Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Prerušovaný pôst - čo je to, ako funguje, aké má výhody?

Tipy diét / 23. 12. 2021

Prerušovaný pôst, nazývaný aj prerušovaná hladovka alebo intermittent fasting, si získava čoraz väčšiu popularitu po celom svete. Niet sa ani čomu čudovať - jedná sa o pomerne jednoduchý spôsob, ktorý pri dodržaní 2 základných pravidiel môže naozaj priniesť želané výsledky. Aké sú to?

Prerušovaný pôst - čo je to, ako funguje, aké má výhody?

Najskôr jeden dôležitý fakt: prerušovaný pôst nie je diéta - nemá dané zásady, ako by mala strava vyzerať, aký by mal byť podiel jednotlivých makroživín či aké potraviny by mali byť zaradené/vynechané. 

Vo svojej podstate je prerušovaný pôst len jednoduché striedanie 2 fáz - fázy jedenia a fázy pôstu. Zrejme najobľúbenejším formou prerušovanej hladovky je 16:8 - 16 hodinový pôst a 8 hodinové okno, určené na príjem energie, tj. kalórií. 

Tvoj deň teda môže vyzerať nasledovne: po zobudení piješ iba čistú vodu alebo nesladený čaj, o 12:00 začneš konzumovať stravu a najneskôr o 20:00 si dáš posledné jedlo. Následne sa začne zase fáza pôstu, ktorá bude trvať až do 12:00 nasledujúceho dňa.

Prerušovaná hladovka teda umožňuje úplne ľubovoľnú formu stravovania (keto, vegan, IIFYM,...) pokiaľ sú dodržané už spomínané 2 zásady - strava je prijímaná iba počas na to vyhradeného okna a nie je prekročený určitý objem kalórií. Ak si teda niekto myslí, že po 16 hodinách pôstu môže zjesť jedlo v trikrát väčšom objeme ako zvyčajne, mýli sa. Intermittent fasting neumožňuje konzumovať viac jedla ako obyčajná diéta - len obmedzuje čas, počas ktorého je možné stravu prijímať.  

Ako funguje prerušovaný pôst v krabičkovej forme?

Každý deň ti doručíme 2 veľké jedlá - hlavný chod (obed) a druhé veľké jedlo (vhodné ako raňajky, aj ako večera), doplnené o ďalšie 1-2 menšie pokrmy (dezerty, polievky, prípadne iné formy rýchlej desiaty/olovrantu). Ty sám/sama si potom zvolíš, či budeš jesť od rána do obeda, od obeda do večera alebo v inom ľubovoľnom formáte (dôležité je dodržať formu 16:8).

Aké výhody má prerušovaný pôst?

Zrejme najväčšia výhoda má skôr psychologický charakter. Prerušovaná hladovka nastavuje veľmi jasné pravidlá - ak človek vydrží 16 hodín nejesť (napríklad od 20:00 do 12:00), počas nasledujúceho 8-hodinového okna môže jesť častejšie (alebo väčšie porcie) ako keby si stravu rozdelil na celý deň. Vo svojej podstate je to naozaj jednoduchý princíp - čím viac si odoprieš teraz, o toľko viac budeš môcť skonzumovať neskôr.

Mnohým ľuďom pritom naozaj nevyhovuje raňajkovať a vydržať do 12:00 bez akéhokoľvek jedla pre nich nie je problém. Získajú tým akúsi výhodu (zostane im viac kalórií na neskôr) takže následne môžu svoj hlad uspokojiť väčšou porciou na obed, olovrant či večeru. V konečnom dôsledku tak nemajú pocit, že “dietujú”, pretože si mohli dopriať niekoľko veľkých pokrmov.

Prerušovaný pôst však má samozrejme aj iné výhody, niektoré z nich však nemusia platiť u každého. Sú to napríklad: 

  • vyššia produkcia testosterónu
  • u niektorých jedincov lepšie sústredenie
  • šetrenie času - nie je nutné neustále “riešiť” stravu
  • klesá a ustáľuje sa hladina inzulínu 
  • obnova buniek, lepšia regenerácia  
  • anti-aging účinky

Má prerušovaná hladovka aj nejaké nevýhody?

Problém nastáva vtedy, ak je dlhší časový úsek bez akéhokoľvek prijímania energie príliš náročný a vedie k následnému nekontrolovateľnému prejedaniu sa. Prerušovaná hladovka vtedy stráca svoj význam, pretože prekročiť odporúčaný denný príjem kalórií, hoci aj pri jednom pokrme (najmä aj stravu konzumujeme v zhone a bezmyšlienkovito), nie je vôbec náročné. Intermittent fasting tak neodporúčame ľuďom, ktorí majú problém ústrážiť svoj hlad a sú náchylní na prejedania sa.

Prerušovaný pôst nie je vhodný ani pre tých, ktorí sa snažia budovať svalovú hmotu. Je síce pravdou, že hladovka môže viesť k zvýšenej produkcii testosterónu, k tvorbe svalov je však potrebných oveľa viac faktorov. Jedným z nich je napríklad glykogén, ktorý naše telo získava práve zo stravy. Ak takáto energia chýba, telo začne siahať po glykogéne vo svaloch, takže zamýšľaný účinok môže byť nakoniec úplne opačný.

Pre koho je prerušovaný pôst vhodný?

Prerušovaný pôst odporúčame každému, kto potrebuje jasne vymedzené, no pritom jednoduché pravidlá pre svoje stravovanie, obľubuje skôr menší počet porcií s väčším objemom a nevadí či dokonca vyhovuje mu dlhšie obdobie bez akéhokoľvek prijímania energie.

Program PRERUŠOVANÝ PÔST nájdeš už aj v našej ponuke od 10.1.2021!

facebook-icon