Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Potraviny, ktoré vám pomôžu zmierniť predmenštruačné výkyvy nálad

Rady pre zdravie / 20. 8. 2021

Do menštruácie ostáva niekoľko dní. To, že nie ste vo svojej koži, cítite nielen vy, ale aj vaše okolie. Viete, čo sa deje. Predmenštruačný syndróm ako vyšitý. Každomesačným výkyvom nálad môžete prejsť cez rozum. Ukážeme vám, ktoré potraviny vám v tom pomôžu!

Potraviny, ktoré vám pomôžu zmierniť predmenštruačné výkyvy nálad

1. Ryby, rybky, rybičky

Losos, sardinky, slede, tuniak. Viete, čo majú tieto ryby spoločné? Vysoký obsah vitamínu D. Okrem neho obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny. Aj tie dokážu zmierniť výkyvy nálad. Pokiaľ viete, že sa blíži inkriminované obdobie, zásobte sa rybami.

2. Brokolica

Brokolica dusená na pare? Asi je to to posledné, na čo máte chuť. Pri PMS má drvivá väčšina žien chuť skôr na pochutiny, ktoré sú na míle vzdialené od zdravej výživy. Skúste sa však premôcť. Brokolica sa skutočne ocitla v poprednej línii v boji proti PMS. Obsahuje vápnik, vitamín C, B6 aj E. Práve táto zmes pomáha upokojiť rozbúrené hormóny. Ak mesiac čo mesiac zápasíte s PMS, zaraďte si do jedálnička čo najviac listovej zeleniny.

brokolica na tanieri

3. Avokádo

Avokádo ľudia buď milujú, alebo neznášajú. Ak patríte do prvej skupiny, jeho konzumáciou získate skvelého spojenca v boji s PMS syndrómom. V čom tkvie jeho hlavná výhoda? Avokádo je výborný zdroj draslíka, vďaka čomu odvádza z tela prebytočný sodík a tekutiny. Taktiež konzumovaním tejto (super)potraviny telu zabezpečíte zdravé tuky, čím zvýšite pocit sýtosti. Vďaka tomu nebudete mať nutkanie mesiac čo mesiac vyrabovať celú chladničku.

4. Nízkotučný jogurt

Ráno robí deň. Dokonca to platí aj pár dní pred menštruáciou. Dajte si na raňajky nízkotučný jogurt, ktorý si môžete ochutiť obľúbeným ovocím, semiačkami a medom. Zabezpečíte si tým dostatok vápnika, ktorý vaše telo potrebuje ako soľ. Viaceré štúdie potvrdili, že strava bohatá na vápnik a vitamín D znižuje výkyvy nálad až o 40 percent.

nízkotučný jogurt, ovsené vločky, orechy, bobuľové ovocie

5.Voda

Bublinkové farebné nápoje plné cukru vám s PMS syndrómom nepomôžu. Skôr naopak. Pridaný cukor vám len zhorší výkyvy nálad. Čistá voda robí zázraky. Dbajte o to, aby ste vypili aspoň 2 litre čistej vody denne. Máte problém vypiť čistú vodu? Ochuťte si ju citrónom, mätou alebo kúskami nakrájanej uhorky. Dostatočný pitný režim zmierni nielen nafukovanie a zažívacie problémy, ale zlepší sa vám aj nálada. A o to predsa ide.

6.Kvalitná horká čokoláda

Nie je sladkosť ako sladkosť. Lacné čokolády, zákusky a zmrzlinu nahraďte kvalitnou horkou čokoládou s vysokým obsahom kakaa. Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu, znižujú riziko vzniku civilizačných ochorení a taktiež zmierňujú PMS. Samozrejme, ani s kvalitnou čokoládou to netreba preháňať. Jeden kúsok čokolády je viac než dosť!

horká čokoláda, orechy, sušené ovocie

Extra tipy

Dlhodobo zdravé stravovanie hrá v boji proti výkyvom nálad kľúčovú úlohu. Okrem toho vám môže pomôcť:

  • nájdite si chvíľku pre seba: vykašlite sa na upratovanie. Psychická pohoda je to naj.
  • športujte: nemusíte zabehnúť maratón. Aj prechádzka v okolí sídliska vám môže zlepšiť náladu
  • spite: spánok lieči. Pamätáte sa, ako vám to prízvukovali rodičia?
  • nesoľte: prebytok soli zbytočne zadržiava vodu v organizme
  • nalaďte sa na pozitívnu vlnu: život je príliš krátky na to, aby ste sa trápili pre maličkosti.

Michaela Galambošová

facebook-icon