Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Pauzy počas homeofficu. Ako z nich vyťažiť čo najviac?

Rady pre zdravie / 25. 6. 2021

Home office. Slovíčko, ktoré nadobudlo počas krízy celkom nový význam. Vyzerá to tak, že aj po prekonaní pandémie bude z home officu pracovať viac ľudí ako tomu bolo pred pred ňou. Niektorí ho milujú, iní nenávidia. Či už patríte do jednej alebo druhej skupiny, mali by ste spôsobu ako trávite svoj deň počas home office-u venovať pozornosť.

Pauzy počas homeofficu. Ako z nich vyťažiť čo najviac?

Spoznávaš sa?

Ráno vstaneš, ešte so zalepenými očami si spravíš kávu, v pyžame si sadneš za počítač a o 12:00 (v lepšom prípade) zistíš, že si sa neodlepil/a od počítača, bez jedla a energie na zvyšok dňa.

Alebo ťa, naopak, zaujíma všetko naokolo. Neutretý prach na poličke, susedia, čo sa rozprávajú na chodbe, pes, ktorý šteká pod oknom alebo seriál, čo ide v televízii. 

Vidíš sa v niektorej z tých situácií? V tom prípade, by ti mohlo pomôcť správne plánovanie a trávenie páuz počas home office-u. 

(Ne)Vytvor si rutinu

Vstávaj, jedz, pracuj v približne tom istom čase a hlavne: Dávaj si pauzy! Rutina je tvoj najlepší kamarát. Ohľadom páuz počas práce je toľko teórií, koľko je ľudí na tomto svete. Niektorí hovoria o tom, že pre produktivitu a hlavne telo je ideálna pauza aspoň každých 50 minút, iní preferujú nerušenú prácu 2 hodiny vkuse. Ako sa v tom vyznať?

žena leží na gauči s notebookom na kolenách počas home office

Je to jednoduché a zároveň zložité. ;) Odsleduj si aký model vyhovuje práve tebe. Naštuduj si rôzne teórie, navnímaj si, ktorá ťa oslovuje najviac a jednoducho ju vyskúšaj v praxi. Avšak pozor! Zároveň v tom ostávaj otvorená/ý a počúvaj svoje telo. Pauzu si daj, keď to naozaj potrebuješ. Pamätaj - všetky teórie či nástroje majú byť našimi pomocníkmi, no my by sme nemali byť ich otrokmi. ;) Poznáš ten stav, keď ti niečo nejde? Keď vieš, že teraz na tom budeš makať 2 hodiny a inokedy by to bolo 30 minút? To je presne čas, kedy si treba dať pauzu, prejsť na niečo menej náročné alebo s prácou na daný deň seknúť úplne. Opačný stav je, keď si vo  „flow“  a dokážeš efektívne pracovať aj 2 hodiny v kuse a umelé prerušenie naplánovanou pauzou by tento stav zničilo.

Tiež je dobré si odpovedať na otázku, či si ranný alebo poobedný (prípadne večerný) typ človeka. Mne najviac funguje pracovať sústredene hneď z rána. Nesmie ma však predtým nič iné vyrušiť a odviesť moju pozornosť. Preto keď som doma, tak po rannej rutine prechádzam rovno k plánovanej úlohe. Bez toho, aby som kontrolovala maily či sociálne siete. 

Efektívny oddych počas pauzy

Už spomínané pauzy niektorí ľudia trávia tým, že si dajú kávičku, cigaretku, pustia si jednu časť obľúbeného seriálu alebo scrollujú na sociálnych sieťach. Sú však aj iné možnosti, ktoré ti môže pomôcť byť zdravším a výkonnejším.

muž pije espresso na terase v kaviarni počas pracovnej pauzy

Ak máš pocit, že ti dochádza energia, nevieš sa sústrediť alebo si jednoducho chceš dať v pracovnom nasadení oddych, môžeš siahnuť po rýchlej a jednoduchej meditácii. Za pár minút si odpočinieš, uvoľníš napätie a vytvoríš tak priestor pre novú energiu do ďalšej práce či iných činností, ktoré na teba ešte čakajú. 

Túto meditáciu je možné vykonávať v sede, s opretým a vystretým chrbtom. Telo a myseľ sa ti však najviac poďakuje, keď im dáš úplný oddych a na tých pár minút si ľahneš na chrbát. Hlavu si môžeš podložiť zrolovaným uterákom alebo nízkym vankúšikom. Pod seba a na seba si daj deku - mal/a by si sa cítiť tak pohodlne, až úplne zabudneš, že máš fyzické telo. 

Potom si už len pusti túto meditáciu a uži si to. :)

Vyskúšajte aj viac podobných meditácií úplne zadarmo na stránke meditovat.online

Extra tip pre efektívny oddych: MODS

Skvelou pomôckou na efektívne využitie prestávok, nech ich už preferuješ dlhšie alebo kratšie, je tzv. MODS. MODS je skratka štyroch anglických slov: Moving (pohyb) - Outside (exteriér/vonku) - Detachment (odlúčenie - v tomto prípade od počítača, mobilu či iných technológií) - Social (spoločenský). 

Aby si svoju prestávku strávil/a naozaj efektívne (to znamená - oddýchol si a zrelaxoval), stačí ak vždy využiješ aspoň 2 zo spomínaných 4 častí MODS. Môžeš napríklad ísť na krátku prechádzku po okolí (moving + outside) alebo len vyjsť von, sadnúť si na najbližšiu lavičku a zavolať niekomu blízkemu (outside + social). 

Ak je s tebou doma aj tvoj partner/partnerka, vyhraďte si tento čas na to, aby ste si dali úplnú pauzu od displejov a technológií (detachment) a porozprávali sa o tom, čo budete robiť po práci (social).

...a ešte tip na podporu sústredenia

Na podporu sústredenia vznikol tiež jeden super projekt. Slovenskí hudobní producenti vytvorili špeciálnu skladbu s binaurálnymi beatmi. Táto skladba môže zlepšit tvoju koncentráciu a navyše, jej zakúpením prispeješ na pomoc ľuďom s poruchami sústredenia.

Júlia

facebook-icon