Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov

Košík je prázdny

Jednoduchý trik ako schudnúť aj bez diéty

Rady pre zdravie / 10. 6. 2022

Základným princípom, ktorý je príznačný pre akúkoľvek diétu, nie je samozrejme nič iné ako “prijaté kalórie-spálené kalórie”. Bez kalorického deficitu jednoducho nie je možné chudnúť. Všetky diéty či štýly stravovania pri tom využívajú rôzne metódy, ako dosiahnuť, aby bol náš denný kalorický príjem nižší ako výdaj a umožnil tak redukovať tukové zásoby.

Jednoduchý trik ako schudnúť aj bez diéty

Vedel/a si však, že existuje spôsob, ako schudnúť bez nutnosti akýchkoľvek zmien v strave či dodatočnej pohybovej aktivity? Áno, aj tento spôsob stojí na princípe, že musíme prijať menej kalórií než koľko dokážeme spáliť. 

Jeho výhodou však je, že ti dokáže pomôcť schudnúť bez ohľadu na to, či ješ kuracie prsia so šalátom alebo palacinky s nutelou.

Vedomé jedenie alebo mindful eating

Ako sme si spomenuli už aj v predchádzajúcom článku, základom (ne)zdravého stravovania je nielen ČO jeme, ale taktiež aj KOĽKO jeme. A práve tu dokáže byť nesmierne praktickým pomocníkom vedomé jedenie. V čom spočíva jeho čaro?

Vedomé jedenie predstavuje konzumáciu pokrmov či nápojov takým spôsobom, pri ktorom je celá naša pozornosť sústredená práve na dané jedlo. To znamená, že stravu nielen prijímame, ale vnímame ju aj ostatnými zmyslami a teda v danej chvíli je celé naše vedomie sústredené len na ňu. 

srdce s kriedovým nápisom "vedomé jedenie", okolo je zelenina

A práve tu začína sled krokov, vďaka ktorým nám mindful eating umožňuje chudnúť aj bez zmien v samotnej strave.

  1. Strave venujeme viac pozornosti = dôkladnejšie ju prežúvame

Prežúvanie je pre naše trávenie nesmierne dôležité, pretože mechanicky rozkladá stravu na menšie kúsky a zároveň ich zmiešava so slinami, ktoré obsahujú látky zodpovedné zase za chemické rozkladanie. Ak teda strave a každému sústu venujeme dostatok času, odzrkadľuje sa to na efektívnejšom, menej náročnom a tak aj rýchlejšom trávení.

  1. Pomalšie jedenie = menej jedenia

Pokiaľ jeme príliš rýchlo a stravu len bezmyšlienkovito hltáme, naše telo častokrát nestihne ani zaregistrovať, že sme začali jesť, hoci sme už stihli zjesť celú porciu. Kým si však telo uvedomí, že už prijalo dostatok energie, nutkanie jesť ďalej nás dovedie k ďalšej a ďalšej porcii. Pomalé (vedomé) jedenie tak dáva nášmu telu čas a priestor, aby si uvedomilo, čo sa v ňom práve deje a kedy je vhodný čas prestať. Keď teda praktizujeme mindful eating, dokážeme lepšie rozlišovať medzi fyziologickým (skutočným) hladom a tým, ktorý existuje len v našej hlave a tlačí nás do zbytočného prejedania sa.

  1. Menej jedenia = menej kalórií

Ako asi už každý z nás vie, menšie porcie (prípadne ich menší počet) tej istej stravy musia zákonite viesť aj ku menšiemu kalorickému príjmu. Keďže však každé jedlo konzumujeme pomalšie, telo dokáže lepšie odhadnúť, koľko stravy naozaj potrebujeme. Vďaka tomu prijímame také množstvo energie, ktoré je primerané našim skutočným potrebám a teda umožňuje nám chudnúť bez zbytočného hladu.

Čo z toho vyplýva? Aj pri zachovaní ostatných stravovacích návykov je možné chudnúť len vďaka mindful eating. 

ALE! Len pomalšie jedenie nestačí…

Možno sa ti zdá, že si budeme teraz protirečiť, ale len samotné mindful eating nestačí na to, aby sme sa stravovali naozaj zdravo. Áno, vedomé jedenie je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu a môže byť jedným z nástrojov ako schudnúť. Z dlhodobého hľadiska je však potrebné, aby aj samotný obsah stravy zodpovedal zásadám zdravého stravovania, o ktorých sme písali viac v tomto článku: 

Ďalšie benefity vedomého jedenia 

  • menej nadúvania (v dôsledku ľahšieho trávenia stravy)
  • viac energie a menej útlmov (vďaka primeranejším porciám)
  • obmedzenie záchvatového prejedania sa

Záchvatové prejedanie sa prejavuje nekontrolovateľnou potrebou konzumácie čohokoľvek, čo máme po ruke. Vyskytuje sa často u ľudí, ktorí sa snažia držať extrémne diéty, prípadne majú nesprávny postoj k jedlu, tj. používajú ho ako riešenie stresových situácií či rôznych iných negatívnych emócií. 

Hlbšie prežívanie konzumácie každého pokrmu a jeho pomalé vychutnávanie umožňujú získať lepšiu kontrolu nad svojimi pudmi a vytvoriť si tak aj oveľa zdravší vzťah k jedlu, čo je v konečnom dôsledku primárnym cieľom vedomého jedenia.

Ako na vedomé jedenie?

  1. žiadna televízia, mobil a dokonca ani kniha - stredobodom pozornosti je v danej chvíli len tvoj tanier
  2. čas jedenia nie je priestorom pre iné radosti (okrem jedla), ani starosti - nerieš teda prácu či iné problémy
  3. jedlo konzumuj na mieste, ktoré je na to určené (jedáleň, kuchyňa), v sede a nie v stoji či popri chôdzi
  4. vychutnávaj - dopraj svojmu telu kvalitnú zdravú stravu a chuťovým pohárikom priestor objaviť všetky chute (ideálne je každé sústo požuť min. 20x)
  5. vnímaj svoje skutočné potreby - jedz len dovtedy, kým nezaženieš hlad (nemusíš zjesť vždy celú porciu - radšej si časť odlož na neskôr)

žena s nadváhou je bagetu počas chôdze

Mindful eating sa možno zdá ako čosi úplne obyčajné, priam až primitívne, práve v tom však spočíva jeho genialita. Aj takáto jednoduchá zmena ťa môže doviesť k ďalším, oveľa väčším pokrokom, a to nielen v stravovacom režime, ale postupne aj v celkovom životnom štýle. 

Čo preto musíš urobiť? Len si dopraj čas. Dopraj si čas a ber každé jedlo ako odmenu či dokonca investíciu - jej návratnosť je nielen okamžitá, ale aj dlhodobá.

facebook-icon