Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Tipy na zdravé letné stravovanie

Rady pre zdravie / 24. 5. 2021

Leto je plné krásnych vôní, chutí i farieb. Dovolenkujeme, grilujeme, chodíme sa kúpať…Prechádzame jednoducho na iný rytmus a s tým všetkým sa mení aj naše stravovanie.

Tipy na zdravé letné stravovanie

Práve leto je obdobie, kedy mnoho ľudí dáva ešte väčší dôraz na svoj výzor a všíma si aj najmenšie zmeny. Pokúsime sa preto podariť možno aj práve tebe,  ako si počas letných mesiacov udržať nielen pevné tvary, ale aj zdravie.

Pozor na dehydratáciu

Dehydratácia škodí celému organizmu - spôsobuje bolesti hlavy, škodí vnútorným orgánom i pokožke. V hraničných prípadoch môže viesť až ku skolabovaniu a jej hrozbu je preto nutné brať najmä v lete veľmi vážne. So správnou hydratáciou pomôže hneď niekoľko krokov:

  • zníž množstvo kofeínu/kávy

Leto je čarovné aj v tom, že máme prirodzene viac energie. Vstávanie je počas krásnych teplých rán podstatne jednoduchšie a pekné počasie motivuje k pohybu v exteriéri, čo nás takisto dobíja energiou. Nebolo by preto na škodu obmedziť aspoň z časti svoj denný príjem kávy/kofeínu. Nielenže ho počas leta potrebuješ menej, ale zároveň tak pomôžeš telu vyhnúť sa dehydratácii. Svoj milovaný horký nápoj skús vymeniť napríklad za osviežujúce domáce ľadové čaje.

citrónová limonáda s bylinkami - svieže letné osvieženie

  • vyhni sa alkoholu a mixovaným drinkom

K letu bezpochyby patria aj rôzne párty či dovolenky, ktorých bežnou súčasťou je aj alkohol a alkoholové drinky. Alkohol však podobne ako kofeín dehydruje a navyše v sebe skrýva aj množstvo prázdnych kalórií, ktorých objem ešte znásobujú sladené prísady ako napríklad rôzne džúsy či kolové nápoje. Samozrejme netvrdíme, že by si tieto chutné drinky mal/a z jedálnička vymazať úplne - určite však nabádame k opatrnosti.

Pozor na cukor

Cukor je rovnako chutný a lákavý ako aj zákerný a nebezpečný. Jeho vysoká konzumácia sa prejavuje nielen priberaním, ale dehydratáciou celého organizmu a zbytočným zvyšovaním prijímaného množstva kalórií. Okrem už spomínaného alkoholu či sladených nápojov ho však nájdeme aj v typických letných sladkostiach ako je napríklad zmrzlina či veľmi populárne ľadové kávy a podobne. 

žena so zmrzlinou

Ako naopak zvýšiť množstvo tekutín?

  • sezónna zelenina a ovocie sú TOP

Melóny, rajčiny, uhorky, cukety, broskyne, bobulové ovocie, listová zelenina a množstvo ďalších. To sú nielen skvelé zdroje vitamínov či antioxidantov, ale aj vody. Najmä spomínané uhorky, melóny či cukety sú z veľkej časti tvorené vodou a ich konzumáciu svoj organizmus nielen nasýtiš, ale aj hydratuješ. 

Pozor! Nezabudni ovocie a zeleninu konzumovať v rozumnom pomere. Aj keď je konzumácia ovocia určite zdravšia ako konzumácia obyčajných sladkostí, stále sa jedná o jednoduché cukry, ktoré vo veľkom množstve škodia - bez rozdielu, či si ich prijal vo forme ovocia alebo zmrzliny.

Celkové nastavenie stravy

Nie nadarmo sa hovorí, že cez leto je lepšie stravovať sa ľahšie a možno aj striedmejšie. Ľahká a o čosi menej kalorická strava ti pomôže vyvážiť nárazové prehrešky v podobe grilovačiek či dovolenkového pôžitkárstva a navyše aj samotný organizmus si pýta menej energie.

ryba zelenina bylinky - letne stravovanie

V lete totižto nepotrebuje vyrábať teplo, práve naopak - k chladeniu spotrebuje množstvo tekutín, na ktoré by si sa práve mal/a sústrediť. Pomôže aj samotná príroda - stačí využiť lokálne trhy a predajne s čerstvým ovocím a zeleninou, kde nájdeš už spomínanú zeleninu a ovocie s množstvom tekutín, navyše aj vo výbornej kvalite a dostupnej cene.

  • chudé bielkoviny a celozrnné potraviny sú tvojimi pomocníkmi

Kvalitné zdroje bielkovín ako kuracie mäso, vajíčka či strukoviny sú ideálnymi potravinami na dlhotrvajúce zasýtenie žalúdka, čo ti pomôže aj v snahe odolať “nástrahám” a lákadlám letných mesiacov. Celozrnné potraviny obsahujúce komplexné sacharidy ti zase zabezpečia stabilný prísun energie a taktiež aj veľmi potrebnú vlákninu. Tá okrem iného aj reguluje  vstrebávanie cukru a v lete je jej dostatočný príjem tak veľmi dôležitý.

TIP NA ZÁVER

CHCEŠ EŠTE PRED LETOM RÝCHLO ZHODIŤ  ZOPÁR KÍL? EXTRÉMNE CHUDNUTIE MÁ SVOJE ÚSKALIA. AK NA TO CHCEŠ ÍSŤ RÝCHLO, ALE ZÁROVEŇ AJ ZDRAVO, URČITE SA POZRI NA NAŠU NOVÚ LETNÚ ÚČINNÚ DIÉTU. 

facebook-icon