Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Stravovanie na dovolenke

Rady pre zdravie / 15. 7. 2019

Väčšina z nás opúšťa na dovolenke svoj pohybový a stravovací režim. Často sa stáva, že sa z dovolenky vraciame o nejaké to kilo ťažší, pretože si radi pochutnáme na langoši, hranolčekoch, klobáske či inom „fastfoodovom“ jedle. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako sa tomu tento rok vyhnúť a jednoducho si pripraviť vlastnú zdravú stravu na celý deň.

Stravovanie na dovolenke

Raňajky

Základom raňajok je kvalitné pečivo a chlieb. Zaobstarajte si kváskový chlieb, ktorý vydrží čerstvý aj niekoľko dní. Dobrou voľbou je aj knäckebot alebo celozrnné tortilly.

A čo k tomu? Ak máte k dispozícii chladničku, určite si pribaľte maslo, plátkové syry (tie vydržia aj dva dni bez toto, aby boli uložené v chladničke) a zeleninku. Ak stanujete v lese a chladničku nemáte, zaobstarajte si nátierky z obchodu so zdravou výživou, vyrobené zo strukovín, tofu a pohánky, ktoré si nevyžadujú skladovanie v chlade.

Ak uprednostňujete sladké raňajky, stačí, ak si so sebou pribalíte ovsené vločky, sušené ovocie a oriešky, ktoré potom len zalejete horúcou vodou – a kaša je na svete. Môžete do nej pridať aj jogurt či tvaroh. Druhou možnosťou sú instantné kaše – vyberajte také, ktoré majú najmenej cukru.

Desiata

Pokiaľ ide o desiatu, najjednoduchším riešením je ovocie, ktoré môžete skombinovať s orieškami. Vhodné sú aj celozrnné sušienky a proteínové tyčinky (čítajte však zloženie).

Obed a večera

Ak sa v blízkosti nachádza reštaurácia s pestrou ponukou zdravých jedál, máte vyhraté. Ak nie, hlad vám zaženie napríklad konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, ku ktorej pridáte nakrájanu čertsvu zeleninu - rajčiny, uhorky, reďkovku, kaleráb. Ako prílohu vyskúšajte celozrnný kuskus – stačí ho len zaliať horúcou vodou. Výborným riešením sú aj sterilizované strukoviny (cícer, fazuľa) alebo zavarené jedlo z domova. Vo farmárskych predajniach zoženiete tiež hotové jedlá vo vrecúškach alebo mištičkách, ktoré ani nie je potrebné skladovať v chladničke.

facebook-icon