Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Obvod pása je najlepším ukazovateľom zdravia. Prečo?

Rady pre zdravie / 20. 4. 2022

Vedel/a si, že na to, aby sme sa stali “zdravšou” verziou samého seba, sa naša váha nemusí vôbec zmeniť? Toto tvrdenie nie je naším revolučným objavom, ale overeným a štúdiami dokázaným faktom, o ktorom doktori či výživoví poradcovia vedia už celé roky. Mnoho ľudí sa však i napriek tomu stále zameriava len na váhu.

Obvod pása je najlepším ukazovateľom zdravia. Prečo?

Zoberme si nasledujúci príklad:

Jana a Eva majú podobnú výšku aj váhu. Obe ženy sa rozhodnú schudnúť. Tá prvá sa rozhodne vydať cestou zdravej stravy a cvičenia, tá druhá sa sústredí len na zredukovanie kalórií. O niekoľko mesiacov sa obidve ženy znovu odmerajú a zistia, že zatiaľ čo Jana takmer nič neschudla, Eva “zhodila” množstvo kíl. 

Prečo ale i napriek tomu bolo Janine chudnutie úspešnejšie?

Jana vyzerá štíhlejšie, zdravšie a celkovo vitálnejšie. Eva na druhej strane, má stále rovnako veľké bruško a aj napriek nižšej váhy vyzerá opticky stále rovnako, možno dokonca horšie. 

Je tomu tak preto, že zatiaľ čo jedna zredukovala predovšetkým tukové zásoby a nahradila ich svalmi (Jana), druhá žena (Eva), ktorá sa sústredila len na samotnú váhu, stratila množstvo váhy zo svalov, kostí a už oveľa menej z tukov. Výsledok je teda taký, že hoci sa váha pohla smerom dole, tuky, ktoré obaľujú ľudské orgány a hromadia sa najmä v oblasti brucha, zostali v podstate rovnaké. To znamená, že rôzne riziká spojené s nadbytočným tukom (infarkt, vysoký tlak, cukrovka, problémy s kĺbmi) vôbec nezmizli, práve naopak - vzhľadom na chýbajúce svaly a oslabené kosti sa môžu prejaviť aj rôzne ďalšie problémy.

Prečo váha nie je ideálny ukazovateľ zdravia

Samotná váha teda určite nie je vhodným ukazovateľom progresu. “Nadváhou” môže trpieť aj človek, ktorý má minimum tuku a množstvo svalov. Pri nadváhe a obezite sú však nebezpečné práve tukové zásoby. 

Na rozdiel od spomínaného človeka s “nadváhou”, ktorého hmotnosť však pochádza najmä zo svalov, zvýšené riziko chorôb spojených s nadmernými zásobami podkožného tuku môžu ohrozovať aj jedinca, ktorý je podľa samotnej váhy v poriadku a teda zdravý. 

Ako zistiť zdravotný stav? Cez obvod pása

A práve tu je nesmierne praktickým pomocníkom obvod pása. Aj pri relatívne normálnej hmotnosti dokáže okamžite a jednoducho odhaliť nadbytok tukových zásob v tej najmenej vhodnej oblasti. Zmerať si ho môžeš veľmi jednoducho - odporúčaným miestom pre meranie je stred medzi vrcholom panvovej kosti a spodkom rebier, prípadne cca. 2-3 cm nad pupkom.  

Pokiaľ máš údaj o obvode svojho pása už k dispozícii, môžeš si veľmi jednoducho vypočítať ďalší dôležitý údaj, a to pomer pása a výšky (tj. obvod pása v cm delený výškou v cm). Pokiaľ je tento údaj menší ako 0,5, je všetko v poriadku. Pokiaľ je však vyšší ako 0,5, znamená to už zvýšené riziko. V prípade, že číslo je dokonca vyššie ako 0,6, je toto riziko už naozaj vysoké. 

Ako znížiť obvod pása?

Ako sme už naznačili, ideálnym spôsobom pre chudnutie je kombinácia zdravej stravy a cvičenia. Pokiaľ sa budeš držať týchto dvoch vecí, tvoj pás a s ním aj tvoje zdravie sa budú zlepšovať každým týždňom, či dokonca dňom. Pamätaj, že váha sa nemusí pritom vôbec meniť. 

Prečo sú zdravá strava a cvičenie najlepšími nástrojmi na chudnutie?

Pretože zdravá strava

  • dodáva energiu a výživné látky, vďaka ktorým telo regeneruje a posilňuje svoju imunitu
  • umožňuje zahnať hlad pri zachovaní prijateľného kalorického príjmu (tj. veľký objem a málo kalórií)
  • znižuje únavu a umožňuje rozložiť energiu rovnomerne na celý deň

Pretože cvičenie

  • zvyšuje energetický príjem (spaľovanie kalórií a teda aj tukov) 
  • je základným predpokladom pre budovanie svalov
  • podporuje zdravie kardiovaskulárnej či dýchacej sústavy a zlepšuje tak celkové fyzické zdravie
  • má blahodárne účinky na psychické zdravie, znižovanie stresu a únavy

Cvičenie za teba bohužiaľ nikto nevykoná. Nemusíš sa však báť - pokiaľ si sa doteraz pohyboval/a len minimálne, aj pravidelná prechádzka či pobyt v prírode môže predstavovať výrazný posun vpred. 

Stravu už našťastie môžeš zveriť do rúk niekoho iného. Niekoho, kto ju pripraví podľa tvojich potrieb a mier, chutnú, čerstvú, vždy správne rôznorodú a vyváženú. Tebe potom zostáva už len pripravenú stravu skonzumovať a užívať si všetky jej benefity. 

Bez varenia, bez upratovania, bez starostí. Obvod pása menší o niekoľko centimetrov môžeš mať ešte toto leto. Lepšie a zdravšie budeš nielen vyzerať, ale aj sa citíť. Zaujala ťa takáto predstava?  

schudni s krabičkovou diétou už za jeden mesiac

facebook-icon