Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Urobte si poriadok v chladničke!

Rady pre zdravie / 10. 5. 2022

So správnym systémom chladnička lepšie funguje, predĺži sa jej životnosť, vyhadzujete menej potravín a jej usporiadaný obsah je krajší. Budete mať prehľad o tom, čo v nej máte a vždy je lepšie jedlo včas spotrebovať ako ho vyhodiť. V desiatich bodoch Vám ukážeme ako na to.

Urobte si poriadok v chladničke!

Zvyšky hotového jedla vždy spotrebujte najneskôr do dvoch dní.

Pozor však aj na to v akom stave ich do chladničky vložíte. Rozhodne nechajte jedlo dobre vychladnúť, lebo ak do chladničky vložíte vlažné alebo horúce potraviny, okamžite sa zvyšuje jej výkonnosť a tým pádom aj spotreba elektriny. Vlhkosť navyše prispieva k množeniu baktérii, je dobré sa jej vyvarovať. Hotovému jedlu patria v chladničke jej najvrchnejšie poličky. 

Potraviny bez obalu umiestnite do krabičiek.

Nenechávajte ich položené vedľa seba bez systému. V krabičkách a špeciálnych dózach jedlo dlhšie vydrží, je prehľadne uskladnené a nenapáchne jedno od druhého. Ziplock vrecká a alobal sú tiež dobrými pomocníkmi pri uskladňovaní potravín. Vždy prebaľte potraviny z originálnych obalov, syrom vymieňajte obal každý druhý deň.

Surové mäso nenechávajte v blízkosti potravín určených na konzumáciu.

S mäsom narábajte opatrne a do chladničky si uložte iba to, ktoré maximálne na druhý, tretí deň tepelne upravíte. Ostatné je vždy lepšie uskladniť v mrazničke. Nikdy nenechávajte surové mäso v blízkosti iných potravín. Aby vám vydržalo, vybaľte ho z pôvodného obalu, vložte ho do dózy, uzatvorte alebo prekryte fóliou. Mäso čiastočne zmení svoju farbu a stratí určité množstvo vody. Tento proces je prirodzený, neznamená, že je mäso pokazené alebo staré. Ak mäso marinujete, ponorte ho do omáčky celé, aby ste zabránili množeniu baktérií. Takéto mäso vydrží v chladničke aj dlhšie. 

Sledujte dátum spotreby, potraviny s kratším dátumom uložte dopredu. 

Vždy automaticky siahneme po potravinách, ktoré v chladničke vidíme. Preto je dobré, ak tie s kratšou dobou trvanlivosti uložíte dopredu a skôr spotrebujete. Tento systém výborne funguje najmä, ak potraviny z chladničky vyberá viac členov domácnosti. 

Chladničku majte vždy poloprázdnu – musí v nej prúdiť vzduch. 

Ak ju preplníte, prúdeniu vzduchu zabránite. Potraviny môžu nasiaknuť vôňou svojho suseda na poličke. Ťažšie sa v nej zorientujete a určite čakajte väčší účet za elektriku. Poloprázdna chladnička a poloprázdny tanier – to je správna cesta. 

Pečivo, ovocie a niektorá zelenina do chladničky nepatria.

Do chladničky nepatria: zemiaky, cibuľa, cesnak, niektoré ovocie: banány, melóny, citróny, jablká, ananás, paradajky, káva, čokoláda, zatvorené paštéty a plechovky, marmelády, lekváry a džemy, med, kečup, horčica, červené víno, alkohol, čili omáčka. Pečivo zabaľte do utierky a umiestnite do chlebníka alebo nechajte vonku. Ak ho máte veľa, radšej zamrazte. Banány, mango či ananás v chladničke stvrdnú a cibuľa so zemiakmi prežije lepšie v tmavej komore. 

Na spodné poličky uložte mäso a zeleninu, teplota nad plastovými boxmi je 2 až 4 stupne. 

Každé miesto chladničke má inú teplotu a tým pádom je vhodné pre iné druhy potravín. Najchladnejšie je naspodku chladničky,  smerom nahor teplota stúpa. Plastové boxy sú určené pre zeleninu, ktorú nemiešajte s ovocím a pred uskladnením neumývajte. Na spodnej poličke nechajte mäso, hydinu a ryby, ale dbajte na ich správne uskladnenie. 

Do stredu dajte údeniny a mliečne výrobky, oddeľte mäsové výrobky od mliečnych.

Na stredných poličkách v chladničke je zvyčajne 4 až 6 stupňov. Ideálna teplota pre otvorené paštéty, uvarené mäso, šunku, údeniny, maslo, margaríny, plátkové a tavené syry, jogurty a mlieko. Úplne najlepšie urobíte, ak jednu poličku vyhradíte mliečnym a druhú mäsovým potravinám. 

Do dverí vložte nápoje a vajíčka. Odložte ich špicou dole, na tupej strane sú póry a vajíčko cez ne prijíma kyslík.

Dvere s teplotou 10 až 11 stupňov sú najteplejším miestom v chladničke. Pokojne si tam naskladajte mlieko, vody, džúsy, biele víno. Vajíčka môžete v chladničke držať 3-4 týždne. 

Aspoň raz za mesiac chladničku dôkladne upracte. Teplá voda s octom dezinfikuje i pohlcuje pachy. 

Ľad a námrazu odstraňujte pravidelne a priebežne, pretože znižujú výkonnosť chladničky. Hĺbkovo ju vyčistite, ak treba, tak aj rozmrazte aspoň raz za mesiac. Vždy odstráňte plesnivé, pokazené potraviny a aj tie po záručnej dobe. Ak je na syre pleseň, vyhoďte ho celý, nielen napadnutú časť. 

facebook-icon