Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Relax, oddych po cvičení

Rady pre zdravie / 16. 10. 2019

Účinná regenerácia po tréningu je vzdialená možno len o jeden pohár vody. Pitie vody počas tréningu je automatické, no pitie tekutín aj po fyzickej aktivite by malo byť rovnako samozrejmé.

Relax, oddych po cvičení

Voda

Ďalším spôsobom, ako využiť účinky vody proti svalovej horúčke či únave, je absolvovať po cvičení ľadový kúpeľ alebo sprchu. Ak sa na to cítite, dajte si po cvičení sprchu, počas ktorej sa budete striedavo dve minúty sprchovať teplou vodou a 30 sekúnd studenou vodou.

Strava, strečing

Nezabúdajme ani na stravu. Treba siahnut po kvalitných bielkovinách, ktoré podporujú regeneráciu svalov a rast svalov. Strečing je naozaj nepostrádateľný po každej fyzickej aktivite. Vynikajúco uvoľňuje stuhnuté svalstvo a pomáha predchádzať prípadným úrazom. Ak ste si doteraz nezaradili strečing do cvičebného plánu, určite to neodkladajte. Účinným spôsobom strečingu môže byť aj joga. Pomáha zvýšiť flexibilitu, posilniť rovnováhu a psychickú pohodu zároveň. Počas spánku telo uvoľňuje rastové hormóny, ktoré pomáhajú svalom rásť a podporujú spaľovanie tukov.

Spánok

V noci sú niektoré funkcie tela nečinné, preto má organizmus dosť času na opravu poškodených tkanív. Čím kvalitnejšie spíte, tým lepšia je regenerácia vašich svalov. 

facebook-icon