť pred nepríjemným, bezsenným prehadzovaním sa v posteli. A vedci dodávajú, že ak niekto počas dňa vykonáva aeróbne cvičenie, napríklad rýchlu chôdzi v prírode, beh, bicyklovanie, má šancu, že jeho telo bude spať presne toľko, aby sa dokonale zregenerovalo.Ak sa rozhodujete, či si pospíte o hodinku dlhšie, alebo radšej 60 minút venujete športu, vyberte si to druhé. Hodina cvičenia je podľa odborníkov pre telo cennejšia, ako hodina spánku navyše. Aké športy sú pre začiatočníkov na zhadzovanie zimných kíl najlepšie, o tom vám napíšeme o týždeň.

Sladké sny aj chudnutie!

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon